Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat al Vaticanului cu privire la Ziua Internațională a Familiilor

"Impactul migrației asupra familiilor din lume"

Sâmbătă, 15 mai 2010, s-a celebrat "Ziua Internațională a Familiilor", sub egida Organizației Națiunilor Unite. Tema din acest an a fost "Impactul migrațiilor asupra familiilor din lume".

Cu această ocazie, Consiliul Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți, împreună cu Consiliul Pontifical al Familiei, au dat următorul comunicat de presă.

* * *

Declarația Universală a Drepturilor Umane recunoaște că familia este "elementul natural și fundamental al societății" (articolul 16) și papa Benedict al XVI-lea a afirmat că ea este "locul și resursa culturii vieții și factor de integrare a valorilor" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Migrantului și Itinerantului 2007), motiv pentru care trebuie să fie obiect al "celei mai ample ocrotiri și asistențe posibile" (Pact al Drepturilor Economice Sociale și Culturale, articolul 10).

Ea joacă un rol de neînlocuit pentru fericirea membrilor săi, pentru pacea și coeziunea socială, pentru dezvoltarea educativă și bunăstarea generală, pentru creșterea economică și integrarea socială. De fapt, caracterul compact al legăturilor familiare garantează stabilitate, tutelează echilibrul social și promovează dezvoltarea. Coeziunea familiară constituie mijlocul vital pentru ocrotirea și transmiterea valorilor, acționează ca garant al identității culturale și al continuității istorice, asigură un ambient favorabil pentru învățare și oferă remedii eficace pentru prevenirea crimelor și a delicvenței.

De aceea, societatea civilă și comunitățile creștine sunt interpelate de problemele și de dificultățile, dar și de valorile și de resursele pe care le poartă orice familie.

Însă constatăm că mișcările migratoare trasează brazde adânci în prezentul istoric al satelor și al orașelor, al statelor și al continentelor. Sunt implicați indivizii, cetățeni autohtoni și cetățeni imigrați. Mai ales sunt implicate familiile. Așadar, în contextul migrator, familia este ca o provocare și o posibilitate, nu numai pentru migrant și pentru cei dragi ai săi, ci și pentru colectivitățile țărilor de plecare și de sosire.

De fapt, alături de tradiționala migrațiune masculină, crește în mod exponențial numărul femeilor care părăsesc țara de origine în căutarea unei vieți mai demne, cultivând visul de a-l atrage pe soț, pe copii și, uneori, rudele mai apropiate. Și minorii și bătrânii intră în vârtejul fluxurilor migratoare, ducând cu ei bagajul trist al rătăcirii, al singurătății și al dezrădăcinării, uneori făcut mai apăsător de exploatare și abuz.

Așadar, unitatea familiară, dezagregată de proiectul migrator, vrea să se recompună, și pentru un succes mai bun al proceselor de inserare în societățile de primire.

Pentru aceste motive, dorim ca Instituțiile competente să elaboreze politici familiare responsabile, care să faciliteze reîntregirile, să permită celor iregulari să iasă din situații de anonimat și de lipsă prin căi realmente practicabile și să garanteze dreptul tuturor la participare și la coresponsabilitate, socială și civilă, și prin recunoașterea dreptului la cetățenie.

În sfârșit, încurajăm adoptarea de măsuri adecvate care să faciliteze, pe de o parte, inserarea în țesutul social care primește pe imigrați și familiile lor și, pe de altă parte, ocazii de creștere - personală, socială și eclezială - bazate pe respectarea minorităților, a diferitelor culturi și a religiilor, precum și pe schimbul reciproc de valori.

Educația la interculturalitate poate să contribuie la crearea unei noi sensibilități, menită să instaureze raporturi mai prietenești între fiecare individ și între familii, în cadrul școlii în cele de viață și de muncă, au atenție prioritară față de copii, față de adolescenți și față de tineri într-o lume în care sunt schimbări rapide.

Solidaritatea și reciprocitatea, respectând diferențele legitime, sunt condiții indispensabile pentru a asigura o interacțiune pașnică și un viitor senin societăților noastre civile și comunităților ecleziale.

Ennio Cardinal Antonelli
președinte al Consiliului Pontifical al Familiei

+ Antonio Maria Vegliò
președinte al Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți

Cetatea Vaticanului, 14 mai 2010

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat