Zaragoza: Hramul comunității de români catolici
În orașul Zaragoza, oraș care o are de patroană pe sfânta Fecioară Maria de Pilar, în parohia care o are de patroană pe sfânta Fecioară Maria de Montserrat, alături de preoții salezieni care administrează parohia gazdă și care o au ca patroană pe preasfânta Fecioară Maria - Ajutorul Creștinilor, comunitatea catolică română o sărbătorește pe Maria - Maica Unității. Bogăție de exprimări, varietate de imagini, unitate în diversitate.
De fapt, este luna mai, lună închinată cinstirii într-un mod deosebit a Preacuratei Fecioare Maria. Chiar dacă departe de țară, de cei dragi, de frumoasele devoțiuni și celebrări din comunitățile de acasă de care nu ne putem bucura, din nefericire, aici, în țară străină, încercăm să menținem treaz spiritul credinței primite de la părinți prin adaptări la fața locului.
O astfel de adaptare o prezintă și sărbătoarea hramului comunității. Nu cu mult timp în urmă, comunitățile de credincioși catolici români din Spania au fost puși sub patronajul și ocrotirea preasfintei Fecioare Maria invocată ca Maică a Unității. Ea este cinstită de către toți creștinii ca Mamă a lui Dumnezeu și a noastră. Noi, românii catolici din Spania, o cinstim apoi și sub acest aspect de Mamă a Unității, a unității dorite și "visate" de către Isus Cristos, a unității dintre toți creștinii, a unității dintre creștinii care formează o comunitate de credincioși provenind din diferite parohii ale diecezei.
Anul acesta, comunitatea catolică română din Zaragoza a fost onorată la sărbătoarea hramului de prezența ÎPS Manuel Ureńa y Pastor, arhiepiscop de Zaragoza. Acesta a răspuns bucuros invitației făcute de a ne cunoaște mai îndeaproape venind în mijlocul nostru și prezidând celebrarea sfintei Liturghii.
Preasfințitul a fost întâmpinat la intrarea în biserică de comunitatea noastră în stilul propriu ospitalității românești: cu pâine și sare. Acestea au fost prezentate oaspetelui nostru distins de către o familie îmbrăcată frumos în portul nostru popular. Această conexiune cu spiritul nostru, cu tot ceea ce ne este drag și la suflet, a fost menținută de fapt pe tot parcursul celebrării ca de fiecare dată, de altfel, prin cântările închinate Maicii Domnului, prin alte elemente specifice culturii noastre populare și prin ținuta vestimentară populară pe care au avut bunăvoința de a o purta câteva persoane din comunitate.
La sfânta Liturghie, alături de arhiepiscop, au mai concelebrat doi preoți salezieni care administrează comunitatea parohială care ne găzduiește, pr. Francisco Sanz și pr. Juanjo Ganuza, un alt preot care este delegatul episcopal responsabil cu misiunile, pr. Antonio Gonzalez și parohul comunității, pr. Paul Budău. Credincioșii au avut posibilitatea de a se împăca cu Dumnezeu în sacramentul Pocăinței, întrucât pr. Leonard Diac, venit special pentru aceasta de la Madrid, le-a stat la dispoziție pe toată durata celebrării.
De asemenea, am fost onorați de prezența unor prieteni și a unor familii spaniole care au dat curs invitației de a lua parte la sărbătoarea noastră.
În cadrul omiliei sale, arhiepiscopul a scos în evidență prezența vie și activă a comunității românești și a subliniat importanța pe care o acordăm imaginii acesteia a Preacuratei Fecioare ca Maică a Unității, iar la sfârșitul celebrării și-a exprimat bucuria și emoția pe care a trăit-o atunci când i-a văzut pe copiii mici care încă nu primesc împărtășania apropiindu-se alături de părinți sau de frați pentru a primi binecuvântarea de la preot.
După sfânta Liturghie, am avut din nou posibilitatea, prin bunăvoința preoților salezieni, de a continua bucuria sărbătorii printr-o agapă frățească, muzică, dans și voie bună.
O zi minunată, o zi în care ne-am simțit din nou privilegiați, o zi care s-a dovedit a fi ocazie potrivită pentru a-i mulțumi Maicii Preacurate pentru că ne dă atâtea dovezi ale iubirii și ocrotirii sale. O zi în care ne-am încredințat cu tărie ocrotirii sale mai ales în aceste momente grele de criză care se resimte cel mai tare în primul rând în interiorul celei mai expuse și vulnerabile categorii - emigranții - printre care ne aflăm și noi.
Avem încredere deplină că, sub mantia ei ocrotitoare de Maică a Unității, rugându-ne cu evlavie și credință, punând de partea noastră firicelul de nisip ce-i drept firav dar necesar al efortului nostru, vom reuși să depășim orice greutate a vieții, vom reuși să îndepărtăm orice obstacol și vom fi parte importantă din această construcție monumentală a unității mult-dorite de Isus Cristos.
Pr. Paul Budău
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
16 mai: Zaragoza: Hramul comunității de români catolici
lecturi: 18.