Buhoci: Invitație la sfințirea bisericii
Consacrarea altarului și sfințirea bisericii cu hramul "Sfântul Francisc din Asissi" din Buhoci, filială a Parohiei Bijghir, vor avea loc duminică, 16 august 2009, la ora 17.30. Sfânta Liturghie va fi prezidată de PS Petru Gherghel.
Comunitatea catolică din Buhoci este alcătuită din 117 familii cu 384 de suflete. Originea acestor locuitori catolici, din cele scrise și transmise prin viu grai, nu este de dată prea îndepărtată în istorie. Prin anul 1802 creștinii catolici s-au stabilit la Buhoci prin căsătorie venind din părțile satelor Ungureni, Gioseni, Luizi-Călugăra, din Ardeal sosind cu turme de oi în lunca Siretului: toți s-au dezvoltat în această zonă. Se amintește că satul purta numele de Cerbul, după existența acestui animal frumos în pădurile ce-l înconjoară. Localitatea a fost închinată dintru început de domnitorul Moldovei mănăstirii Trei Ierarhi din Iași, iar în 1864, pe timpul lui Al.I. Cuza, a devenit liberă.
Prima biserică catolică a fost construită pe un deal, prin anul 1840, din bârne de lemn, iar locul altarului a rămas de neuitat printr-o cruce înălțată mai recent și două morminte ce se află în apropiere de familia Gheorghe Fita.
A doua biserică a fost înălțată mai jos, spre vale, unde credincioșii au ridicat spre amintire o troiță în cinstea sfântului Anton; cei mai în vârstă au fost încreștinați în această biserică, iar sfânta Liturghie și sacramentele s-au săvârșit cu multă pietate pentru mulți timp de 50 de ani. Locul se numește la Săftina sau familia Gal.
A treia biserică s-a amplasat lângă drumul județean 252 și a fost vizitată de episcopul Mihai Robu în octombrie 1936 recomandându-se demolarea, pentru că prezenta un mare pericol de prăbușire, fiind executată fără proiect și specialiști în construcție și arhitectură.
A patra biserică este cea actuală, terminată după Cel de-al Doilea Război Mondial și refăcută în urma cutremurului din noiembrie 1940. Începuturile acestei biserici au la origine anul 1937.
Dacă strămoșii localității au primit din partea stăpânirii Moldovei sau a boierilor amplasamente pentru biserică sau cimitir pe dealuri sau locuri neproductive, cât și teama de inundațiile Siretului, timpurile veacului XX au adus modificări mari și o gândire mai evoluată.
Terenul prezentei biserici a fost donația unei familii generoase - Iojă Pătrașcu - făcând accesul la biserică pentru bătrâni și tineri mult mai ușor, deși albia Siretului în vechime a fost după cum se vede până la gardul de jos - partea de sud, iar noul cimitir s-a rânduit în apropierea bisericii actuale prin bunăvoința C.A.P. local.
Până în anul 1968 asistența spirituală a fost asigurată de Parohia Prăjești, care număra 13 sate, unde preoții împlineau apostolatul atât de întins și de obositor. Din 1968 comunitatea catolică din Buhoci este filială a Parohiei Bijghir.
În curtea bisericii se află o grotă construită în cinstea sfintei Fecioare Maria, unde se poate celebra sfânta Liturghie în diferite solemnități și sărbători, atunci când participarea credincioșilor este mai numeroasă. Această grotă a fost realizată cu sprijinul unor români și a unui episcop din Italia ce au contribuit în proporție de 80%, precum și cu sprijinul comunității din Buhoci. La 24 august 2008 a avut loc sfințirea acestei grote de către PS Aurel Percă, în cadrul unei celebrări liturgice, la care au participat preoți, precum și numeroși credincioși.
Acum au sosit momente prielnice pentru ca biserica din Buhoci să fie înfrumusețată printr-o renovare generală, atât în interior cât și în exterior, în cele mai mici amănunte. Toate lucrările au luat sfârșit și acum bucuria este mare pentru întreaga comunitate, pregătindu-se și așteptând sfințirea bisericii și consacrarea altarului, având ca patron pe sfântul Francisc de Assisi.
Vă așteptăm cu mare bucurie, ca împreună să mulțumim Domnului pentru buna reușită a lucrărilor și spre a fi recunoscători celor care au oferit trudă, timp și sacrificii cu generozitate în scopul înfrumusețării bisericii din Buhoci.
Pr. Vasile Rediu, decan
lecturi: 20.