Sinaia: Întâlnirea membrilor grupului de lucru pe probleme de învățământ catolic de ambele rituri
În perioada 30 octombrie - 1 noiembrie 2009, la Sinaia a avut loc întâlnirea membrilor grupului de lucru pe probleme de învățământ catolic de ambele rituri.
Au participat: pr. Tarciziu Șerban, inspector de religie pentru Arhidieceza de București, pr. Ioan Riba, membru în Comisia Națională pentru Curriculum din Învățământul Preuniversitar, directori și profesori ai liceelor teologice din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București, precum și reprezentanți din conducerea liceelor teologice greco-catolice.
Punctele propuse pe ordinea de zi au fost următoarele:
Întocmirea metodologiei pentru organizarea și desfășurarea Olimpiadei de religie catolică de ambele rituri, pentru liceu, profil teologic și teoretic
Stabilirea tematicii comune a disciplinelor de concurs (discipline teologice pentru elevii de la profilul teologic și religie pentru elevii catolici de la profilul teoretic, romano și greco-catolic).
Elaborarea standardelor ocupaționale în vederea solicitării noilor specializări la profilul teologic
Redactarea unei adrese către MECI pentru aprobarea propunerilor planurilor cadru, clasele IX-XII, cu scopul înființării noilor specializări; solicitarea introducerii acestora în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) în vederea demarării procedurilor de evaluare ARACIP.
Discutarea situațiilor cu care se confruntă elevii catolici, la ora de religie, din Municipiul București.
Diverse.
Activitatea grupului de lucru a început cu elaborarea celor două metodologii pentru Olimpiada de religie (profil teologic și profil teoretic), conform Regulamentului de organizare și desfășurare a concursurilor școlare (OM 3109/28.01 2009).
Întrucât programele celor două culte corespund într-o foarte mică măsură, comisia de lucru a decis întocmirea unei tematici comune accesibile elevilor. Au existat mari dificultăți în găsirea unor teme comune pe baza programele existente și, ca atare, s-a făcut compromisul de a prelua teme din programele aferente anilor anteriori, iar în anumite situații s-au creat teme noi care nu se regăsesc în programe, profesorii de religie urmând să fie informați în acest sens.
De reținut este faptul că, pentru a avea posibilitatea organizării Olimpiadei naționale cu finanțare bugetară MECI, se cere, conform legislației în vigoare, implicarea unui număr de cel puțin 15 județe, lucru care nu poate fi asigurat de un singur cult.
Un alt punct important în discuțiile comisiei a fost cel referitor la liceele teologice. Ministerul Educației impune existența unor specializări pentru toate liceele vocaționale și, pentru că la liceele teologice catolice acestea nu există în prezent, în cadrul unor întruniri anterioare ale Comisiei de lucru pentru curriculum-ul catolic (Iași, martie 2007, și Sinaia, aprilie 2008) s-au stabilit următoarele specializări :
ghid turism religios
instructor pentru activități extrașcolare și social misionare
operator mass-media pentru activități social misionare
animator pentru activități religioase și catehetice.
În prezent acestea au fost cuprinse în Nomenclatorul calificărilor profesionale (HG530/2007, MO 401/2007), dar nu sunt înregistrate la Ministerul Muncii, în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România). La întrunirea de la Sinaia din 2008 au fost elaborate planurile cadru și înaintate la Ministerul Educației, dar nu au fost aprobate pentru că nu s-a găsit modalitatea de introducere în COR și nu au fost elaborate standardele ocupaționale de către culte, conform adresa MECI 28713/05.03.2009. La această întâlnire, membrii comisiei au început elaborarea standardelor, urmând a fi finalizate la viitoarele întâlniri. S-a redactat, totodată, o nouă adresă care a fost înaintată luni, 2 noiembrie 2009, de reprezentanții comisiei de lucru (pr. Ion Riba și sr. Rodica Miron) la MECI, cu scopul reînnoirii solicitării de aprobare a planurilor cadru și găsirea unei căi urgente de introducere în COR, pentru a se putea demara procedurile de evaluare ARACIP.
La ultimul punct de pe ordinea de zi, membrii comisiei au făcut mai multe propuneri, urmând ca acestea să fie înaintate de către inspectorii școlari diecezani conducerilor celor două Biserici:
constituirea unei Comisii Naționale a Învățământului Preuniversitar Catolic pentru rezolvarea problemelor de curriculum
revizuirea planurilor cadru pentru liceele teologice (curriculum diferențiat) și a programelor de religie ale celor două culte; stabilirea unui conținut comun pe filiere și ani de studiu. Aceasta ar simplifica elaborarea manualelor, a tematicii pentru concursurile și examenele școlare, cu atât mai mult cu cât, în prezent, diferențele există doar la nivel de formă și nu de fond (aceleași conținuturi sunt distribuite diferit pe an de studiu)
întâlniri periodice ale inspectorilor diecezani și ale directorilor de școli catolice de ambele rituri, la nivel național.
Întâlnirea s-a încheiat cu participarea la sfânta Liturghie celebrată în biserica romano-catolică din Sinaia.
Prof. dr. Violeta Apostu
și prof. Monica Grosu
lecturi: 22.