Israel: Impresii din țara lui Isus și a Mariei
Un grup de pelerini români care locuiesc în Italia în frunte cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, au mers pe urmele lui Isus și a Mariei în Țara sfântă în perioada 15-22 octombrie 2009, pentru a trăi momente de har.
Pelerinajul a fost organizat de pr. Iacovici Isidor, parohul comunității catolicilor români din Roma și din împrejurimi, la care au participat credincioși din comunitatea Ladispoli împreună cu pr. Adrian Chili. Am fost onorați ca pe tot parcursul pelerinajului să fie împreună cu noi PS Aurel Percă care, împreună cu ghidul nostru pr. Vacaru Cristian, ne-au pregătit o întâmpinare surpriză la aeroportul din Ben Gurion - Tel Aviv.
Încă din prima zi am pornit la drum cu dorința de a trăi cât mai intens aceste zile binecuvântate, purtând în inimile noastre propriile gânduri, dar și ale celor rămași acasă.
Primul loc vizitat a fost Nazaretul cu biserica Bunei-Vestiri, locul în care arhanghelul Gabriel a adus lumii marea veste a mântuirii: "Și Cuvântul, aici, s-a făcut trup". A urmat sinagoga din Nazaret și Muntele Tabor, de unde se poate admira un peisaj superb. Ziua s-a încheiat cu adorația euharistică în biserica Bunei-Vestiri, unde ne-am rugat pentru vocații la viața consacrată și pentru toți misionarii noștri.
Pe Muntele Fericirilor, înconjurați de un peisaj mirific, având lacul Genezaret în fața, în cadrul sfintei Liturghii am reflectat asupra fericirilor, cale și program de mântuire trasat de Domnul. Am vizitat casa lui Petru și sinagoga din Cafarnaum, mai apoi ne-am îmbarcat într-o navă, am traversat Marea Galileii pentru a ajunge la Tiberias. Seara, în apele Iordanului, după ce am reînnoit făgăduințele de la Botez, toți pelerinii au primit apa pe creștet din mâinile Preasfințitului Aurel, aducere aminte a ceea ce s-a întâmplat cândva cu fiecare dintre noi.
La Cana Galileii, în cadrul sfintei Liturghii, doi tineri din grup, Simona și Cristian, pregătiți din timp, au celebrat sacramentul sfintei Căsătorii, iar celelalte familii și-au reînnoit jurământul de fidelitate. Am plecat apoi prin Valea Iordanului spre Iudeea, vizitând Ierihonul cu sicomorul lui Zaheu, mănăstirea dedicată Ispitirilor lui Isus, ca apoi, trecând prin marea Moartă, să ne oprim în pustiu, pe Valea Hozevei pentru a celebra sfânta Liturghie la momentul în care soarele trecea spre asfințit, iar noaptea punea stăpânire pe pământ.
Luni, dis-de-dimineață, la ora 4.55, ne-am grăbit asemenea păstorilor spre Grota Nașterii Domnului unde am celebrat sfânta Liturghie, oferindu-i Pruncului divin darul smerit al inimii noastre. Zorii zilei ne-au găsit în bazilica Nașterii lui Isus oferindu-i sfintei Fecioare rugăciunea rozariului. Trecând apoi prin Câmpul Păstorilor am vizitat Ein Karemul cu locul nașterii sfântului Ioan Botezătorul.
Un alt loc special al pelerinajului nostru l-a constituit Ierusalimul cu Muntele Măslinilor, Capela Înălțării și bazilica Agoniei lui Isus unde am celebrat sfânta Liturghie. Coborând prin Valea Cedronului, am vizitat mormântul Maicii Domnului, grota apostolilor, biserica Biciuirii, capela condamnării și Via Dolorosa pentru a ajunge la bazilica sfântului Mormânt.
În timp ce așteptam să intrăm la sfântul mormânt am recitat sfântul rozariu amintindu-i pe toți, vii sau răposați. Ne-am rugat pentru cei plecați din țară ca și pentru cei din România și într-un chip special, ne-am rugat pentru pacea Ierusalimului.
Un moment particular l-a constituit vizita la Zidul Plângerii, acolo unde evreii se roagă psalmii, așteptând până astăzi să vină Mesia.
Miercuri dimineață, la ora 5.15, am meditat Calea Sfinte Cruci, apoi am celebrat sfânta Liturghie pe Calvar. Am fost deosebit de onorați să fim primiți în audiență de patriarhul Ierusalimului, Excelența sa Mons. Fouad Rwall. Ne-am rugat împreună pentru pacea în lume și în Țara Sfântă. Am continuat pelerinajul nostru vizitând Betania, Mormântul lui Lazăr, biserica Adormirii Maicii Domnului, Cenacolul și biserica "sfântul Petru in Gallicantu".
Cele opt zile petrecute pe pământul sfânt s-au încheiat cu un schimb de impresii între toți membrii grupului. Cu toții ne-am simțit cu adevărat îmbogățiți de frumoasa experiență făcută, mulțumind Domnului Isus și sfintei Fecioare Maria pentru toate harurile și binecuvântările primite.
Este cu adevărat un dar ceresc să poți vizita și păși pe locurile unde a trăit Isus și Maica sa preasfântă.
Pr. Isidor Iacovici
lecturi: 42.