Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul copiilor și adolescenților la Cacica

Sâmbătă, 14 august, la invitația Preasfințitului Petru Gherghel, peste o mie de copii, adolescenți și animatori s-au adunat la sanctuarul de la Cacica pentru a încheia împreună, în jurul lui Isus și a Mariei, activitățile estival-formative ce s-au desfășurat în această vară în majoritatea parohiilor Diecezei de Iași. Această întâlnire s-a dorit a fi și o expresie locală a marii întâlniri a ministranților care a avut loc cu puțin timp în urmă la Roma. Organizatori ai evenimentului au fost Oficiul pentru Pastorația Tinerilor și Copiilor din Dieceza de Iași și Oficiul pentru Vocații.

Încă de la ora 9.30, în apropiere de localitatea Cacica, județul Suceava, se putea zări de departe o mulțime impresionantă de copii și tineri care se întindea pe aproximativ 200 de metri. În față erau prezenți ministranții îmbrăcați în veșminte specifice. De ici-colo, deasupra capetelor, fluturau pancarte pe care erau scrise numele comunităților din care proveneau grupurile de copii: Bacău, Iași, Roman, Adjudeni, Tămășeni, Săbăoani etc. Cei mai mulți dintre participanți au primit diferite ecusoane și însemne ale pelerinajului prin intermediul cărora își vor aminti de această zi minunată pe care au trăit-o împreună cu ceilalți copii în jurul Mariei, la Cacica.

La ora 10.00 a ajuns PS Petru Gherghel. După salutul călduros de bun venit adresat tuturor participanților și după o mică celebrare încheiată cu binecuvântarea, a urmat procesiunea spre sactuarul din Cacica. Cântecele închinate Mamei noastre cerești și rugăciunea ei preferată, Sfântul Rozariu, au devenit și o ocazie foarte bună de a suporta mai ușor cele peste 30 de grade Celsius care se înregistrau la acea oră.

Sfânta Liturghie a început printr-un moment important care a avut loc în interiorul bisericii: dezvelirea noii icoane a Maicii Domnului care reproduce mai bine, așa cum se exprima PS Petru Gherghel, imaginea Mariei de la Czestochowa, din Polonia. A urmat procesiunea din biserică spre altarul principal, acolo unde a continuat celebrarea sfintei Liturghii.

La predică, părintele Isidor Dâscă, parohul comunității Bacău Sfântul Nicolae și decan de Bacău, s-a adresat, într-o primă fază, ministranților, amintind de întâlnirea care a avut loc la Roma. Vorbind despre patronul ministranților, sfântul Tarciziu, care și-a dat viața apărând sfânta Împărtășanie pentru a nu fi pângărită de păgâni, părintele le-a transmis acest mesaj: "Voi sunteți asemenea sfântului Tarciziu atunci când slujiți, ajutându-l pe preot la sfânta Liturghie: slujiți-l pe Isus prezent în Euharistie! Este o misiune importantă să slujiți cu dăruire atât de aproape de Dumnezeu".

În continuare, predicatorul s-a adresat tuturor copiilor și adolescenților prezenți la pelerinaj, vorbindu-le despre maternitatea spirituală a Mariei. În cadrul unui interviu sugestiv, prezentat de părintele predicator, Maria spune aceste cuvinte: "Sunt mama spirituală a tuturor oamenilor. Am părăsit pământul, dar nu v-am lăsat orfani. Deoarece trăiesc în gloria lui Dumnezeu, pot să-i ajut pe toți și pretutindeni. Sunt mama care vă educă la credință, sunt învățătoarea voastră care vă ajută să creșteți în cunoașterea evangheliei, sunt sora voastră care vă mângâie și vă dă speranță sigură, sunt călăuza voastră sigură spre ceruri. Isus m-a dat vouă ca mamă. Aici pe pământ aveți o mamă, dar aveți și o mamă în cer, cea mai bună mamă".

La finalul sfintei Liturghii, Excelența sa Henryk Józef Muszynski, arhiepiscop emerit de Gniezno și primat emerit al Poloniei, și-a manifestat bucuria de a fi participat la acest moment înălțător.

La ora 15.00 a urmat un moment artistic pregătit de copiii și adolescenții din trei parohii: Huși Sfântul Anton, Bacău Sfânta Cruce și Iași Sfânta Tereza.

Pelerinajul s-a încheiat printr-un moment de adorație prezidat de păstorul diecezei însoțit de patru ministranți. Acolo, în fața preasfântului sacrament, toți copiii au simțit, cu siguranță, prezența lui Isus și mângâierea pe care Mama noastră cerească ne-o oferă. Ce poate fi mai frumos decât a ști și a trăi cu această convingere că ai un prieten și o mamă care chiar te iubesc...

Pr. Vasile Petrișor
 


lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat