Piatra Neamț: Managementul operațional al grădinițelor între teorie și aplicație practică
Este 27 martie 2010 și peste culmea muntelui Pietricica răsare un soare blând ca o adiere de primăvară, iar zarzărul din fața Grădiniței "Cristos Rege" din Piatra Neamț își leagănă gingaș mugurii pregătiți să arate lumii splendoarea de culori și parfumuri, precum și promisiunea unui viitor rod.
În această dimineață, căsuța poveștilor cu zâne se deschide pentru directorii grădinițelor confesionale din Dieceza de Iași care vor participa la dezbaterea cu tema "Managementul operațional al grădinițelor între teorie și aplicație practică".
"Aceste întruniri contribuie la armonizarea activităților desfășurate în cadrul grădinițelor confesionale, la stabilirea unor ținte și obiective strategice necesare evoluției noastre, la implementarea standardelor de referință" a precizat în cuvântul de deschidere pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv, inspector școlar diecezan.
O problematică pretențioasă ce stă în fața învățământului românesc abordată cu calm și răbdare, cu dorința ca experiența acumulată să fie împărtășită celorlalți, cu clarificări minuțios făcute cu gândul la evoluția viitoare.
A fi directorul unei instituții de învățământ confesional nu este o funcție, este o stare de spirit, o responsabilitate asumată conștient în fața copiilor, cadrelor didactice, comunităților locale și parohiilor romano-catolice în care aceste unități școlare funcționează.
Grădinițele, dincolo de minunatul lor univers plin de fabulosul jocului, sunt instituții școlare ce funcționează în conformitate cu prevederile legale și, de aceea, expresii precum "capacitate instituțională", "eficacitate managerială", "managementul calității în educație" au trecut, datorită unor eforturi comune, de la teorie la practică. S-au dezbătut probleme legate de: realizarea și aplicarea planurilor manageriale și operaționale, fișa postului pentru educatoare și director, formare profesională, cercetare științifică, aplicarea creatoare a curriculum-ului pentru educația timpurie, calitatea procesului didactic, autoevaluare instituțională permanentă.
Trecut - prezent - perspectivă, temelii - creșteri - proiecții de viitor într-un moment de reformă și schimbări legislative în învățământul românesc simțite prin multitudinea cerințelor ce trebuie îndeplinite.
Grădinițe - copii - pomi ce devin livezi roditoare pentru noi și comunitatea grădinițelor participante care, de comun acord, au hotărât participarea la numeroase activități:
17 aprilie 2010: Simpozion național la Grădinița "Anna Maria" Târgu - Ocna cu tema "Cunoașterea și stimularea potențialului creativ la preșcolari prin intermediul celor șapte arte";
Trecerea de la apariția semestrială la apariție trimestrială a revistei "Lăsați copiii să vină la mine!";
8 mai 2010: la Grădinița "Roza Venerini" Pildești, județul Neamț, participare la Liturghia solemnă consacrată celor 10 ani de funcționare a grădiniței;
15 mai 2010: - A IX-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Plastică și Jucării pentru Copii "Copilul - Zâmbet și Culoare", cu tema "Copilul și natura", la Grădinița "Roza Venerini" Bacău;
Continuarea apariției CD-urilor "Zâmbetul copilăriei", "Zâmbetul toamnei" și "Hai la iesle la Isus!";
Publicarea unei culegeri de povești și poezii care să conțină și materialul didactic aferent;
Apariția unui CD cu cântece pentru copii interpretate de către cadrele didactice din grădinițele confesionale.
A fi cel mai bun, a fi performant, a desfășura o activitate de calitate înseamnă și abilitarea directorilor și cadrelor didactice de a utiliza metode active de învățare, folosirea unor strategii de lucru eficiente și de aceea pe parcursul zilei expunerea a fost îmbinată cu lucrul pe echipe, cu schimburi de păreri, de impresii sau de materiale didactice utilizate în grădinițe.
E ajun de Florii, livada cea tânără are nevoie de atente îngrijiri și de grădinari cu experiență...... la întâlnirea de astăzi ei au fost surorile care patronează Grădinița "Cristos Rege", pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc și profesor Carmen Nedelcu, expert OPSPRS.
A consemnat prof. Carmen Nedelcu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
27 martie: Piatra Neamț: Managementul operațional al grădinițelor între teorie și aplicație practică
lecturi: 14.