PS Petru Gherghel: Îndemn la comuniune de rugăciune
Din partea pr. decan Pavel Balint, paroh la Parohia Bad Deutsch-Altenburg, Austria, a sosit o invitație frățească și creștinească la o rugă comună pentru cauza episcopului martir dr. Anton Durcovici.
Este un apel și o voce de lângă baptisterul, unde a fost botezat viitorul păstor al diecezei noastre și unde a început să-l cunoască pe Isus, Marele Preot, care-i va lumina pașii copilăriei și de care se va lega toată viața până la jertfa supremă. De aici a început drumul de credință al copilului Anton, din familie pentru că mama care l-a născut nu i-a transmis numai viața trupească, ci și seva binefăcătoare a iubirii creștine.
Ajuns încă de mic în România, la Iași, după ce a trecut prin Moldova de dincolo de Prut și, mai târziu, prin Ploiești, s-a stabilit definitiv, la București. Elevul, seminaristul și, în sfârșit, preotul Anton a beneficiat de un mare dar: a avut-o alături pe mama sa plină de iubire și de credință.
Aducându-ne aminte în aceste zile de marele nostru erou, de episcopul martir al diecezei noastre, care a ajuns să-și dea viața pentru credință și pentru popor, mă bucur să subliniez această notă particulară din viața lui, adică faptul că a avut alături de el o mamă, o mamă iubitoare, grijulie, care nu numai că l-a ajutat în momente grele, nu numai că l-a îndemnat pe drumul mereu ascendent al slujirii și l-a încurajat în atâtea misiuni preoțești, ci ea efectiv l-a însoțit cu rugăciunea ei și cu mare delicatețe spirituală.
Acest lucru ne face să ne gândim cum odinioară, lângă Isus, a fost și a rămas Maria, cea iubitoare și discretă, care nu numai că i-a oferit sânul ei pentru viață, nu numai că l-a îngrijit și i-a oferit tot ceea ce avea nevoie în timpul copilăriei, adică adăpost și hrană, ci i-a dăruit dragostea ei însoțită de rugăciunile pe care le înălța spre Dumnezeu, singură ori împreună cu Iosif și cu celelalte femei sfinte.
Mă bucur să semnalez și un alt fapt semnificativ. În curtea seminarului nostru din Iași există o statuie a Maicii Domnului, sculptată în piatră, despre care avem informații că era statuia predilectă a mamei Preasfințitului Anton Durcovici. A ajuns la noi atunci când s-au redeschis porțile seminarului din Iași, în anul 1956.
De atunci, această statuie, pe care o văd preoții, seminariștii și trecătorii, transmite tuturor un mesaj: este Maica Domnului venerată de mama episcopului nostru. Maria Durcovici a fost modelul de mamă a unui preot și apoi episcop, iar Maica Sfântă a inspirat-o să-i stea alături fiului ei, Anton, cu iubirea ei maternă, cu rugăciunile ei fierbinți și continuă să ne vorbească nouă, dar mai ales mamelor creștine, arătând tuturor cât de importantă este iubirea unei mame și rugăciunea ei pentru preoți.
Este o provocare pe care Maica preasfântă, Fecioara Maria, și mama episcopului nostru Anton o adresează tuturor ca să-i însoțim pe preoți cu rugăciunile noastre, așa cum a făcut Maria pentru Isus și apostolii săi și cum a știut să o facă o mamă de preot și episcop.
Felicitând apelul părintelui paroh și decan Pavel Balint din Bad Deutsch-Altenburg, mă bucur să îndemn toate mamele din Biserica noastră locală și pe toți bunii noștri creștini să se roage pentru preoți în acest An al Sfintei Preoții și, în special, să se roage pentru ca păstorul nostru, episcopul Anton, să fie cât mai curând ridicat la cinstea altarelor.
Recomand cu bucurie ca rugăciunea mamelor pentru preoți să fie îndreptată către Marele Preot Cristos, prin mâinile preacurate ale Fecioarei Maria, pe care episcopul nostru a iubit-o așa de mult și pe care el, în momentele cele mai grele, ne-a lăsat-o drept ocrotitoarea noastră cerească.
Fecioară preacurată, Maica Preotului Cristos și Maica tuturor preoților, intervino tu pe lângă tronul ceresc pentru ca episcopul nostru Anton să fie ridicat la cinstea altarelor și ocrotește-i, tu, Fecioară Preacurată, pe toți preoții noștri în misiunea lor.
Iași, 2 decembrie 2009
Petru Gherghel
episcop de Iași
lecturi: 53.