Prietenia: Tineri din diferite parohii, în dialog cu Surorile Campostrini
În cadrul celei de-a patra întâlniri formative pentru tineri, desfășurată la Rotunda, la 17 ianuarie 2010, am reflectat împreună asupra tematicii: "Prietenia: drum spre declin sau creștere?". Am considerat un exemplu de prietenie constructivă, raportul între Petru și Isus și drumul de maturitate pe care Petru l-a parcurs de-a lungul timpului. A fost util să ne întrebăm pe ce se bazează prietenia / relația între Isus și Petru, care sunt valorile pe baza cărora se construiește prietenia adevărată sau chiar cum sunt relațiile noastre, făcând diferența între "drumurile" spre declin și acelea spre creștere.
Au participat tineri din diferite localități (Săbăoani, Gherăești, Tămășeni, Traian), am discutat împreună cu tinerii din Rotunda și am rămas plăcut surprinse în fața atitudinii de căutare a tuturor acestor tineri. Cu mare deschidere și într-un dialog sincer și profund, am descoperit împreună cât este de important să înțelegem de ce căutăm relațiile noastre și care este atitudinea corectă într-o prietenie pentru ca aceasta să nu fie pierdere de timp, ci să fie rodnică, favorizând creșterea interioară.
O prietenie adevărată se construiește în timp, cu efort și voință, se bazează pe respect, deschidere, ascultare, sinceritate, încredere, dorința de împărtăși cu cineva propriile aventuri ale vieții. Într-o prietenie nu trebuie să existe teama de a accepta propriile erori, sau teama de a sublinia greșelile celuilalt. Aceste temeri sunt prezente mereu în rândul tinerilor, iar cheia depășirii acestor sentimente este conștientizarea faptului că doar în acest mod putem într-adevăr să creștem, să devenim maturi, să ne realizăm ca persoane umane. Doar în acest mod putem construi libertatea interioară de care avem nevoie în orice raport, deoarece puțin câte puțin reușim să ne cunoaștem și, astfel, să alegem modul propriu de a trăi viața.
E trist să auzi tineri spunând că "prietenii adevărate nu există" sau "nu se pot realiza aici pe pământ prietenii adevărate". În schimb, se pot construi, se pot găsi prieteni adevărați, deoarece orice tânăr azi are nevoie de a construi înăuntrul său acele valori prin care simte că se poate exprima, că viața sa are un sens precis. Ceea ce e important e voința, perseverența și căutarea. Atunci când se caută ceea ce edifică propria persoană, se înțelege puțin câte puțin că de la oricine se poate învăța și că se pot construi relații corecte, de creștere cu mai multe persoane. Astfel, orice relație poate fi un "drum" de creștere și nicidecum de declin. Relațiile bazate pe materialism și egoism sunt distructive pentru oricine. "E mai util să reușești să fii prietenul cuiva decât să ceri prietenia cuiva" - spunea o tânără. Și pe bună dreptate: în momentul în care se reușește acest lucru, atunci când "a dărui" e mai important decât "a primi", se primește înzecit ca mulțumire interioară, dacă propria viața e bazată pe trăirea valorilor în profunditatea bogăției lor. Și noi, oamenii, suntem capabili de a realiza aceste lucruri, deoarece Dumnezeu ne-a înzestrat cu capacitatea relațională pe care ne-a arătat-o în Fiul său, Isus. Misiunea noastră este aceea de a o scoate la suprafață, în relațiile cu care avem de-a face zi de zi, fără a ne mulțumi de un nivel superficial, dar să înaintăm în profunzimea bogăției personalității noastre.
Sr. Angela Luzi,
superioara comunității Campostrini din România
* * *
Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21,
617205-Gherăești, jud. Neamț
tel. 0233/746480,
e-mail: gheraesti@campostrini.it
* * *
Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (17 octombrie 2009 - 19 iunie 2010)
lecturi: 14.