Roman: Sărbătoarea familiei
Comunitatea "Isus, Bunul Păstor" din Roman a trăit duminică, 9 august 2009, bucuria celebrării sărbătorii familiei. Din dorința exprimată de către parohul comunității, pr. Francisc Fărcășel, de a reuni familiile într-un moment al anului când acest lucru ar fi mai ușor realizabil, în această zi a avut loc o sărbătoare care și-a propus să-i aibă mai aproape pe cei care și-au jurat fidelitate în taina sfintei Căsătorii și care în acest an au împlinit "o sumă rotundă".
"Familia este în criză, dar, mai mult decât criza morală și financiară, este în criză credința. Să ne reîntoarcem la credință și să trăim credința. Să ne fie un impuls spre a fi mai mult momentele prilejuite de împlinirea a cinci ani de existență a parohiei și sărbătoarea familiei din acest an, rugându-ne împreună în marea familie a Parohiei «Isus, Bunul Păstor»".
Aceste cuvinte, aparținând pr. Francisc Fărcășel, parohul comunității "Isus, Bunul Păstor" din Roman, fac parte din mesajul inclus în editorialul cu nr. 57 al publicației Raze de speranță, adresat întregii comunității, dar într-un mod deosebit familiilor care în acest an au împlinit "o sumă rotundă" de ani, de când s-au unit în taina sfântă a sacramentului Căsătoriei.
Astfel că, încă din dimineața zilei de duminică, 9 august, tinerii Parohiei "Isus, Bunul Păstor", care de altfel și-au dat aportul pentru o desfășurare cât mai reușită, au fost prezenți pentru stabilirea ultimelor detalii pentru o mai bună organizare a sărbătorii. La intrare în biserică, înainte de sfânta Liturghie, familiilor sărbătorite li s-au împărțit ecusoane pe care erau trecute numele și numărul de ani de când împărtășeau bucuria de a fi împreună cu persoana aleasă, în taina sfintei Căsătorii, pe fundalul cărora simboluri ale căsătoriei dădeau culoare și o nuanță specifică momentului trăit.
La predică, părintele paroh, făcând referință la cuvântul evanghelic al zilei, a accentuat importanța permanentizării soților în raportul de iubire rezultat din împărtășirea cu trupul și sângele lui Cristos. A subliniat, de asemenea, rolul părinților în misiunea lor de educatori față de copiii lor. Cuvântul de edificare sufletească nu a fost lipsit și de un anumit aspect practic al trăirii familiale, întărit și cu pilde: necesitatea de a fi martori ai iubirii într-o lume lipsită de valori, importanța dialogului între parteneri și într-un mod special cu Dumnezeu. Un anumit aspect sensibil al cuvântului de încheiere l-a constituit îndemnul de a trăi bucuria de a fi împreună.
Pentru ca sărbătoarea să fie trăită într-un mod mai deplin și mai personal de familiile sărbătorite, lecturile, rugăciunea credincioșilor și momentul de oferire al darurilor - ofertoriul -, au fost susținute de familiile aniversate.
Odată cu terminarea sfintei Liturghii, momentul de apropiere și împărtășire al familiilor și al celor prezenți în casa Domnului nu s-a încheiat aici. Celor sărbătoriți li s-a intonat un sincer "La mulți ani", s-au împărțit flori, iar printre felicitările acordate celor sărbătoriți se ascundea, timid, câte o lacrimă de fericire, expresie a bucuriei de a fi alături de Domnul, împreună cu persoana, în comuniune cu care au ales să crească în armonia iubirii. Mai departe, au fost invitați la momentul special pregătit pentru ei, care avea să aibă loc în seara aceleiași zile. Astfel că sărbătoarea a continuat cu petrecerea organizată la Centrul Pastoral Parohial "Ioan Paul al II-lea", începând cu ora 19.00, atmosfera fiind destinsă de muzică, dansuri, jocuri, menite, într-un mod special, să sugereze importanța și valoarea existenței lor în cadrul căsătoriei.
Pr. Iulian Roca
lecturi: 20.