Copiii vorbesc despre copiii
De 1 iunie, într-un singur gând, copiii se adresează copiilor. La mulți ani tuturor celor care sunt și știu să rămână copii!
"Copiii sunt cele mai minunate făpturi în fața lui Dumnezeu, deoarece ei nu iubesc atât de mult lucrurile materiale, ci sunt interesați doar de lucrurile pe care îi fac să fie fericiți. Copiii nu cer niciodată socoteală pentru nimic. Ei sunt bucuroși atunci când primesc ceva și mulțumesc pentru asta. Dumnezeu iubește copiii, deoarece ei nu sunt atât de păcătoși precum oamenii maturi. De aceea, noi trebuie să fim un exemplu de curăție și fapte bune. «Lăsați copiii să vină la mine» sunt cuvintele care dovedesc încă o dată nemărginita dragoste pe care o are față de micile făpturi". (Georgiana)
"Prin copii, lumea crește și avansează. În funcție de cum sunt educați copiii, lumea evoluează în bine sau în rău. Dacă sunt învățați să facă fapte bune, atunci lumea va ajunge la mântuire. «Voi sunteți lumina lumii... Nu se aprinde o candelă și se pune sub obroc, ci pe candelabru ca să lumineze pentru toți cei din casă. Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune și să-l preamărească pe tatăl vostru din ceruri» (Mt 5, 14-16). Deci, copii, fiți mai buni!" (Emilian)
"Copiii sunt lumina lumii, sunt simbolul inocenței și al bucuriei. Aceștia nu pot ascunde iubirea în ei, ci o împărtășesc necondiționat cu cei din jur. De aceea sunt mai aproape de Dumnezeu și de iubirea sa, fiind un exemplu demn de urmat prin faptele lor bune. Chiar și în condiții de sărăcie, copiii sunt solidari și știu să facă dintr-un lucru mic o bucurie mare celor dragi lui. Astfel ei luminează viața omenirii". (Iulia)
"Copiii sunt cele mai nevinovate ființe de pe pământ. Deoarece păcatul strămoșesc li se iartă la Botez, îi considerăm adevărați îngeri pe pământ care ne luminează calea pentru a ajunge mai ușor la Dumnezeu. Copiii sunt de multe ori un exemplu bun pentru a nu păcătui. Ei nu păcătuiesc pentru că nu sunt capabili de a face un păcat. Păcatul se face cu gândul, fapta și omisiunea, dar la vârsta lor fragedă nu știu aceste lucruri și nu pot păcătui. Când un copil îndeamnă un părinte să se roage sau să meargă la biserică, atunci el deja își începe scopul pe pământ, adică luminează, face lumină în calea celor care au rămas fără cunoștință de Dumnezeu sau fără a i se mai ruga lui. Dar pentru ca și el să păstreze această lumină în inimă trebuie să primească o educație religioasă de la cei mai mari. Pentru că, dacă el este obișnuit să se roage și să meargă la biserică, așa va face până când va muri și îi va mulțumi lui Dumnezeu pentru părinții pe care i-a dăruit". (Bianca)
"E frumos să descoperi lumina lumii și să recunoști că întunericul nu are un ultim cuvânt și alți zei moderni nu pot triumfa. Copiii devin centru de preocupare al părinților, bucuria și speranța lor de mai bine în această lume. Datori sunt soții să aducă în lume copiii, care sunt cele mai alese și mai frumoase «cadouri» primite de la Dumnezeu. Devenind părinți, ei primesc de la Dumnezeu darul unei noi responsabilități. Iubirea lor părintească este chemată să devină pentru copiii lor semnul vizibil al lui Dumnezeu însuși, de la care vine orice paternitate în cer și pe pământ. Într-adevăr copiii sunt lumina lumii!" (Claudiu)
"Sfântul Matei îi consideră pe copii o «punte» între oameni și Dumnezeu. Copiii sunt nevinovați, fără păcate de moarte, sunt creduli, firavi și sunt admirați în fața lui Dumnezeu. Ei sunt mici îngerași care pot da exemple oamenilor, părinților. Sunt iubiți și alintați mereu. Sunt prioritari în ochii tuturor. Fiecare lucru este luat ca fiind bun și făcând parte din educația lor. Sunt ușor de modelat. Dumnezeu iubește în special copiii. Ei sunt aceia care fac o zi să strălucească. Fac părinții să mai trăiască o zi doar pentru a-și mai vedea copilașii. Un copil este o comoară, cu ochișori strălucitori de diamant și o inimă care să fie în stare să adopte orice ființă hoinară; care să te iubească și să te strângă la piept și să îți transmită diferite sentimente; care îți oferă o dragoste necondiționată și, chiar dacă îl faci să plângă, după o secundă tot vine la tine și cu ochii mari, senini, nepătați îți oferă printr-o îmbrățișare inima lui. Îl strângi ușor la piept și îți saltă inima de fericire și iubire. Un copil este o comoară enormă ascunsă într-un trup micuț, firav și inofensiv". (Raluca)
"Copiii sunt sensibili. Mici sfinți care pot oferi o dragoste enormă celor din jur. O îmbrățișare a lor înseamnă o avere. Își dau inima printr-un sărut nevinovat. Ei fac ca o zi din viața părinților să aibă culoare. Copiii sunt comoara fiecărui părinte". (Diana)
"Copiii sunt lumina lumii, deoarece pot înveseli un adult chiar în cea mai rea zi din viața lui. Când e întuneric într-o casă și cineva aprinde o lumină, locuitorii ei își dau seama că trăiesc, se înveselesc și parcă li se deschide o nouă cărare a vieții, dar când este întuneric, oamenii nu mai fac nimic, nu mai au poftă de viață. Aceeași fază este și cu copiii. Când un părinte este supărat pe viață și apare copilul lui, își dă seama că are pentru cine munci, pentru cine trăi. De ce credeți că oamenii fără copii adoptă copii? Fiindcă se simt singuri, chiar și cu alți adulți în preajma lor. Adulții nu au aceeași stare ca aceste minunate creaturi, copiii. Ei se gândesc ce rău se poate întâmpla și la ziua de mâine. În schimb, copii se gândesc la ce e bun, se uită la partea plină a paharului și trăiesc cu bucurie fiecare clipă a vieții, trăiesc momentul, nu se gândesc la ziua de mâine sau dacă o fac se gândesc cu fericire și bucurie la ea. Chiar și când fac ceva rău, adulții învață de la ei și se gândesc că așa sunt copiii. În schimb, cei mari sunt întotdeauna atenți și serioși, dacă sparg o cană este mare catastrofă. Dar adulții nu sunt așa de răi. Îi lasă pe cei mici să câștige pentru a se bucura și când ei se bucură transmit bucurie celor din jur. Oamenii mari au grijă de noi, muncesc pentru noi și ne vor întotdeauna binele. Cu cât creștem începem să gândim ca adulții și devenim din păcate adulți. Ne vrem copilăria înapoi! În principal sarcina copiilor este să-i înveselească pe adulți și adulții să aibă grija de copii. Copiii depind de adulți și adulții depind de copii". (Vlad)
"Copilul este, în viziunea mea, o persoană cu calități deosebite, vulnerabilă și dependentă. Încrederea pe care o acordă oricui îl face vulnerabil și predispus la răutățile oamenilor mari, care privesc doar la interesele lor. Tocmai aici intervine diferența dintre copil și adult: nu se gândește la substratul unei probleme, situații sau chiar propoziții. Pentru copil totul e așa cum e prezentat. Din inocența aceasta decurge și dependența de celălalt. Un citat celebru ne spune: «Un copil instruit este un om câștigat». Așadar, am putea spune că sunt o «materie primă» pentru lume. Dacă avem grijă de ei, câștigăm o lume, o generație mai bună. Și în Biblie, Isus Cristos ne îndeamnă să fim precum copiii, pentru a putea intra în împărăția cerului. Aceasta ne arată că ei sunt curați și demni, constituind un exemplu pentru cei care uită să-și păstreze acea inimă de copil. Ei sunt «lumina lumii» pentru că sunt vitali pentru întreaga omenire, necesari, indispensabili, am putea spune, pentru ca lumea să existe în continuare. Ei radiază frumusețe și înlătură tristețea cu entuziasmul ce îi caracterizează. Această lumină proprie trebuie menținută pentru veșnicie. La nivel practic, acestea nu sunt lucruri ușoare de realizat. Societatea de astăzi descurajează curăția și nu mai face diferența dintre bine și rău, aceste două noțiuni combinându-se într-un mare rău. Totuși, nu este imposibil, iar asta mi-a fost demonstrat personal de oameni care apreciază munca, sinceritatea, curăția și bucuria. Acestea sunt persoanele care au păstrat acea lumină a copilăriei. Copiii pot fi ajutați să devină astfel de persoane, încurajând frumusețea interioară nelipsită din orice copil. Speranța dată de copii este molipsitoare, iar fericirea radiată de ochii lor inocenți cuprinde întreaga lume". (Alice)
"Imaginile religioase care mă fascinau atunci când eram mică erau cele în care Isus stătea pe o piatră înconjurat de copii. Toți erau înfățișați atât de calmi, bucuroși și împăcați. Copiii au fost mereu imaginea acelei fericiri sincere, dar și a iubirii necondiționate. Un copil te va face mereu să zâmbești, chiar dacă ai avut o zi rea. Vin la tine cu un zâmbet larg și te îmbrățișează. Nu îți cer nimic în schimb pentru această dovadă de afecțiune. Tot ceea ce doresc ei e să te facă și pe tine să trăiești și să vezi viața așa cum o văd ei, frumoasă. Pe măsură ce ne maturizăm, uităm să mai apreciem o singură rază de soare sau o ploaie în timpul unei zile de vară. Ne creăm alte priorități și uităm ce înseamnă să trăiești cu adevărat. Copiii apreciază chiar și o simplă bomboană și, dacă le oferi această mică bucurie, te vor ține minte și iubi. Consider că, dacă această lume ar fi condusă de copii, ar fi mult mai fericită și am învăța toți să apreciem micile bucurii ale vieții". (Cristina)
"Perioada copilăriei este de obicei, ferită de multe probleme, când totul este privit în mod optimist. «Ziua Copilului» reprezintă așadar un moment de fericire a părinților și a fiilor lor. Din punct de vedere religios, am putea zice că prin intermediul copiilor Dumnezeu își arată bunătatea și iubirea față de noi, căci în sufletul lor nu există răutate sau invidie. De asemenea, la 1 iunie suntem invitați să ne gândim și la toți copiii care suferă, care sunt marginalizați și care trec prin conflicte familiale. Aceștia reprezintă dovada faptului că adulții nu dau importanță impactului pe termen lung asupra vieții celor mici și aduc întunericul acolo trebuie să fie numai lumină". (Iulia)
A consemnat Lăcrămioara Boroș
lecturi: 12.