|
|
Anul pastoral 2024‑2025
|
|
|
Sinod 2021-2024
|
|
|
În Dieceza de Iași
|
|
|
Librărie on-line |
comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală |
|
|
|
|
|
Iași: Ultima zi de adorație euharistică pentru preoți în Anul Sfintei Preoții
Cu inimi pline de recunoștință față de Domnul, persoanele consacrate din Iași au marcat ultima zi de adorație euharistică pentru preoți prin cântări și rugăciuni închinate inimii preasfânte a lui Isus, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, în prima vineri din luna iunie 2010.
În ziua de 19 iunie 2009, solemnitatea Inimii Preasfinte a lui Isus, papa Benedict al XVI-lea, gândindu-se într-un mod deosebit la preoți, a instituit Anul Sfintei Preoții, propunând ca model de sfințenie exemplul parohului de Ars, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea sa pentru cer.
Inițiativa Sfântului Părinte a avut ecou și în rândul persoanelor consacrate din Iași care, la propunerea și sub îndrumarea pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, au dorit să ajungă la inima lui Dumnezeu rugându-se cu perseverență și iubire pentru toți fiii predilecți ai Tatălui Ceresc. Astfel, în fiecare zi de vineri, au făcut gardă de onoare în fața sfântului sacrament, expus spre adorare, călugări și călugărițe din diverse congregații și institute: Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe; Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"; "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"; Congregația Inimii Neprihănite; Ordinul Călugăresc "Societatea lui Isus"; Congregatio Jesu; Surorile de Caritate "Maria Bambina"; Congregația "Notre Dame de Sion" (contemplative); Surorile Providenței; Mica Operă a Divinei Providențe "Don Orione".
Alături de ei, numeroși laici zeloși și-au manifestat elanul de iubire față de iubirea inimii preasfinte prin rugăciuni de laudă, de mulțumire, de iubire, de ispășire, de cerere și pentru preoții diecezei noastre, care au participat sau participă la împlinirea misiunii lui Cristos, bunul păstor.
"Preoția este iubirea inimii lui Isus", spunea sfântul Ioan Maria Vianney, iar noi am experimentat îndelung acest adevăr.
În această stare de fapt, cum să nu-l lauzi pe Dumnezeu pentru darul atâtor episcopi și preoți români (și nu numai), care au mărturisit prisosința iubirii Inimii lui Isus printr-o slujire generoasă, ascunsă și chiar clandestină în timpurile comuniste? Cine nu-și amintește de martirii noștri: cardinalul Iuliu Hosu, episcopul Anton Durcovici, Mons. Vladimir Ghika și mulți alții.
Cum să nu simți respect, admirație și iubire pentru comoara prețioasă a sacramentului Preoției și pentru slujirea curajoasă a preoților activi în teritoriile de misiune ad gentes (Kenya, Coasta de Fildeș, Ecuador etc.), în țări cu misiuni de reevanghelizare, sau implicați în alte situații de suferințe umane în multiplele sale forme de manifestare?
Din efortul și suferințele lor aprinse de iubire față de Domnul își trag forța generațiile de azi, noi, cei ce ne bucurăm de roadele credinței lor.
Pentru tot darul de sus un prinos de recunoștință față de Domnul și o cerere de har și binecuvântare pentru cei ce slujesc la altarul adorat. Mama Preotului Veșnic să vegheze mereu asupra tuturor preoților pentru a rămâne instrumentele Milostivirii Divine și a crește tot mai mult în sfințenie, "unica posibilitate reală de reînnoire pentru Biserică și lume".
Adorația euharistică pentru preoți s-a încheiat, dar va continua într-o nouă formă, în fiecare vineri, cu un program redus (între orele 16.30-18.30), invocând ajutorul Domnului pentru păstrarea unității, fidelității și iubirii autentice în familii.
Isus euharisticul ne așteptă pe toți la momente de comuniune, de adorația și de dialog "inimă la inimă".
Unii au experimentat deja bucuria acestei comuniuni cu Isus și ne împărtășesc simțămintele proprii:
"Îndrăznesc să recurg la cuvintele unui preot care, referindu-se la adorație, spunea: «un timp... un loc... o binecuvântare!». Am avut ocazia, de mai multe ori în acest an, ca în ziua de vineri să particip la momentele de adorație euharistică din catedrală și aș dori să împărtășesc câte ceva.
În primul rând, am constatat cu bucurie că persoanelor consacrate, care erau în adorație, li s-au alăturat și alte persoane; unele poate erau în drum spre casă, altele în drum spre școală sau în diverse alte locuri însă ele veneau la diferite ore și îngenuncheau. În fața cui? În fața preasfântului sacrament expus spre adorare! Acest lucru se repeta de multe ori în jurul orei 3 după amiază, când în catedrală se implora milostivirea divină pentru iertarea păcatelor lumii întregi.
În al doilea rând, aș dori să aduc un prinos de recunoștință lui Dumnezeu, Sfintei Treimi, din bunătatea căruia noi ne putem bucura pentru darul de a fi creștini, frați în Cristos, care am primit atâtea daruri; dintre acestea aș dori să accentuez importanța a două daruri inseparabile: Preoția și Euharistia, prin care Dumnezeu revarsă neîncetat iubirea sa. M-am bucurat de această frumoasă inițiativă, și sper să continue, deoarece în felul acesta am simțit cum catedrala din Iași a devenit, în acest An al Sfintei Preoții, un loc în care Dumnezeu a dorit să împartă binecuvântarea și milostivirea sa tuturor" (Ionela).
"O inițiativă admirabilă cu prilejul Anului Sfintei Preoții. A fost o ocazie de a ne reuni în fața sfântului sacrament preoți, persoane consacrate și laici, toți având această chemare a trăirii preoției, potrivit rolului fiecăruia în Biserică". (Celina)
"Pot spune că am participat aproape în fiecare vineri la o oră de adorație după sfânta Liturghie cu surorile, iar uneori am participat și cu cei de la Facultatea de Teologie. Este o ora în care mă pot reculege, pot uita de problemele de zi cu zi, de stresul examenelor. Adorația pentru mine este un dialog cu Isus, în preasfântul sacrament, un dialog în care găsesc alinare, mângâiere. Particip tot timpul cu cea mai mare plăcere la adorație, știind sigur că acolo, în sfânta Euharistie, este o persoană foarte importantă care este dispusă să-mi asculte problemele. Aceasta zi de adorație care este dedicată sfințirii preoților mi se pare o inițiativă foarte importantă, deoarece societatea actuală are nevoie de preoți buni, care să o îndrume în peregrinarea de zi cu zi. Deși trăim într-o societate care acordă puțină importanță preoților, noi trebuie să ne rugăm pentru ei ca să-și poată face bine datoria și să ne conducă spre Dumnezeu. Am putut observa că multe persoane vin la adorația de vineri cu bucurie și încredere că Isus din preasfântul sacrament îi ascultă. Sunt multe persoane care își sacrifică câte puțin din timpul lor pentru a sta în fața preasfântului sacrament în adorație. În final pot spune că această zi de adorație este utilă și m-aș bucura ca pe viitor această inițiativă să continue". (Monica-Iuliana Perjeru, Facultatea de Teologie Romano-Catolică).
"În cadrul Anului Sacerdotal, adorația euharistică a constituit o provocare, un angajament important pe de o parte, iar pe de altă parte ne-a permis să subliniem aspectul central al vieții unui preot, adică prezența euharistică a lui Isus. Seminaristul se pregătește, desigur, din punct de vedere intelectual, uman, spiritual, pentru a fi asemenea Păstorului cel bun, care și-a dat viața pentru oile sale; nu numai că și-a dat viața, ci a ales să devină hrană pentru suflete, pentru orice credincios în parte. Așadar, participarea noastră la animarea unei ore de adorație a devenit un moment important în pregătirea noastră spre ținta Preoției" (Seminariști de la "Don Orione").
"Bucuria de a contempla preasfântul sacrament trebuie să o descoperi. Nu mai simți scurgerea timpului. Contempli, te rogi, implori, admiri, ceri... Anul Sfintei Preoții se încheie, ziua de adorație se încheie. Să o rugăm pe Mama noastră iubitoare să-l implore pe bunul Dumnezeu pentru vocații, pentru păstori buni. Să fie puternici așa cum s-a dovedit sfântul Maximilian Kolbe care încuraja un preot în arest cu aceste cuvinte: «Ia mâna lui Cristos în mâna ta și pe cea a Mariei în cealaltă. Astfel, chiar dacă te afli în întuneric, poți merge înainte cu încrederea unui copil îndrumat de părinți». Ocrotește-i, Doamne, pe păstorii noștri, pe toate persoanele consacrate, iubește-i pe toți, ușurează-le greutățile. Răsplătește-le munca, dăruiește-le bucurii. Păstrează-i pe toți în lumină și sănătate. Fă, Doamne, ca noi, credincioșii, să nu contenim să ne rugăm pentru preoții noștri. Bunule și Preamilostive Isuse, părticică și întreg în preasfântul sacrament, ai milă de noi și de lumea întreagă" (Maria Bârhală).
"Anul acesta toate surorile de la Institutul secular «Sfânta Tereza a Pruncului Isus» au participat la adorația euharistică perpetuă, din fiecare vineri al acestui An al Sfintei Preoții.
Pentru noi a fost un moment de purificare, de har și binecuvântare.
În fața preasfântului sacrament ne-am rugat împreună pentru Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, pentru episcopii noștri, Petru și Aurel, pentru preoți, pentru viitorii preoți, pentru persoanele consacrate, pentru bolnavi și pentru toți cinstitorii sfintei Euharistii.
Isus ne-a condus, cu ajutorul Duhului Sfânt, pe calea cea dreaptă, pe calea iubirii, pe «calea cea mică». În focul inimii lui Isus am simțit lumina, am simțit generozitatea și am descoperit comuniunea.
Dorim să participăm mereu la aceste adorații, pentru că au fost clipe de neuitat petrecute în fața lui Isus - Regele Iubirii.
Cu tine, o Isuse, vreau să străbat lumea, vreau să caut orice suflet rătăcit, vreau să mă odihnesc la izvorul inimii tale preasfinte. Isuse, tu ești lumina inspirației și a curăției, a ascultării și a dăruirii, tu ești mântuirea mea!" (Sr. Teodora)
"Adorația făcută vinerea a fost o binecuvântare pentru sufletul meu. Am simțit cum mâna caldă a lui Dumnezeu a revărsat peste mine «potop de haruri». Adorația aduce ceea ce dorește un creștin cel mai mult: pacea interioară. Sigur, pacea este darul Domnului, pe care el o dă cui și când voiește. Însă, în prezența lui, nu avem cum să nu ne liniștim și să ne încărcăm de energie pentru activitățile cotidiene. Cu toate că inițiativa pentru adorație a fost numai pentru Anul Sfintei preoții, ar fi frumos să continue" (Paula).
"Adorația euharistică prilejuită de acest an special, în catedrala din Iași, mi-a permis să ascult, să conștientizez actualitatea strigătului lui Isus de pe cruce «Mi-e sete!» și să văd răspunsul generos al multora de a astâmpăra setea inimii lui Isus de sfințire a tuturor sufletelor. Mi-a fost dat să văd lacrimi de durere, suspine negrăite, mângâieri primite, bucurii exprimate prin rugăciuni și cântări euharistice și mariane înălțătoare și chiar prin cântări pascale ale fraților ortodocși. Mi-a fost dat, de asemenea, să constat că entuziasmul adorator trăit în catedrală a prins forma unei nopți de adorație euharistică organizată și animată de studenți catolici din oratoriul «Dominic Savio», în luna mai. Lumina palidă a lămpii veșnice, tăcerea nopții, muzica silențioasă, rugăciunile meditative alternate cu cântece tinerești și înălțătoare au creat atmosfera pregustării fericirii cerești. În acel decor, realmente se putea exclama: «Doamne, ce bine ne simțim aici. Să facem trei colibe»... Pentru acest ecou al adorației în rândul tinerilor, pentru toate harurile revărsate și primite, dar în mod deosebit pentru prezența ta euharistică în mijlocul nostru, Doamne-ți mulțumim, te iubim și te adorăm. «Rămâi cu noi, Doamne, căci se face seară»" (Sr. Iosefina).
Domnul să răsplătească efortul celor ce și-au plecat genunchii în fața sfântului sacrament, iar nouă să ne dăruiască o foame și o sete continuă de Dumnezeu, izvorul îndurării, al alinării în încercări, al dragostei frățești care sălășluiește în inima euharistică a lui Isus.
El "ne dă întâlnire în acest sacrament al iubirii. Să nu fim zgârciți cu timpul nostru când este vorba să-l întâlnim în adorație, în contemplația plină de credință și gata să repare marile păcate și crime ale lumii. Să nu înceteze niciodată adorația noastră" (Ioan Paul al II-lea, Dominicae Caenae, 3)
Sr. Iosefina Rediu, CIN
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
4 iunie: Iași: Adorație euharistică în cadrul Anului Sfintei Preoții
lecturi: 45.
|
|
|
|
Caută pe site |
|
|
Biblia on-line |
|
|
Centrul Misionar Diecezan |
|
|
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" |
|
|
|
|
|