Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Seminar de informare pentru voluntari

Biroul de Asistență și Consiliere pentru persoane cu Handicap (BACH) din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași a derulat în perioada 24-26 februarie 2009 activitatea "Seminar de Informare pentru Voluntari". Scopul a fost familiarizarea voluntarilor cu instituția și informarea lor cu privire la legislația în domeniul persoanelor cu dizabilități, precum și prezentarea unor aspecte legate de drepturile și responsabilitățile voluntarilor în cadrul biroului. Seminarul a avut loc la sediul BACH, participând un număr de 27 de voluntari.

Voluntariatul este o componentă fundamentală a societății civile. El însuflețește cele mai nobile aspirații ale omenirii: pacea, libertatea, oportunitatea, siguranța și iubirea pentru toate persoanele.

Este important să menționăm că voluntarii sunt o resursă importantă în asigurarea procesului de integrare a persoanelor cu dizabilități în societate. Voluntarii sunt cei care, fără nici o obligație, acceptă să participe la diferite activități care sunt adresate direct sau indirect persoanelor cu nevoi speciale.

Pe parcursul a trei zile, voluntarii din cadrul Biroului de Asistență și Consiliere pentru persoane cu Handicap Iași au avut posibilitatea să participe la un seminar realizat în vederea îmbunătățirii activităților desfășurate pe teren.

Am dorit ca prin această activitate să ne oprim asupra unor subiecte precum:

  • prezentarea programelor derulate în cadrul instituției;

  • prezentarea unui ghid de utilizare a instrumentelor de lucru;

  • informarea voluntarilor cu privire la accesibilizare și la unele aspecte legislative;

  • analizarea unor subiecte legate de implicarea voluntarilor în activitățile specifice;

  • dezbateri pe temele de discriminare și integrare a persoanelor cu dizabilități în societate (forme ale excluderii, tipuri de integrare socială, forme de integrare, integrarea personală în viața de familie, integrarea pe piața muncii, servicii de sprijin în vederea facilitării integrării sociale a persoanelor cu nevoi speciale);

  • informarea cu privire la alte instituții/organizații din comunitate care oferă servicii persoanelor cu dizabilități;

  • prezentarea unor tehnici de prim ajutor în cazul persoanelor aflate în dificultate medicală prezentate de trei studenți de la Facultatea de Educație Fizică și Sport - specializarea Kinetoterapie și Motricitate Specială din cadrul Universității "Al.I. Cuza" Iași.

La seminar s-au implicat activ atât voluntari din cadrul Facultății de Filozofie și Științe Social Politice și a Facultății de Educație Fizică și Sport, cât și voluntari - persoane cu dizabilități.

La finalizarea activității, participanții au primit din partea echipei organizatoare un suport de curs cuprinzând informațiile prezentate.

Redăm în continuare câteva impresii ale voluntarilor participanți:

  • "Mi-a plăcut foarte mult. Am aflat mai multe informații despre persoanele cu dizabilități. Cunoșteam și înainte de a veni însă acum am aflat într-adevăr care sunt nevoile și suferințele prin care trec. M-a sensibilizat acest curs informativ și mi-ar plăcea să sensibilizeze și pe alții (comunitatea). Reintegrarea mi se pare cuvântul cheie al cursului! Băieții cu dizabilitați sunt super tari! Mulțumesc!"

  • "Din acest curs de trei zile pot să spun că am găsit răspunsul la multe întrebări pe care le aveam, am învățat foarte multe lucruri care cu siguranță mă vor ajuta în viitor, atât în viața de zi cu zi cât și la un viitor loc de muncă. Am rămas surprinsă de voluntariatul persoanelor cu dizabilități, nu mă așteptam să fie atât de luptători și de interesați".

  • "Informațiile pe care le-am primit la aceste întâlniri mi s-au părut foarte interesante, majoritatea erau noi pentru mine. Cred că mai am foarte multe de învățat, mi s-a părut interesantă ideea cu socializarea persoanelor cu dizabilități și sper să reușim într-o zi. Nu sunt critici!"

  • "Aș fi vrut să dureze mai multe zile. Doresc să fie realizate cursuri speciale în cadrul cărora să ne expunem ideile cu privire la noi proiecte sau să ne ajute să învățăm cum să punem în practică ideile. În rest bravo! A fost tare!"

  • "A fost foarte bună prezentarea realizată pe parcursul celor trei zile la care am participat. Ar trebui făcute cât mai des astfel de seminarii și să fie invitați specialiști pe domeniul despre care se discută. În urma acestui seminar am aflat noțiuni noi pe care le putem pune în practică în diferite situații cu care ne vom confrunta pe viitor".

Simona Ponea


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat