Roman: Întâlnire provincială de formare și actualizare
La Institutul Teologic Franciscan din Roman a avut loc, joi, 27 mai 2010, o zi de formare și actualizare a tuturor fraților minori conventuali care activează în țară.
Întâlnirea a fost deschisă de către fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, prin cuvântul de salut în care a urat bun venit tuturor celor 70 de frați prezenți și totodată a evidențiat importanța unei astfel de întâlniri în parcursul de formare permanentă a fiecărui frate.
Programul zilei a cuprins:
9.45: Conferință - Prezentarea delegației Orientului Mijlociu și a Țării Sfinte (Fr. Cesar Esayan)
10.30-11.15: Discuții în plen pe marginea temei
11.30: Sfânta Liturghie
12.30: Prânzul
14.30: Conferință - Aspecte canonice cu frecvente implicații pastorale (Fr. Cristian Blăjuț)
15.15-16.00: Discuții în plen pe marginea temei
16.30: Încheierea
În prima conferință părintele Cesar Esayan, frate libanez, a făcut o prezentare a Delegației Orientului Mijlociu și a Țării Sfinte începând cu un scurt istoric după care a evidențiat o serie de particularități ale aceste circumscripții, insistând în special asupra unor elemente culturale și religioase caracteristice. Delegația cuprinde două țări: Turcia și Liban, precum și Țara Sfântă, unde urmează să se deschidă în viitor un convent. Este formată din 18 frați de diferite naționalități, "internaționalitatea" comunităților, după cum spunea și fr. Cesar, dorindu-se să rămână un element specific fraternităților delegației. Frații franciscani sunt prezenți în: Turcia - Istanbul (7 frați), Izmir (2 frați), Buyukdere (2 frați), Ischenderun (2 frați), Liban - Sin-el-Fil (5 frați). Printre obiectivele cele mai importante, fr. Cesar a amintit: consolidarea unei fraternități unite, fidele rugăciunii și pline de bucurie; o fraternitate care să dea mărturie și să invite la comuniune; o formare permanentă care să țină pasul cu lumea aflată într-o continuă schimbare; dialogul cu islamul; dialogul ecumenic.
În timpul dedicat discuțiilor pe marginea celor prezentate frații au avut posibilitatea să adreseze direct întrebări fr. Cesar, în care au cerut diferite completări și clarificări, ce au conturat un tablou complet al delegației.
Urmând principiul că o bună cunoaștere duce și la un bun discernământ, Comisia de formare permanentă a Provinciei a considerat oportună o astfel de prezentare detaliată a delegației și datorită faptului că recent ministrul general al ordinului a cerut oficial provinciei să preia în formă de custodie această delegație, decizie care va fi luată în cadrul capitulului provincial extraordinar ce se va desfășura la Roman, în zilele de 22-23 iunie 2010.
Întâlnirea a continuat cu celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de către ministrul provincial, și cu recitarea Orei Medii, urmate de servirea prânzului și un timp liber în care frații au avut posibilitatea să se întâlnească și să-și împărtășească reciproc din experiențele și activitățile pe care le desfășoară.
În a doua parte a zilei frații s-au adunat să reflecteze asupra unor aspecte canonice cu care se confruntă frecvent în special în activitățile pastorale. Fr. Cristian Blăjuț, doctor în drept canonic, a introdus discuțiile pe anumite teme și, intrând în dialog cu cei prezenți, a prezentat noile directive juridice ale Bisericii Universale și Locale în ceea ce privește o serie de situații care cer o mai atentă abordare canonică. Dialogul a fost binevenit și foarte util deoarece a reușit să actualizeze cunoștințele canonice ale fraților, precum și să lămurească o serie de situații cu care aceștia se confruntă în câmpul pastoral.
Programul s-a încheiat cu mulțumirea pe care vicarul provincial, fr. Marius Vătămănelu, a adus-o conferențiarilor, precum și celor prezenți și cu câteva anunțuri pentru o mai bună desfășurare a activităților spirituale și formative din cadrul comunităților franciscane.
Cei prezenți și-au exprimat aprecierea pentru organizarea unor astfel de întâlniri, care se doresc a fi din ce în ce mai mult îmbogățite, spre creșterea calității formării permanente a tuturor fraților chemați să vestească evanghelia, acolo unde Dumnezeu îi cheamă.
Pace și bine!
Fr. Virgil Blaj
lecturi: 14.