Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adevăratul inamic al sănătății este pierderea speranței

Bellieni răspunde celor care folosesc bolile pentru a șterge persoana.

Interviu realizat de Antonio Gasparri.

Ce este sănătatea? Pentru ce un neputincios sau o persoană afectată de boli permanente se comportă mai bine decât cel care nu are nici o boală? Cum trebuie să se comporte medicul în fața bolii?

La acestea întrebări și la altele a încercat să răspundă, în acest interviu acordat agenției Zenit, profesorul Carlo Bellieni, conducător al Departamentului Terapie Intensivă Neonatală din Policlinica Universitară "Le Scotte" din Siena și membru al Academiei Pontificale "Pro Vita".

Într-un editorial publicat de "L'Osservatore Romano" în ziua de 19 noiembrie, Bellieni a scris că definiția sănătății promulgată de Organizația Mondială a Sănătății în anul 1948 - "Sănătatea este o stare de completă bunăstare psihică, fizică și socială" - a ajuns să se nască șchioapă și nesatisfăcătoare.

"Așa cum se înțelege bine - a explicat el - definiția riscă să alunece în pură utopie, dat fiind faptul că nimeni nu se poate lăuda cu un asemenea nivel de bunăstare, sau să facă să devină boală orice stare de incompletă bunăstare, și asta duce la o serie de consecințe pe care le plătim și astăzi".

Printre consecințele acestui mod de a vedea, Bellieni a citat crearea unei piețe a bolilor, "cursa spre o adevărată creare de «noi boli» pentru a vinde noi medicamente", medicalizarea dorinței - motiv pentru care "dacă totul poate să devină boală, medicul poate să fie chemat să satisfacă cererile pe care nu numai că nu le împărtășește, dar despre care știe că pot să dăuneze sănătății" - și descurajarea atâtor bolnavi de a obține o sănătate reală, dat fiind faptul că aceasta ar fi numai o "bunăstare deplină".

Care poate să fie o apropiere pozitivă și constructivă de cuvântul "sănătate"?

Bellieni: Pentru a răspunde să încercăm să ne gândim la momentul când simțim că nu ne bucurăm de sănătate bună, că nu suntem sănătoși. Poate vom răspunde că ne simțim nesănătoși atunci când avem o boală; dar cu toții știm că anumite boli pot să fie prezente și noi să nu ne dăm seama de ele, sau că există personaje cunoscute care deși au handicapuri grave sunt formidabili tenori și interpreți de jazz, sau sportivi de renume. Așadar, va trebui să căutăm o altă cale pentru a defini sănătatea.

Poate că cea mai simplă este de a înțelege că ne simțim "nesănătoși" atunci când am vrea să facem ceva ce reușesc alții "egali" cu noi (prin vârstă sau prin sex, de exemplu) și nu reușim să facem; sau atunci când nu mai reușim să facem ceva ce de obicei reușeam să facem cu ușurință. Deci, cuvântul sănătate este legat cu un fir dublu cu cuvântul dorință. Sănătatea este posibilitatea ca dorințele noastre să se realizeze.

Toate dorințele?

Bellieni: Desigur nu dorințele ieșite din comun cum ar fi de exemplu să mergem pe lună (afară de cazul în care suntem astronauți), sau să alergăm suta de metri în 10 secunde (afară de cazul în care luptăm pentru o medalie olimpică); ci dorințele zilnice, cele obișnuite de dreptate, de frumusețe, de pace, și cele personale, de a face lucrurile pe care ne place să le facem. Desigur, dorințele unui copil sunt foarte diferite de cele ale unui adult, și cele ale unui tânăr sunt foarte diferite de cele ale unui bătrân, cele ale unui bolnav grav sunt diferite de cele ale aceluia care nu are acea boală; dar substanța nu diferă: sănătatea este realizarea dorințelor "proprii" ale vârstei sau ale stării, "adecvate" fiecărui individ. Altminteri s-ar cădea în ceea ce a fost definită "medicina dorințelor", dar care ar fi mai corect să se numească "medicina pretențiilor".

Și pentru un bolnav?

Bellieni: Bolnavul, ca orice altă persoană, are dorințele sale. Problema se naște dacă patologia lui - uneori nerezolvabilă - nu lasă să se vadă altceva în afară de ea. Aceasta este lipsa reală de sănătate: pierderea dorinței, întunecată de patologie. Pentru aceasta trebuie făcut totul pentru a înfrânge boala: pentru ca dorința persoanei să nu fie întunecată. Cine poate nega că atleții neputincioși, de exemplu cei pe care i-am văzut la Paralimpiade, fac gesturi atletice uimitoare, semn paradoxal de sănătate optimă, pentru că sunt semn al unei dorințe sănătoase? Sau că anumiți artiști foarte renumiți, deși sunt neputincioși, compun sau cântă în mod invidiabil față de cei "sănătoși"?

Dar anumite boli sunt foarte grave.

Bellieni: Este adevărat, și este adevărat și faptul că atâtea persoane cu boli foarte grave oferă exemple de speranță și seninătate. Cum este posibil acest lucru? Poate că numai gândindu-se că și cea mai rea boală nu poate să fie ultimul cuvânt cu privire la ei. Asta nu înseamnă a subevalua îngrijirea (pe care suntem încă obligați s-o oferim), ci a valoriza persoana.

Așadar boala nu poate să fie un obstacol absolut în calea sănătății.

Bellieni: A crede că este ar însemna să luăm speranța de la atâția bolnavi. În fond, contrariul "sănătății" nu este boala, ci disperarea, pierderea dorinței. Boala este un obstacol în calea sănătății în măsura în care blochează calea realizării dorințelor și din această cauză trebuie să fie înfrântă cu toate armele medicinii și ale voinței. Dar adevăratul inamic al sănătății este pierderea dorinței, pierderea speranței, disperarea.

Acesta este adevăratul inamic pentru care bolile nu sunt decât avangărzile. Și pentru aceasta cuvântul de ordine este "a nu părăsi niciodată" bolnavul, fie din punct de vedere uman pentru a-i valoriza toate capacitățile, fie din punct de vedere medical (atât timp cât medicina are o posibilitate de a fi utilă): medicina trebuie să înainteze și societatea trebuie să facă orice efort pentru a face acest progres accesibil tuturor și cât mai repede.

(După Zenit, 20 noiembrie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat