La izvorul speranței
de Fratele Alois,
prior de Taizé
Cu ocazia celei de-a XXIV-a Zile Mondiale a Tineretului, care se celebrează în Duminica Floriilor în dieceze, Benedict al XVI-lea ne invită să mergem la izvoarele speranței. "Ne-am pus speranța în Dumnezeul cel viu" (1Tim 4,10): aceasta este tema mesajului său adresat tinerilor anul acesta. Fidel față de linia de forță care caracterizează tot pontificatul său, papa amintește că speranța nu este un ideal sau un sentiment, pentru că se ia din întâlnirea cu Isus Cristos. De la alegerea sa, Benedict al XVI-lea spune și repetă asta iar și întotdeauna: esențialul pentru creștini este să caute un raport personal cu Dumnezeu.
Câțiva dintre frații mei au reluat acest apel în timpul rugăciunii cu tinerii din Roma, care au animat ieri seara în biserica "Santa Maria in Campitelli". De peste douăzeci de ani, în fiecare an ne emoționăm pentru că putem însoți cu această rugăciune de vineri drumul tinerilor din Roma spre Duminica Floriilor.
În Duminica Floriilor Isus a intrat în Ierusalim călare pe un măgar, înaintând blând și smerit cu inima. Mulțimea l-a primit cu bucurie imensă. Cum să-i ajutăm pe tinerii creștini de astăzi să cunoască o bucurie simplă ca aceasta, formată din încredere în Cristos? Să fim atenți că această bucurie este înainte de toate interioară! Ea este alimentată de rugăciunea comună, susținută de cântări care deschid spre spiritul de preamărire.
Împreună cu toți cei care în lume ascultă invitația papei, la Taizé încercăm să trezim speranța în tinerii care provin din multe țări și pe care noi îi primim. Nu un optimism ușor care închide ochii în fața realității, ci o speranță puternică ce aruncă ancora în Dumnezeu.
Este adevărat că, în lumea occidentală, pentru mulți tineri a devenit dificil să creadă în Dumnezeu. Unii văd uneori existența lui Dumnezeu ca o limită pusă în calea libertății lor. Li se pare de neconceput ca Dumnezeu să-i însoțească.
A crede în Cristos, a crede în prezența sa în lume chiar dacă este invizibilă; a crede că, prin Duhul Sfânt, el locuiește în inima noastră, este riscul la care invită Evanghelia și la care este esențial să-i facem mai atenți pe tineri. Dacă îndrăznim să ne sprijinim pe această prezență, Cristos aprinde o speranță pentru lume.
Această speranță este creatoare. Fără ea, descurajarea devine astăzi o adevărată ispită: poate să provoace resemnare în fața viitorului nostru personal, a viitorului lumii și chiar a întregii creații.
Am vrea să transmitem tinerilor această încredere: chiar dacă umblăm noaptea, nu suntem însă singuri, Cristos merge înaintea noastră. A-l urma presupune o luptă interioară, cu decizii care trebuie luate și fidelitate a întregii vieți.
Și Dumnezeu nu încetează să reia drumul împreună cu noi. Noi nu perseverăm în acest drum pentru a ne prezenta în fața lui Dumnezeu în lumina noastră cea mai bună. Nu, noi acceptăm să înaintăm ca săracii din Evanghelie care se încred în milostivirea lui Dumnezeu.
Cum pot tinerii în viața lor zilnică să reînnoiască o astfel de comuniune personală cu Cel Înviat? Atunci când citim un cuvânt din evanghelie, îl întâlnim pe el. În Euharistie ceea ce primim este darul vieții sale. Atunci când ne adunăm în numele lui, el este în mijlocul nostru. Și există această cale surprinzător de lungă care ne vine în întâmpinare: el este prezent și în cei care ne sunt încredințați, mai ales cei care sunt mai săraci decât noi. A spus-o el însuși: "Am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și voi mi-ați dat să beau, am fost străin și voi m-ați primit" (Mt 25,35).
Îmi vine în minte un tânăr pe care-l întâlnesc uneori la Taizé. Are o boală incurabilă care înaintează. Suferă teribil. S-au risipit deja multe posibilități ale unei vieți realizate. Totuși, privirea lui și comportamentul lui rămân surprinzător de deschise. Într-o zi mi-a spus: "Într-o vreme speranța în viitor era ușoară, acum știu ce înseamnă cu adevărat speranța în Dumnezeu". Acest tânăr transmite ca o reflexie, umilă dar reală, a misterului prezenței lui Dumnezeu. Dacă el ar ști cât de mult, cu atitudinea lui, transmite o speranță multora!
Asemenea lui, orice tânăr, oricare ar fi situația sa, poate să devină martor al iubirii lui Dumnezeu și să contribuie la o civilizație caracterizată mai mult de încredere decât de neîncredere. Ceea ce schimbă lumea nu sunt atât acțiunile spectaculoase cât mai ales perseverența zilnică în a ne prinde de Cel care este izvorul speranței.
(După L'Osservatore Romano, 5 aprilie 2009)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 28.