Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa despre sfântul Leonardo Murialdo

La audiența generală de miercuri, 28 aprilie 2010, în Piața "Sf. Petru", Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, a vorbit despre doi preoți sfinți, Leonardo Murialdo și Iosif Benedict Cottolengo, martori ai carității.

*

Dragi frați și surori,

Ne îndreptăm spre încheierea Anului Sfintei Preoții și în această ultimă miercuri a lunii aprilie aș dori să vorbesc despre doi preoți sfinți, care au fost exemplari în dăruirea lor lui Dumnezeu și în mărturisirea carității, trăită în Biserică și pentru Biserică față de frații mai nevoiași: sfântul Leonardo Murialdo și sfântul Iosif Benedict Cottolengo. În acest an se împlinesc 110 ani de la moartea sfântului Leonardo Murialdo și 40 de ani de la canonizarea sa.

Murialdo s-a născut la Torino la 26 octombrie 1828: Torino este orașul sfântului Ioan Bosco și al sfântului Iosif Cottolengo, pământ bogat de multe exemple de sfințenie a credincioșilor laici și a preoților. Leonardo este al optulea copil al unei familii simple. De copil, împreună cu fratele lui, a intrat în Colegiul Părinților Scolopi din Savona. Pentru studiile elementare, gimnaziale și liceale; acolo s-a întâlnit cu educatori bine pregătiți, într-un climat de religiozitate întemeiat pe o cateheză profundă și cu un serios program de rugăciune. În timpul adolescenței a trăit însă o profundă criză existențială și spirituală, care l-a făcut să se întoarcă mai devreme în familie și să termine studiile la Torino, înscriindu-se la cursurile de filozofie. "Întoarcerea la lumină" s-a petrecut, cum el povestește, după câteva luni, prin harul unei spovezi generale, în care a redescoperit milostivirea imensă a lui Dumnezeu. La vârsta de 17 ani a luat decizia de a deveni preot, ca un răspuns de iubire dat lui Dumnezeu, care l-a sedus cu iubirea sa. A fost sfințit preot la 20 septembrie 1851. Tocmai în acea perioadă, fiind catehet la oratoriul "Sfântul Înger Păzitor", a fost cunoscut și apreciat de către don Bosco, care l-a convins să accepte să fie director al noului oratoriu "Sf. Alois" la Porta Nuova până în anul 1865. Acolo s-a întâlnit cu gravele probleme ale categoriilor sociale mai sărace, a vizitat casele lor, devenind tot mai sensibil în domeniul social, educativ și apostolic. Această experiență l-a făcut să se dedice în mod autonom la multiplele inițiative în favoarea tineretului. Cateheza, școala, activitățile recreative au fost bazele metodei sale educative în oratoriu. Don Bosco l-a vrut cu el cu ocazia unei audiențe la fericitul papă Pius al IX-lea în anul 1858.

În anul 1873 a întemeiat Congregația "Sfântul Iosif", a cărei carismă apostolică a fost încă de la început formarea tineretului, în mod deosebit cel mai sărac și marginalizat. Ambientul din Torino din acel timp a fost marcat de o intensă înflorire de opere și activități caritabile, promovate de Murialdo până la moartea sa: 30 martie 1900.

Îmi place să subliniez că nucleul central al spiritualității lui Murialdo este convingerea iubirii milostive a lui Dumnezeu: un Tată mereu bun, răbdător și generos, care revelează măreția și imensitatea milostivirii sale prin iertare. Sfântul Leonardo Murialdo nu a experimentat această realitate la un nivel intelectual, ci existențial, printr-o întâlnire vie cu Dumnezeu. El s-a considerat întotdeauna un om grațiat de Dumnezeul milostiv, pentru aceasta a trăit, față de Dumnezeu, cu bucurie și recunoștință, fiind conștient de propriile sale limite, având dorința arzătoare de pocăință, angajamentul constant și generos de convertire. El vedea toată existența sa nu numai iluminată, condusă sau susținută de această iubire, dar în continuu pătrunsă de infinita milostivire a lui Dumnezeu. În testamentul său spiritual a scris: "Milostivirea ta mă înconjoară Doamne... Cum Dumnezeu este mereu și oriunde, așa e mereu și oriunde iubire, este mereu și oriunde milostivire". Amintindu-și de momentul de criză avut în adolescență, nota: "Iată că bunul Dumnezeu voia să facă să strălucească bunătatea și generozitatea sa într-un mod cu totul unic. Nu numai că m-a admis din nou la prietenia sa, dar m-a chemat la o alegere de predilecție: m-a chemat la preoție, și aceasta doar puține luni după întoarcerea mea la el". Sfântul Leonardo a trăit de aceea vocația la Preoție ca un dar gratuit al milostivirii lui Dumnezeu cu recunoștință, bucurie și dragoste. A mai scris: "Dumnezeu m-a ales pe mine! El m-a chemat, chiar m-a forțat la onoarea, la gloria, la fericirea inefabilă de a fi ministrul său, «de a fi un alt Cristos» ... Și unde stăteam eu când m-ai căutat, Dumnezeul meu? În adâncul abisului! Eu eram acolo și acolo Dumnezeu a venit să mă caute; acolo m-a făcut să înțeleg glasul său...".

Subliniind măreția misiunii preotului, care trebuie "să continue opera răscumpărării, marea operă a lui Isus Cristos, opera Mântuitorului lumii", adică aceea de "a mântui sufletele", sfântul Leonardo își amintea mereu sieși și confraților săi de responsabilitatea unei vieți coerente cu sacramentul primit. Iubire lui Dumnezeu față de mine și iubirea mea față de Dumnezeu: aceasta a fost tăria drumului său de sfințenie, legea preoției sale, semnificația cea mai profundă a apostolatului său printre tinerii săraci și izvorul rugăciunii sale. Sfântul Leonardo Murialdo s-a abandonat cu încredere Providenței, împlinind cu generozitate voința divină într-o relație intensă cu Dumnezeu și dăruindu-se tinerilor săraci. În acest mod, el a unit tăcerea contemplativă cu o ardoare neobosită a acțiunii, fidelitatea îndatoririlor de fiecare zi cu genialitatea inițiativelor, tăria în dificultăți cu seninătatea spiritului. Acesta este drumul lui Murialdo de sfințenie pentru a trăi porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele.

*

Rugăciune

O sfinte Leonard Murialdo, care ai crezut în iubirea îndurătoare a lui Dumnezu pentru noi și ai mărturisit-o dăruindu-ți viața pentru binele tinerilor, ajută-ne să fim mai aproape de Dumnezeu și de frați.

Fii alături de tineri, pentru ca să descopere și să realizeze proiectul pe care îl are Dumnezeu cu ei.

Susține-i în încercările vieții, îndrumă-i în căutarea adevărului, redă-le puterea credinței.

Animați de cuvântul evangheliei, să fie activi în caritate, așa încât să răspândească între oameni bucurie și speranță. Amin.

Traducere de pr. Maximilian Horlescu, CSI, și pr. Fabio Volani, CSI


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat