Ladispoli (Italia): Duminica Floriilor
În biserica "Sfântul Ioan Botezătorul", din Ladispoli (Italia), duminică, 5 aprilie 2009, la ora 9.00, comunitatea romano-catolică românească a sărbătorit cu multă bucurie și entuziasm Duminica Floriilor. În amintirea intrării triumfale a lui Isus în Ierusalim, călare pe un măgăruș, au fost binecuvântate ramurile de măslin care au fost purtate apoi la casele lor de către credincioși, ca simbol al păcii.
Sfânta Liturghie a început cu salutul părintelui Adrian Chili, capelan al comunității, în care a explicat ce simbolizează ramurile de măslin, duminica floriilor și Săptămâna Sfântă pe care am început-o. După această scurtă introducere a urmat binecuvântarea ramurilor și procesiunea simplă spre altar. Prezența credincioșilor în număr mare la celebrare a fost un semn că asemenea poporului evreu, și noi mergem în întâmpinarea Domnului, dar nu numai cu flori, ci și printr-o pregătire spirituală adecvată. Lucru care s-a văzut în dorința credincioșilor de a se împăca cu Domnul, printr-o spovadă bună.
Ramurile de măslin care au fost binecuvântate au avut un efect aparte, deoarece, fiecare ramură de măslin avea legat, cu o fundiță roșie, un mesaj cu un gând din patima Domnului după sfântul Marcu. Aceste mesaje au dorit să retrezească și să sensibilizeze în noi misterul morții și învierii Domnului.
Deoarece în această zi s-a celebrat și Cea de-a XXIV-a Zi Mondială a Tinerilor, sfânta Liturghie a fost animată de către tineri care au proclamat lecturile, au citit pe roluri patima Domnului nostru Isus Cristos, după sfântul Marcu (rolul lui Isus fiind interpretat de părintele Adrian) și au rostit intențiile de la rugăciunea credincioșilor. Tot un grup de tineri inimoși au dorit să dea o mână de ajutor pentru a se pregăti ramurile de măslin.
La predică, părintele Chili s-a adresat întregii comunități ca să fie recunoscătoare jertfei făcute de Cristos pentru fiecare dintre noi. A dorit să explice, folosindu-se de două exemple simple, ce reprezintă pentru noi patima lui Cristos și care ar trebui să fie atitudinea noastră corectă față de gestul său suprem de iubire.
La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele Adrian i-a felicitat pe toți tinerii prezenți și a dorit "La mulți ani" celor care își sărbătoresc onomastica în această zi, după care a mulțumit tuturor celor care s-au implicat într-un mod sau altul pentru ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă. Totodată a amintit și programul pentru Săptămâna Sfântă, amintindu-le tuturor să se pregătească cât mai bine pentru ca Cel Înviat să învie cu adevărat și în sufletele noastre.
Programul Săptămânii Sfinte la Ladispoli:
Joia Sfântă: 18.00 - spovezi, 19.00 Sfânta Liturghie, 20.30 - spovezi;
Vinerea Sfântă: 15.00 - celebrarea patimii și adorarea crucii, 18.30 - spovezi, 20.00 Calea crucii; 21.00 - spovezi până la 22.00;
Sâmbăta Sfântă: 20.00 - spovezi, 21.00 - vigilia pascală din Noaptea Sfântă;
Duminica Învierii: 8.00 - spovezi, 9.00 - Sfânta Liturghie;
luni a doua zi de Paști: 8.30 - spovezi, 9.00 - Sfânta Liturghie.
De aici, din Ladispoli, dorim tuturor, ca Isus Cristos, speranța noastră, să ne dea tuturor curajul ca să trăim cu adevărat credința noastră și să ne pregătim cum se cuvine pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
O săptămână sfântă binecuvântată și plină de roade sufletești!
Comunitatea romano-catolică română din Ladispoli
A consemnat pr. Adrian Chili
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
5 aprilie: Ladispoli (Italia): Duminica Floriilor
lecturi: 18.