Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Întâlnirea președinților conferințelor episcopale din sud-estul Europei

Întâlnirea președinților conferințelor episcopale din sud-estul Europei va avea loc la Chișinău (Republica Moldova), în perioada 25-28 februarie 2010, cu tema: "Drepturile și îndatoririle minorităților catolice în țările din sud-estul Europei".

Cea de a 10-a Întâlnire a Președinților Conferințelor Episcopale din Sud-Estul Europei va avea loc în acest an la Chișinău (Republica Moldova), între 25 și 28 februarie, la sediul episcopal al unicei dieceze catolice din țară, la invitația episcopului de Chișinău, Mons. Anton Coșa. Tema "Drepturile și îndatoririle minorităților catolice în țările din sud-estul Europei" va constitui subiectul principal al acestei întâlniri.

Vor fi reprezentate nouă conferințe episcopale: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Moldova, România, Conferința Episcopală Internațională a Sfinților Ciril și Metodiu și Turcia.

Pe parcursul întâlnirii vor interveni și cardinalul Péter Erdő președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Mons. Francisco-Javier Lozano, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, și Mons. Aldo Giordano, observatorul permanent al Sfântului Scaun la Consiliul Europei.

După Adunarea plenară a CCEE (de la Paris, 1-4 octombrie 2009), CCEE revine asupra chestiunii raportului Biserică-state în contextul particular al acelor țări, în special din sud-estul Europei, unde Biserica Catolică este minoritară.

"Prin această întâlnire dorim să analizăm situația particulară a Bisericii Catolice în acele țări în care suntem minoritari, nu doar pentru a vorbi despre drepturile care ni se cuvin asemenea oricărei alte instituții recunoscute la nivel local, dar mai ales pentru a verifica contribuția specifică pe care catolicii pot și trebuie să o aducă la realizarea binelui comun din societățile noastre" - afirmă cardinalul Vinko Pulijc, arhiepiscop de Sarajevo și președinte al Conferinței Episcopilor din Bosnia-Herțegovina. "În mod particular - continuă cardinalul - schimbările rapide care au loc în societățile noastre, deja greu încercate în trecut de războaie, foamete și diferite forme de totalitarism, sunt astăzi amenințate de un proces de secularizare necontrolat, care, deși diferă de la un stat la altul, prezintă elemente comune. Astăzi, de exemplu, familiile din țările noastre trebuie să înfrunte probleme noi, puțin cunoscute înainte, precum șomajul, emigrația, alcoolismul, drogurile și avortul. În acest context, Biserica Catolică este chemată să favorizeze păstrarea valorilor tradiționale ale popoarelor noastre, să le propună din nou și să le consolideze".

Un al doilea aspect al lucrărilor prevede vizitarea diferitelor realități ecleziale care însuflețesc și contribuie la binele comun al societății din Republica Moldova. În particular, participanții la întâlnire vor vizita:

  • Casa Providenței. Este Centrul social-pastoral al Diecezei care gestionează o cantină pentru 100 de persoane sărace; o grădiniță și o casă de primire pentru studenți;

  • Parohia Stăuceni. Aflată la mică distanță de capitala Chișinău, în parohie funcționează o grădiniță și un casă de primire pentru persoane fără adăpost;

  • Cenacolul "Regina Pacis". Este o structură de primire pentru copiii străzii care doresc să înceapă un itinerar de credință. Printre altele, această structură se ocupă de primirea și reintegrarea socială a victimelor traficului de persoane, distribuirea unui prânz cald, asistență materială și legală pentru familiile defavorizate.

În timpul întâlnirii vor avea loc și momente de rugăciune și celebrarea sfintei Liturghii. Comunitatea locală este invitată să ia parte la sfânta Liturghie: vineri, 26 februarie, la ora 18.00, la Parohia din Stăuceni; sâmbătă, 27 februarie, la Cenacolul "Regina Pacis", la ora 18.00; și duminică, 28 februarie, la catedrala catolică din Chișinău, la ora 10.30.

Vineri, 26 februarie, la ora 11.30, va avea loc o conferință de presă, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Chișinău, str. Mitropolit Dosoftei, 85.

Vor interveni:

  • ES cardinal Péter Erdő, președintele CCEE, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta

  • ES cardinal Vinko Pulijc, arhiepiscop de Sarajevo

  • Mons. Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova

  • Mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Luni, 1 martie 2010, va fi distribuit un comunicat de presă.

Lista participanților:

  • Conferințe Episcopale:

    • Albania - Excelența sa Mons. Lucjan Avgustini (locțiitorul președintelui Conferinței Episcopale)

    • Bosnia Herțegovina - Eminența sa cardinal Vinko Puljic

    • Bulgaria - Excelența sa Mons. Christo Proykov

    • Cipru - Excelența sa Youssef Soueif

    • Grecia - Excelența sa Mons. Fragkískos Papamanólis

    • Moldova - Excelența sa Mons. Anton Coșa

    • România - Excelența sa Mons. Ioan Robu

    • Conferința Sfinții Ciril și Metodiu (Serbia și Muntenegru - Macedonia) - Excelența sa Mons. Stanislav Hocevar

    • Turcia - Excelența sa Mons. Luigi Padovese

  • Sfântul Scaun:

    • Excelența sa Mons. Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldava

    • Mons. Aldo Giordano, observator permanent - trimis special al Sfântului Scaun pe lângă Consiliul Europei

  • Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE):

    • Cardinal Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapeșta, primat a Ungariei și Președinte al CCEE

    • Pr. Duarte da Cunha, secretar general al CCEE

*

Biserica Catolică din Republica Moldova

Biserica Catolică este prezentă în mod oficial în Republica Moldova din 1993. Are un episcop propriu din anul 2000 iar astăzi este o dieceză în slujba poporului moldovean, care are o puternică tradiție creștină. Catolicii din Republica Moldova reprezintă circa 1% din populație. Pe lângă cele 17 parohii de pe întreg teritoriul țării, care desfășoară o atentă activitate pastorală datorită prezenței preoților și călugărilor care provin din diferite țări, există o "pastorație a străzii" cotidiană care se concretizează în disponibilitate față de cei nevoiași, în servicii sociale și de asistență competente, în dialog cu oamenii simpli, în disponibilitate față de toți. Aceasta este pastorația cea mai eficientă care îi fac pe moldoveni să cunoască Biserica Catolică și mai ales spiritul său misionar, care nu urmărește prozelitismul, ci dialogul religios, prin cunoaștere reciprocă, prin colaborare în programe pastorale și mai ales prin prietenie, care este punctul de plecare pentru orice acțiune ecumenică bună. Câteva date: dintr-o populație de 4 milioane de persoane, credincioșii laici sunt 20 de mii. Sunt îndrumați de 18 preoți diecezani și 16 preoți călugări. În dieceză activează 42 de călugări și călugărițe, în 17 parohii. În seminar studiază 5 studenți teologi.

*

Din Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) fac parte în calitate de membri cele 33 de conferințe episcopale prezente actualmente în Europa, reprezentate de drept de președinții lor, de arhiepiscopul de Luxemburg, de arhiepiscopul Principatului de Monaco, de arhiepiscopul din Cipru al Maroniților și de episcopul de Chișinău (Republica Moldava). Președintele este cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, primat al Ungariei; vicepreședinții sunt cardinalul Josip Bozanić, arhiepiscop de Zagreb, și cardinalul Jean-Pierre Ricard, arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul general al CCEE este pr. Duarte da Cunha. Sediul secretariatului este la St. Gallen (Elveția).

*

Pentru informații suplimentare:
Thierry Bonaventura, CCEE Media Officer (tel: 0041/712276040, mobil: 0041/788516040; e-mail: thierry.bonaventura@ccee.ch)
Diacon Edgar Vulpe - Dieceza Romano-Catolică de Chișinău (www.catolicmold.md, tel.: +373/79589835, e-mail: casaprov@starnet.md)


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat