Piatra Neamț: Întâlnirea diecezană a directorilor din grădinițele confesionale
Grădinița "Cristos Rege" din Piatra Neamț a găzduit întâlnirea directorilor din grădinițele confesionale din Dieceza Romano-Catolică de Iași care a avut loc în ziua de 27 martie 2010 cu tema "managementul operațional al grădinițelor între teorie și aplicație practica".
Au participat directori de grădinițe confesionale și superioare ale congregațiilor cărora le aparțin grădinițele , pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan, și educatoarea Carmen Nedelcu, expert pentru probleme preșcolare. De amintit că la această întâlnire au fost prezente mai multe superioare ale congregațiilor care au ca slujire și activități în grădinițele confesionale.
Această întâlnire a fost organizată de către Episcopia Romano-Catolică de Iași prin intermediul Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli cu scopul de a stabili dezvoltarea grădinițelor confesionale în anii următori, după ce acestea au obținut acreditarea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului.
În deschiderea consfătuirii, pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv.a subliniat probleme întâlnite din ce în ce mai des în rândul populației, prezentând paradoxul vremurilor noastre de Octavian Paler.
Acțiunea a avut următoarea ordine de zi:
1. Rugăciune
2. Ce este managementul operațional și cum se poate aplica la nivelul grădinițelor confesionale?
Aplicații practice pentru realizarea:
- planului managerial;
- graficului de activități al consiliului de administrație și consiliului profesoral;
- întocmirea unui proces verbal;
- fișa postului director;
- fișa postului educatoarei;
- fișa de autoevaluare anuală;
3. Activitate metodico-științifică
- valorificarea experienței pozitive a grădinițelor prin prezentarea activităților desfășurate la comisii metodice și cercuri pedagogice (prezentare de către directorii de grădinițe a proiectelor tematice sau activităților integrate desfășurate la inspecțiile speciale pentru obținerea gradelor didactice).
- fiecare grădinița va veni cu un proiect tematic sau proiect pentru activitatea integrata multiplicat pentru toate celelalte grădinițe.
4. Managementul calității
- reactualizarea strategiei privind asigurarea calității.
5. Programarea simpozionului de la Grădinița Anna Maria - Târgu Ocna cu tema "Cunoașterea și stimularea creativității copilului preșcolar prin intermediul celor 7 arte" - 17 aprilie 2010.
6. Diverse
După prezentarea temelor de către doamna educatoare Carmen Nedelcu a avut loc aplicații practice privind temele dezbătute.
Au împărtășit din experiența lor: sr. Horvat Regina - director Grădinița "Sfânta Familie" Gherăiești, sr. Tereza Gherguț - director Grădinița "Maria Roza Zangara", educatoarea Angelica Mânecuță - director Grădinița "Sfântul Paul" Onești, educ. Elvira Ghiurca - Grădinița "Sfânta Ana" Săbăoani, inst. Iulia Panainte - director Grădinița "Cristos Rege" și Cristina Herdes - Grădinița "Vicenzina Cusmano" din Piatra Neamț.
* * *
Prezentarea Grădiniței "Cristos Rege" din Piatra Neamț
Grădinița particulară "Cristos Rege" funcționează în cadrul Fundației "Cristos Rege". Fundația aparține măicuțelor din ordinul romano-catolic "Piccole Ancelle di Cristo Re" (Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege), care își au sediul central în orașul Napoli, în Italia, și funcționează în România pe lângă Episcopia Romano-Catolica Iași. Fundația este o instituție non- profit care are ca scop educarea copiilor și asistența celor bătrâni și bolnavi. Grădinița a primit autorizație de încredere în anul 1999 pentru organizarea și desfășurarea activității școlare în învățământul preprimar. Grădinița "Cristos Rege" a fost prima instituție de învățământ particular din județul Neamț, fiind considerată instituția promotoare a acestei forme de învățământ.
În noiembrie 2008, grădinița a fost vizitată de câtre evaluatorii ARACIP, în urma căreia a primit acreditarea conform Ordinului 3566 din 30.03.2009.
Grădinița funcționează la parterul unei clădiri cu două nivele care a fost achiziționata de către Institutul "Cristos Rege". Grădinița dispune de două săli de clasă, biroul directorului, un cabinet metodic, o spălătorie, o baie cu trei compartimentări.
Colectivul unității este format din trei cadre didactice calificate, două cadre nedidactice și 40 copii preșcolari, înscriși pentru a frecventa grupele: mică /mijlocie - inst. Corina Boboc și mare/ pregătitoare - inst. Iulia Panainte, situată la periferia orașului Piatra Neamț, în Cartierul Sarata, vis a-vis de jandarmeria Piatra Neamț, pe strada ce duce spre Stadionul Internațional Ceahlăul. Adresa: Strada Eroilor, 7bis; tel. 0233/235869; 0333/802007.
Oferta educaționala:
- Opționale: Engleză I learn English
- Educație fizică Gimnastică artistică
Proiecte:
- "Hai să fim actori în lumea poveștilor" sub îndrumarea doamnei Maria Hibovschi-actriță Teatrul Tan-DEM
- "I primi passi nella lingua italiana" (Primi pași in limba italiană), sub îndrumarea sr. Felicia Mihai
- "Pot să fiu un dansator", sub îndrumarea doamnei Georgeta Donici
Inst. Iulia Panainte
lecturi: 25.