Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ars: Mesajul papei la reculegerea sacerdotală internațională

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a adresat la 28 septembrie 2009 un videomesaj participanților la reculegerea sacerdotală internațională, desfășurată la Ars în perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2009.

Iubiți frați întru Preoție,

Așa cum puteți să vă imaginați cu ușurință, aș fi fost extrem de fericit să pot fi cu voi la această reculegere sacerdotală internațională cu tema: "Bucuria preotului consacrat pentru mântuirea lumii". Participați în număr mare și beneficiați de învățăturile cardinalului Christoph Schönborn. Îi salut cordial și pe ceilalți predicatori și pe episcopul de Belley-Ars, Mons. Guy-Marie Bagnard. Trebuie să mă mulțumesc cu adresarea acestui video mesaj, dar credeți-mă, prin aceste puține cuvinte vorbesc fiecăruia dintre voi în modul cel mai personal posibil, deoarece, așa cum spune sfântul Paul: "Vă am în inima mea pe voi toți care luați parte, împreună cu mine, la același har" (Fil 1,7).

Sfântul Ioan Maria Vianney sublinia rolul indispensabil al preotului atunci când spunea: "Un păstor bun, un păstor după inima lui Dumnezeu, aceasta este cea mai mare comoară pe care bunul Dumnezeu o poate acorda unei parohii și unul din cele mai prețioase daruri ale milostivirii divine" (Il curato d'Ars, Pensieri, prezentat de abatele Bernard Nodet, Desclée de Brouwer, Foi Vivante, 2000, pag. 101). În acest An al Sfintei Preoții suntem chemați cu toții să explorăm și să redescoperim măreția sacramentului care ne-a configurat pentru totdeauna lui Cristos Marele Preot și care ne-a "consacrat în adevăr" (In 17,19) pe toți.

Ales dintre oameni, preotul rămâne unul dintre ei și este chemat să-i slujească dăruindu-le viața lui Dumnezeu. El "continuă lucrarea de răscumpărare pe pământ" (Nodet, pag. 98). Vocația noastră sacerdotală este o comoară pe care o păstrăm în vase de lut (cf. 2Cor 4,7). Sfântul Paul a exprimat în mod fericit distanța infinită care există între vocația noastră și sărăcia răspunsurilor pe care le putem da lui Dumnezeu. Din acest punct de vedere există o legătură secretă care unește Anul Paulin și Anul Sfintei Preoții. Noi mai auzim și păstrăm în adâncul inimii noastre exclamația emoționantă și încrezătoare a apostolului care spune: "Atunci când sunt slab, atunci sunt puternic" (2Cor 12,10). Conștiința acestei slăbiciuni deschide spre intimitatea lui Dumnezeu care dă forță și bucurie. Cu cât preotul va persevera mai mult în prietenia lui Dumnezeu, cu atât va continua mai mult lucrarea Răscumpărătorului pe pământ (cf. Nodet, pag. 98). Preotul nu este pentru el însuși, ci pentru toți (cf. Nodet, pag. 100).

Aceasta este una din cele mai mari provocări ale timpului nostru. Preotul, desigur om al Cuvântului divin și al sacrului, trebuie să fie astăzi mai mult ca oricând om al bucuriei și al speranței. Oamenilor care nu pot să conceapă că Dumnezeu este pură iubire, el va spune mereu că viața merită să fie trăită și că Cristos îi dă tot sensul ei pentru că el îi iubește pe oameni, pe toți oamenii. Religia parohului de Ars este o religie a fericirii, nu o căutare morboasă a mortificării, așa cum s-a crezut uneori: "Fericirea noastră este prea mare; nu, nu, nu vom înțelege niciodată asta" (Nodet, pag. 110), spunea el. Sau iarăși: "Atunci când suntem pe drum și vedem o clopotniță, această vedere trebuie să facă să bată inima noastră așa cum vederea casei în care locuiește iubitul ei face să bată inima logodnicei" (Ibidem). Doresc să salut aici cu afecțiune deosebită pe cei dintre voi care se îngrijesc de multe biserici și care se străduiesc fără limite pentru a menține viața sacramentală în diferitele lor comunități. Recunoștința Bisericii față de voi toți este imensă! Nu vă descurajați, ci continuați să vă rugați și să îndemnați la rugăciune pentru ca mulți tineri să accepte să răspundă la chemarea lui Cristos care nu încetează să voiască să mărească numărul apostolilor săi pentru a secera ogoarele sale.

Iubiți preoți, gândiți-vă și la marea diversitate a slujirilor pe care le exercitați în slujba Bisericii. Gândiți-vă la marele număr de Liturghii pe care le-ați celebrat sau pe care le veți celebra, aducându-l de fiecare dată pe Cristos prezent realmente pe altar. Gândiți-vă la nenumăratele dezlegări pe care le-ați dat sau le veți da, permițând unui păcătos să se lase răscumpărat. Percepeți atunci rodnicia infinită a sacramentului Preoției. Mâinile voastre, buzele voastre, au devenit, pentru o clipă, mâinile și buzele lui Dumnezeu. Îl purtați pe Cristos în voi; prin har, ați intrat în Preasfânta Treime. Așa cum spunea sfântul paroh: "Dacă s-ar avea credința, s-ar vedea Dumnezeu ascuns în preot ca o lumină în spatele unui geam, ca un vin amestecat cu apă" (Nodet, pag. 97). Această considerație trebuie să ducă la armonizarea relațiilor dintre preoți cu scopul de a realiza acea comunitate sacerdotală la care invita sfântul Petru (cf. 1Pt 2,9) pentru a construi trupul lui Cristos și a vă construi în iubire (cf. Ef 4,11-16).

Preotul este omul viitorului: este cel care a luat în serios cuvintele lui Paul: "Așadar, dacă ați înviat împreună cu Cristos, căutați cele de sus" (Col 3,1). Ceea ce face pe pământ face parte din mijloacele orânduite spre scopul ultim. Liturghia este acel punct unic de unire dintre mijloc și scop, pentru că ne permite deja să contemplăm, sub speciile umile ale pâinii și vinului, trupul și sângele Celui pe care-l vom adora pentru veșnicie. Frazele simple și intense ale sfântului paroh despre Euharistie ne ajută să percepem mai bine bogăția acestui moment unic al zilei în care trăim un față în față dătător de viață pentru noi înșine și pentru fiecare dintre credincioși. "Fericirea care există în a celebra Liturghia se va înțelege numai în cer", scria el (Nodet, pag. 104).

Vă încurajez deci să întăriți credința voastră și pe cea a credincioșilor în sacramentul pe care-l celebrați și care este izvorul bucuriei adevărate. Sfântul din Ars scria: "Preotul trebuie să simtă aceeași bucurie (a apostolilor) văzându-l pe Domnul nostru pe care-l ține în mâini" (Ibidem).

Mulțumind pentru ceea ce sunteți și ceea ce faceți, vă repet: "Nimic nu va înlocui niciodată slujirea preoților în viața Bisericii!" (Omilia în timpul Liturghiei din 13 septembrie 2008 la Explanade des Invalides, Paris). Martorii vii ai puterii lui Dumnezeu în acțiune în slăbiciunea oamenilor, consacrați pentru mântuirea lumii, dragii mei frați, ați fost aleși de Cristos însuși cu scopul de a fi, grație lui, sare a pământului și lumină a lumii. Fie ca, în timpul acestei reculegeri spirituale, să puteți experimenta în mod profund Intimul indescriptibil (Sfântul Augustin, Confesiuni, III, 6, 11, va 13) pentru a fi perfect uniți cu Cristos cu scopul de a vesti iubirea lui în jurul vostru și de a fi total angajați în slujba sfințirii tuturor membrilor poporului lui Dumnezeu! Încredințându-vă Fecioarei Maria, Mama lui Cristos și a preoților, vă împart vouă tuturor binecuvântarea mea apostolică.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat