Onești: Zi de har pentru elevii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia"
Elevii și profesorii de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești s-au aflat în sărbătoare, joi, 30 octombrie 2008, alături de Custodia Fraților Capucini, de comunitatea locală și de pelerinii sosiți la Onești, pentru comemorarea a 25 de ani de la beatificarea patronului spiritual al liceului, fericitul Ieremia.
Programul zilei dedicate acestui eveniment a fost deschis de o conferință prezentată de fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCapucini, cu privire la documentele de valoare ce privesc demersurile întreprinse în vederea ridicării fratelui Ieremia la demnitatea de "fericit".
Citez din materialul expus:
"Aș vrea să încerc, în rândurile ce urmează, o restituire pe care cred că o datorăm unor persoane cu merite mari în acest sens, dar care sunt mai puțin cunoscute, dacă nu cu totul uitate, persoane care nu și-au dorit altceva decât de a avea un mijlocitor în cer, persoane care au avut încredere în mijlocirea sa și în favoarea cărora fericitul nostru a implorat și înduplecat pronia divină. Aniversarea a 25 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia, încununată prin aducerea acasă și depunerea definitivă a moaștelor sale în sanctuarul dedicat lui la Onești, este un prilej nu numai pentru celebrări, ci și pentru amintiri, evocări. Despre fericitul nostru s-a scris mult în toți acești ani scurși de la fericitul eveniment din 30 octombrie 1983, însă mult mai puțin s-a scris despre acele persoane care prin dăruirea, prin eforturile și, nu de puține ori, prin suferința lor au făcut posibil evenimentul aniversar pe care îl trăim".
După o prezentarea succintă a etapelor de documentare și a celor care au stăruit în selectarea și întocmirea dosarului necesar în vederea proclamării solemne a virtuților eroice și a ridicării la treapta de "fericit", fratele a conchis: "Înlănțuirea evenimentelor din acei ani (descoperirea mormântului, transferul moaștelor la Roma, reluarea cauzei în 1951, proclamarea solemnă a virtuților eroice de către Ioan al XXIII-lea - care cunoștea bine realitățile din acea parte a lumii - pe 18 decembrie 1959, Conciliul Vatican II, apoi alegerea ca papă a unui prelat venit de după Cortina de Fier și fericitul eveniment din 30 octombrie 1983), mă poartă în mod necesar la o concluzie de interes nu numai spiritual pentru poporul român, rezumată în cuvântul de învățătură al ÎPS Ioan Robu de la sfânta Liturghie a reîntoarcerii acasă din 30 mai anul acesta de la Onești, prin care scotea în evidență «lucrările minunate» pe care Dumnezeu le-a făcut pentru poporul nostru prin fericitul Ieremia".
Programul zilei a continuat cu un moment religios, susținut de elevii liceului, în semn de recunoștință și venerație a celui care a fost și va rămâne fericitul Ieremia: "pelerinul iubirii", patronul lor, model de virtute creștină și de slujire.
Întreaga activitate dedicată acestui eveniment a fost încununată de participarea elevilor, a profesorilor și formatorilor la sfânta Liturghie solemnă, celebrată în sanctuarul "Fericitul Ieremia", prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, și a unui număr mare de preoți din Dieceza de Iași.
Cântecele de slavă și mărire, intonate de corul seminariștilor și elevilor Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", au înflăcărat sufletele celor prezenți, iar rugăciunile rostite au prilejuit adevărate momente de înălțare spirituală spre Tatăl ceresc și Măicuța Domnului.
Toți vom purta peste timp amintirea acestei celebrări comemorative, care va deveni o istorie scrisă pentru generațiile ce vor urma.
A consemnat prof. dr. Violeta Apostu,
directoarea Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești
lecturi: 19.