Reflecție: O prietenie fără fire
Pentru francezi, celularul dă mai multă satisfacție decât un câine!
Dacă spun acest lucru francezii, care au față de câini o pasiune fără egal, înseamnă că trebuie să ne preocupăm... Nu e o veste care oferă confort să descoperim că e tocmai telefonul mobil și nu câinele cel mai bun prieten al omului. Și totuși, acest sondaj francez, care cu siguranță e valabil pentru lumea întreagă, ne asigură că e chiar așa.
Doi sociologi au cercetat timp îndelungat comportamentul și gesturile pe care le au persoanele atunci când au celularul în mână, cât timp sunt de angajate în conversația fără fir. Uneori, descoperim adevărate coreografii stradale: în loc să meargă normal, mare parte a persoanelor, bărbați și femei, încetinesc, se rotesc, dau din mâini și din picioare, merg înainte și înapoi, pășesc în salturi, ca într-un adevărat dans.
Raportul cu telefonul mobil e mai ales fizic. O fi pentru că obiectul în sine este atrăgător prin carcasa sa luminoasă, metalizată și elegantă; sunt unii care îl mângâie, trecând și iar trecând degetul mare pe display ca și cum ar fi mereu ceva de curățat. Apoi mai sunt unii care se joacă nervos și vorbesc repede ca într-o adevărată întrecere: deschid și închid clăpița, așa cum făceau pistolarii când roteau în degetul mare al lor Colt.
Tot potrivit studiului francez, când ai în mână un celular te simți mai sigur. Multora le place să fie personalizat, agățat de un cordonaș, protejat de o husă colorată...
În sfârșit, pentru multă lume celularul e mai mult decât o cutie cu care să intri în contact cu lumea. E un adevărat confident! I se încredințează aproape totul: agenda de nume și lista de prieteni, fotografii semnificative, ora de deșteptare, note importante de amintit, codul cărților de credit, dar mai ales sentimentele proprii închise în mesajele nenumărate care ascund cele mai intime și confidențiale secrete personale. Un adevărat prieten de încredere care te urmează mai fidel decât un câine. Dacă e uitat acasă provoacă neliniște și disperare toată ziua. Să-l numești prieten, ni se pare un pic exagerat, chiar dacă e din ce în ce mai performant și are posibilitatea să ia cu sine și computer și internet și să ți le pună la îndemână oriunde și oricând. Dar cred că nu mă înșel! Nu mai are concurenți, e clar: până și timpul pentru Dumnezeu e măsurat în funcție de timpul ce îl acordă celularul. Of! Asta e: prietenii care nu se văd se uită, unul dintre ei e tocmai Dumnezeu!
Sr. Silvia Brandiu (Surorile "Maria Bambina")
lecturi: 12.