Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Benedict al XVI-lea în vizită la Torino

Ziua de duminică, 2 mai 2010, a fost îndelung pregătită și așteptată. Orașul Torino s-a trezit mai devreme ca de obicei. De la primele ore ale dimineții credincioșii se îndreptau grăbiți către Piața "San Carlo", în centrul orașului, pentru a participa la sfânta Liturghie de la ora 10.00, celebrată de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea.

Cu o ora înainte, piața și străzile adiacente erau deja pline cu zeci de mii de credincioși. Privirile tuturor erau îndreptate spre locul de unde trebuia să vină mașina. La un moment dat un freamăt a cuprins toată piața. Papa își făcea apariția. Din mașina care l-a adus până în fața altarului îi binecuvânta pe cei prezenți.

După cuvântul de bun venit adresat de primar și de card. Severino Poletto, a urmat celebrarea Liturghiei.

În predica sa, papa i-a încurajat pe toți ce-i prezenți să fie tari în credință și în mărturisirea iubirii fața de Dumnezeu și aproapele. "Dându-ne această poruncă nouă a dragostei - a spus Sfântul Părinte comentând evanghelia zilei -, Isus ne cere să trăim iubirea sa, care este semnul credibil, elocvent și eficace pentru a anunța lumii venirea împărăției lui Dumnezeu. Desigur, doar cu forțele noastre suntem slabi și limitați. Există întotdeauna în noi o rezistență față de iubire și în existența noastră sunt multe dificultăți care provoacă diviziuni, resentimente și invidie, dar Domnul a promis că este prezent în viața noastră, pentru a ne face capabili de o iubire generoasă și totală, care poate să învingă toate obstacolele. Dacă suntem uniți cu Cristos putem iubi într-adevăr în această lume. A iubi pe ceilalți așa cum Isus ne-a iubit este posibil doar cu acea forță care ne este împărtășită de el, în mod special în sfânta Euharistie, în care se face prezentă în mod real jertfa sa de iubire, care generează iubire".

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu rugăciunea Regina caeli și binecuvântarea papală.

După amiaza, la ora 16.30, papa se întoarce din nou în piață. De astă dată tinerii l-au întâmpinat cu cântece, muzică și multă bucurie. Ploaia s-a abătut în mai multe rânduri cu înverșunare asupra orașului, dar nimeni nu a părăsit piața. În cuvântul său, papa a atins mai multe argumente: frica, curajul, iubirea, căutare, sensul vieții. "Dumnezeu ne-a creat în vederea «eternității» și a pus în inima fiecăruia dintre noi sămânța pentru o viață prin care să se realizeze ceva frumos și măreț. Aveți curajul alegerilor definitive și împliniți-le cu fidelitate! Trăiți această întâlnire cu iubirea lui Cristos, trăiți-o în Biserică, în primul rând în sacramente! Trăiți-o în Euharistie, în care se face prezent sacrificiul său!" Referindu-se la Giulgiu, papa i-a îndemnat pe tineri să imprime și în inima lor chipul iubirii lui Dumnezeu "pentru a fi voi înșivă, în ambientele voastre, cu colegii voștri, o expresie credibilă a chipului lui Cristos!"

Lăsând piața plină de cântece, bucuria și entuziasmul tinerilor, papa s-a îndreptat spre dom, unde este expus Giulgiul, ținta pelerinajului său. După rugăciunea în fața sfântului sacrament, papa a îngenunchiat în fața Giulgiului unde a rămas mult timp în rugăciune. "Nu este pentru prima dată când vin în fața Giulgiului - a spus sfântul Părinte -, dar de această dată trăiesc acest pelerinaj cu o particulară intensitate: poate pentru că trecerea anilor mă face și mai sensibil la mesajul acestei extraordinare icoane". "Imaginea de pe Giulgiu este cea a unui om mort, dar sângele vorbește despre viața sa. Fiecare urmă de sânge vorbește despre iubire, despre viață. În mod special pata mare aproape de coastă, făcută din sânge și apă ieșite din rana provocată de suliță, ... acel sânge și acea apă vorbește de viață. E ca un izvor care susură în liniște, și noi putem să-l auzim, putem să-l ascultăm".

Ultima etapă a vizitei la Torino a fost Spitalul "Divina Providență" din Cottolengo, unde i-a întâlnit pe cei suferinzi. "Dragi bolnavi - a spus Sfântul Părinte -, voi desfășurați o lucrare importantă: trăind suferințele voastre în unire cu Cristos răstignit și înviat, participați la misterul suferinței pentru mântuirea lumii. Oferind durerea noastră lui Dumnezeu prin Cristos, noi putem colabora la victoria binelui asupra răului, pentru că Dumnezeu face rodnică oferta noastră, actul nostru de iubire... această casă e un fruct copt născut din crucea și învierea lui Cristos și ne arată că suferința, răul, moartea nu au ultimul cuvânt, pentru că din moarte și din suferință viața poate să învie".

Mulți credincioși români din comunitatea catolică, după celebrarea de dimineață, de la ora 8.00, s-au îndreptat în grabă spre Piața "San Carlo" pentru a-l întâlni și vedea pe sfântul Părinte. Puțini au fost cei care au reușit să intre în piață pentru că locurile rezervate au fost limitate, dar bucuria a fost la fel de mare pentru că toți au putut trăi momente înălțătoare alături de cel care conduce Biserica lui Cristos, Sfântul Părinte Benedict al XV-lea. O femeie venită din țară pentru a-și vizita nepoții spunea cu bucurie: "Mi-am împlinit visul: l-am auzit și văzut de aproape pe papa. A fost minunat! Nu voi uita niciodată această zi".

Pr. Gelu Miclăuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 mai: Papa Benedict al XVI-lea în vizită la Torino


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat