Anul Sfintei Preoții - un timp de reînnoire interioară
Scrisoarea Congregației pentru Cler adresată tuturor episcopilor
Anul Sfintei Preoții, programat de la 19 iunie 2009 la 19 iunie 2010, va fi ocazia pentru "a redescoperi frumusețea și importanța preoției și a fiecărui hirotonit", cu o atenție deosebită "față de promovarea indispensabilă și prioritară a vocațiilor la slujirea primită prin hirotonire". Este dorința conținută în scrisoarea trimisă de Congregația pentru Cler către toți episcopii din lume.
Papa, la 16 martie, în timpul adunării plenare a dicasterului, a anunțat evenimentul eclezial subliniind necesitatea "unei tinderi spre perfecțiunea morală, care trebuie să locuiască în orice inimă autentic sacerdotală". De aceea, stabilirea Anului Sfintei Preoții se inserează în această căutare "a perfecțiunii spirituale de care depinde mai ales eficacitatea slujirii lor". El va începe în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, ziua de sfințire a preoților, în bazilica "Sfântul Petru", cu celebrarea vesperelor prezidată de pontif. Anul jubiliar coincide cu aniversarea a 150 de ani de la moartea sfântului Ioan Maria Vianney, "adevărat exemplu de păstor în slujba turmei lui Cristos". Pentru a sublinia acest eveniment, în timpul celebrărilor de deschidere, relicva sfântului va fi adusă la Roma de către episcopul de Belley-Ars și parohul sfânt va fi proclamat "patron al tuturor preoților din lume".
O altă inițiativă în program este publicarea Directoriului pentru confesori și directori spirituali împreună cu o culegere de texte ale pontifului despre temele esențiale ale vieții și misiunii preoțești în epoca actuală. Tema aleasă pentru anul jubiliar este "Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului", pentru a indica "primatul absolut al harului, «Noi iubim pentru el ne-a iubit cel dintâi» (1In 4,19) și, în același timp, indispensabila adeziune cordială a libertății care iubește, amintindu-ne că numele iubirii, în timp, este: «fidelitate»!".
Pentru buna reușită a evenimentului eclezial, papa a încredințat Congregației pentru Cler, în acord cu episcopii diecezani și cu superiorii institutelor călugărești, misiunea de "a promova și a coordona diferitele inițiative spirituale și pastorale care vor părea utile pentru a se percepe tot mai mult importanța rolului și a misiunii preotului în Biserică și în societatea contemporană". Scrisoarea, semnată de cardinalul Claudio Hummes, prefect al Congregației pentru Cler, și de arhiepiscopul Mauro Piacenza, secretar, vrea să fie o invitație de a celebra Anul Sfintei Preoții în fiecare dieceză, permițând o pregătire corespunzătoare și solicitând inițiative și întâlniri, care să trezească atenția clerului și a credincioșilor față de valoarea slujirii primite prin hirotonire. În mod deosebit, episcopii din toate părțile lumii sunt invitați să se unească în ziua de 19 iunie la recitarea vesperelor prezidată de papa, promovând celebrări asemănătoare în fiecare catedrală, sanctuar sau biserică semnificativă din dieceză, implicându-i pe preoți și pe credincioși.
De asemenea, dicasterul îndeamnă să fie implicate în inițiative parohiile, locurile de formare sacerdotală, asociațiile, mișcările, școlile catolice, mănăstirile, institutele de viață consacrată și orice realitate eclezială care, "în funcție de propria condiție și de propria carismă, pot să ofere o contribuție valoroasă la Anul Sfintei Preoții". Adică, este necesar să fie sensibilizat "întregul popor sfânt al lui Dumnezeu: persoanele consacrate, familiile creștine, cei suferinzi și, mai ales, tinerii așa de sensibili față de marile idealuri, trăite cu elan autentic și fidelitate statornică".
Anul Sfintei Preoții va fi ocazia privilegiată pentru o "aprofundare teologico-spirituală și de misiune pastorală - se citește în text -, rodnică înainte de toate pentru preoții înșiși, chemați să reînnoiască conștiința identității lor și, prin urmare, să revigoreze tensiunea misionară care provine din intimitatea divină, din faptul de "a fi" cu Domnul. Rodnicie pastorală care se dilată în orice loc și persoană din Biserică". De aceea, este oportun "să se rezerve vizibilitatea justă prin intermediul mass-media". În afară de această implicare necesară a mijloacelor de comunicare în masă, scrisoarea dicasterului îi sfătuiește pe prelați să consulte situl internet (www.clerus.org), unde se vor anunța evenimentele și se vor oferi ajutoarele utile pentru exerciții spirituale, momente de rugăciune, întâlniri și inițiative pastorale.
Toate acestea, fără a pierde din vedere că Anul Sfintei Preoții este nu un eveniment "spectaculos, ci un an care s-ar voi să fie trăit mai ales ca reînnoire interioară în redescoperirea bucuroasă a propriei identități, a fraternității propriei preoțimi, a raportului sacramental cu propriul episcop". În mod deosebit, se recomandă ca "să se aibă grijă de «prezența» preoților în orice loc al misiunii Bisericii, chiar mergând în întâmpinarea celor care, deși fiind botezați, încă nu au fost suficient evanghelizați".
Anul Sfintei Preoții se va încheia cu o zi mondială pentru preoți, celebrată cu papa în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus din luna iunie 2010. Numai atunci vom ști dacă evenimentul a răspuns la așteptările lui Benedict al XVI-lea care, în discursul în care l-a anunțat, a amintit cât este de "urgentă și recuperarea acelei conștiințe care-i face pe preoți să fie prezenți, identificabili și de recunoscut fie datorită evaluării credinței, fie datorită virtuților personale, fie datorită și îmbrăcămintei, în locurile culturii și ale carității, din totdeauna la inima misiunii Bisericii".
(După L'Osservatore Romano, 27 mai 2009)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 21.