Mesaj al prefectului Congregației pentru Cler
Isus a spus: "Nu am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea" (In 12,47)
Iubiți preoți,
Actuala cultură occidentală dominantă, tot mai răspândită în toată lumea, prin mass-media globalizate și mobilitatea umană, chiar în țări cu altă cultură, prezintă noi provocări, care nu sunt mai puțin angajante, pentru evanghelizare. E vorba de o cultură marcată profund de un relativism care refuză orice afirmație despre un adevăr absolut și transcendent și de aceea dărâmă și fundamentele moralei și se închide în fața religie. Astfel, este pierdută pasiunea pentru adevăr, considerată "pasiune inutilă". Pe de altă parte, Isus Cristos se prezintă ca Adevărul, Logosul universal, Rațiunea care luminează și explică tot ceea ce există. Apoi, relativismul este însoțit de un subiectivism individualist, care pune în centrul a toate propriul ego. La sfârșit se ajunge la nihilism, conform căruia nu există nimic și nimeni pentru care merită investită propria viață întreagă și prin urmare viața nu are un adevărat sens. Totuși, trebuie recunoscut că actuala cultură dominantă, post-modernă, aduce cu sine un mare și adevărat progres științific și tehnologic, care fascinează ființa umană, înainte de toate pe tineri. Folosirea acestui progres, din păcate, nu are întotdeauna ca scop principal binele omului și al tuturor oamenilor. Lui îi lipsește un umanism integral, care ar putea să-i dea adevăratul sens și finalitate a lui. Am putea vorbi și de alte aspecte ale acestei culturi: consumism, libertinaj, cultura spectacolului și a trupului. Nu se poate să nu se observe că toate acestea produc un laicism, care nu vrea religia, face orice pentru a o slăbi sau, măcar, a o izola în viața particulară a persoanelor.
Această cultură produce o descreștinare, chiar prea vizibilă, în majoritatea țărilor creștine, în mod special în Occident. Numărul vocațiilor sacerdotale a scăzut. S-a diminuat și numărul preoților, fie din cauza lipsei de vocații fie datorită influenței ambientului cultural în care trăiesc. Toate acestea ar putea conduce la ispita unui pesimism descurajant, care condamnă lumea actuală și ne-ar induce să ne retragem în defensivă, în tranșeele rezistenței.
În schimb Isus Cristos afirmă: "Nu am venit ca să judec lumea, ci să mântuiesc lumea" (In 12,47). Nu putem nici să ne descurajăm nici să ne fie frică de societatea actuală, nici pur și simplu s-o condamnă. Trebuie s-o mântuim! Fiecare cultură umană, chiar și cea actuală, poate să fie evanghelizată. În fiecare cultură există "semina Verbi", ca niște deschideri la Evanghelie. Cu siguranță și în cultura noastră actuală. Fără îndoială, și așa-numiții "post-creștini" ar putea să fie atinși și să se redeschidă, dacă ar fi duși la o adevărată întâlnire personală și comunitară cu persoana lui Isus Cristos viu. Într-o astfel de întâlnire, El poate să ajungă la orice persoană de bunăvoință. El îi iubește pe toți și bate la ușa tuturor, pentru că vrea să-i mântuiască pe toți, fără excepție. El este Calea, Adevărul și Viața, pentru toți. Este unicul mijlocit între Dumnezeu și oameni.
Preaiubiți preoți, noi, păstorii, suntem chemați astăzi, cu urgență, la misiune, fie "ad gentes", fie în regiunile din țările creștine, unde foarte mulți botezați s-au îndepărtat de la participarea în comunitățile noastre sau chiar au pierdut credința. Nu putem să ne temem, nici să rămânem liniștiți în casa noastră. Domnul a spus discipolilor săi: "De ce sunteți fricoși, oameni cu puțină credință?" (Mt 8,26). "Să nu se tulbure inima voastră! Credeți în Dumnezeu și credeți și în mine!" (In 14,1). "Nu se aprinde o candelă și se pune sub obroc, ci pe candelabru ca să lumineze pentru toți cei din casă" (Mt 5,15). "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15). "Iată, eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20).
Nu vom arunca sămânța Cuvântului lui Dumnezeu numai de la fereastra casei noastre parohiale, ci vom ieși în câmpul deschis al societății noastre, începând de la cei săraci, ajungând și la toate nivelele și instituțiile societății. Vom merge să vizităm familiile, toate persoanele, înainte de toate pe botezații care s-au îndepărtat. Poporul nostru vrea să simtă apropierea Bisericii sale. Vom face asta mergând spre societatea actuală, cu bucurie și entuziasm, siguri fiind de prezența Domnului cu noi și siguri fiind că El va bate la ușile inimilor cărora Îl vom vesti.
Cardinal Cláudio Hummes
arhiepiscop emerit de Săo Paulo
prefect al Congregației pentru Cler
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 17.