Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Parteneriat multilateral Comenius

În aula Bibliotecii municipale "Radu Rosetti" din Onești, a avut loc, vineri, 23 octombrie 2009, lansarea primului parteneriat multilateral Comenius "The far-away so close" ("Departe - dar atât de aproape") al Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din localitate.

Acest proiect este aprobat în parteneriat cu Italia și Polonia și se va derula pe o perioadă de doi ani.

Echipa de proiect este formată din: prof. dr. Violeta Apostu - director, prof. Mirela Cataramă, prof. Mihaela Ungureanu, prof. Olivia Găbureanu, prof. Monica Scripcaru - coordonatori - și o parte din elevii liceului.

Parteneriatul a fost întocmit în vederea întâmpinării și identificării de soluții, cu scopul de a rezolva problemele pe care elevii, emigranți și imigranți, le întâmpină. A învăța o limbă străină, uneori, nu este suficient. Elevilor ar trebui să li se ofere posibilitatea de a-și compara propriile culturi, în vederea trecerii de la o etapă multiculturală la una interculturală. În plus, există un număr mare de elevi, care după ce studiază în școlile din Uniunea Europeană timp de mai mulți ani, se întorc în țara de origine, necesitând reintegrarea în sistemul de învățământ din țara de origine.

Intenționăm să oferim elevilor posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește cultura europeană, studiind despre istoria migrației locale și naționale, subliniind etapele importante, descoperind anumite elemente comune (ex. literatura).

Fiecare întâlnire a proiectului va reprezenta o oportunitate de a înțelege ceea ce alte sisteme educaționale fac, pentru integrarea migranților. Intrând în contact cu alte aspecte culturale, elevii vor avea posibilitatea de a deveni mai toleranți.

Proiectul își propune ca fiecare partener să pregătească un set de activități bine definite, pe care elevii să le poată organiza, atât în propria clasă cu elevii oaspeți, cât și în timpul vizitelor în școlile partenere.

Proiectul are drept țintă integrarea elevilor, care vin din diferite țări, în activitățile școlare.

Vom începe prin analiza diferitelor aspecte psihologice și emoționale ale elevilor emigranți și vom încerca să le rezolvăm prin jocuri și activități de grup. Elevii vor vorbi limba engleză, ceea ce va conduce la îmbunătățirea competențelor lingvistice și de învățare. În cea de-a doua etapă a proiectului elevii și profesorii vor lucra la istoria migrației locale și naționale, a propriei țări. În acest scop se va alege o operă literară, având ca temă principală migrația fiecărei țări și se vor descoperi câteva elemente comune. În final, va fi realizat un CD/DVD cu experiența relatată și comentariile personale. Scopul este acela de a produce o bogăție comună, având la bază contribuția fiecărei țări, eliminând prăpastia lingvistică și geografică. Obiectele implicate în cadrul proiectului vor fi: istoria, limba română, limbile străine, geografia și religia, care își vor include tema migrației în propriul curriculum.

Și cum nimic nu este întâmplător, tema parteneriatului se leagă și de patronul Liceului "Fericitul Ieremia", care, cu 441 de ani în urmă, părăsea țara natală, îndreptându-se spre Italia. Iată o nouă ipostază a fericitului Ieremia: cea de emigrant. Motivul plecării: dorința de desăvârșire și împlinire spirituală, dorința de mântuire.

Astăzi, migrația este o realitate, chiar dacă motivul ei nu este asemănător cu cel al fericitului Ieremia. Chiar dacă astăzi sunt mulți români care părăsesc țara din motive financiare, din dorința de a se realiza material, toți au ceva în comun. Fratele Ieremia s-a întors acasă în anul 2008, mai bogat și împlinit spiritual și ne invită să-i descoperim această bogăție, fiind o punte între Orient și Occident, o punte între culturi, civilizații și mentalități. La fel se întâmplă și cu cei care se întorc în țară: au luat contact cu mentalitatea, cultura și spiritualitatea țărilor unde au emigrat (de multe ori fiind plecați cu întreaga familie), astfel îmbogățindu-și propria cunoaștere, propria experiență.

Atât în străinătate, cât și la revenire în țară, mai ales copiii plecați întâmpină greutăți în adaptarea în sistemul educațional. Acest proiect își propune tocmai depistarea modalităților de integrare a elevilor români, atât în alte sisteme de educație din alte țări, cât și la reintegrarea lor la întoarcere în țară.

După ce se va derula proiectul, după vizitele elevilor și ale profesorilor din liceu în țările partenere și a partenerilor în țara noastră, îndrăznim să sperăm că, numai cunoscându-ne și acceptându-ne reciproc identitatea, tradițiile, cultura și spiritualitatea, vom putea să ne tolerăm, să ne înțelegem și să ne respectăm reciproc, fără să ținem cont de granițele care ne despart; să trăim toți în Europa, casa noastră, a tuturor, într-o unitate în diversitate.

Prof. dr. Violeta Apostu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat