Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Generația digitală" și "omul-șurub"

Mai simplu și amuzant, titlul s-ar traduce așa: "Omul trebuie să gândească, mașina - să lucreze. Mașinile sunt mai ușor de convins". E un "murphism" celebru dar ca orice paradox, arată, râzând, adevărul. Fiindcă asta facem noi, ca să supraviețuim: "haz de necaz". Să ne aducem aminte că după revoluție, discrepanța între ideal și realitatea materializată în "mineriadă" (pe care o comemorăm astăzi pentru victimele de atunci și devastarea instituțiilor de învățământ și cultură), ca și în multe alte "succese" repurtate în diferite game de violență, s-a reflectat în dispariția glumelor pentru mult timp - ceva mai mult de un an (pentru comparație, după cutremurul devastator din 4 martie 1977, cu peste 3.000 de victime, primul banc a apărut la 12 ore și suna cam așa: "Cum urezi cuiva «Somn ușor?»" - "Păi, te închini și-i spui: «Seism ușor»").

Și ce-ar avea negativ termenul de "generație digitală"? În sine, poate că nimic rău. Tuturor ne face plăcere să lucrăm la computer - cu cât mai performant, cu atât mai bine - numai că "generația digitală" înseamnă altceva: faptul că nu omul conduce mașina, ci mașina își arogă dreptul de a conduce omul și de a-l face asemeni sieși - "drept" cu care omul însuși o investește. Din lene? Din lipsa reperelor spirituale? Din deznădejdea dată de necunoașterea sau anularea "centrului" propriului suflet? De la "autohipnoza" indusă de unele programe TV (violență, sex, paranormal - doar aceasta e "rețeta de succes" a filmelor transmise la ore de maximă audiență), la "autohipnoza" indusă de jocurile pe calculator nu e nici măcar un pas. Și totul începe cu o scuză: "mă simt obosit, mă relaxez". Dar "relaxarea" poate dura o zi întreagă, sau mai multe...Tot așa cum scuza duce la "primul pahar", apoi la al doilea, apoi "rușinea" la al treilea etc., ca în cercul vicios "de pe planeta bețivului" din Micul prinț al lui Antoine de Saint-Exupery. De aici se ajunge la "golirea" spirituală: e mult mai relaxant un joc pe calculator decât o predică ascultată la calculator, sau un text "educativ" (religios, literar etc.) citit tot la calculator. Iar cărțile...Doamne, cine mai citește astăzi cărți?! (Mass-media ne propune rezumate, "reader's digest", cărți "gata digerate"... de ce procedați așa cu mâncarea spirituală, dacă pentru mâncarea fizică ați avea oarece rezerve firești?!). Și în fond, de "falșii dumnezei" nu se mai teme nimeni - doar n-o să ocolim acuma programele TV care promovează ca modele pentru noua generație afaceriști dubioși, persoane mai mult sau mai puțin feminine care-și etalează experiențele de gang confundând iubirea cu prestarea de servicii sexuale, maneliști și manele... etc. etc.

Și iată rezultatul: puterea lui "acum". Dar "acum" lipsit de Dumnezeu înseamnă puterea modei. Iar ceea ce se opune iubirii, nu e ura, ci puterea. Absorbind pe de o parte superficialitatea promovată în mass-media; pe de altă parte, supus unui anume fel de "autohipnoză" cu "golire" psihică și care duce încet dar sigur la "golire spirituală", omul ajunge (după expresia marelui psiholog transpersonalist prof. dr. I. Mânzat) un "cerc fără centru", adică nu o persoană, ci un "șurub" în marele angrenaj al superficialității și conjuncturilor exterioare. Fiindcă se știe: "Cine e gol pe dinăuntru e ușor de condus", spunea Michael Ende în "Poveste fără sfârșit").

În felul acesta, sensul devenirii umane este transformarea omului în robot .

Și totuși... La 15 iunie se comemorează trecerea în lumina lui Dumnezeu a lui Mihai Eminescu. Vi se pare "demodat", "învechit" fiindcă nu se înscrie în modele și modelele actuale?! Ca să nu ne mai rușinăm amintindu-l în fața "prietenarilor"(fiindcă "omul-șurub" nu poate avea prieteni, ci "prietenari"), să ne amintim că pe la 1870, deci cu mult înainte de Einstein, Eminescu definea teoria relativității spunând: "energia este greutatea de înmulțit cu «repegiunea finală» care e a luminii"... Și tot Eminescu spunea:

"A înnobila câmpul valorilor universale prin dictatul propriului spirit, iată sensul devenirii umane". Universul se înnobilează prin propria noastră viață trăită în Dumnezeu, ca fii ai lui Dumnezeu, și nu transformându-ne în anexe de mașină, fără creier, fără suflet, fără spirit, fără Dumnezeu.

Ce preferăm oare pentru noi și copiii noștri: om-șurub, sau fiu iubit al lui Dumnezeu?

Liberul arbitru ne aparține. Avem de ales. Mai putem alege. Încă mai putem alege.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat