Iași: Reflecții după concertul de orgă
Poate că omagiul cel mai adecvat adus perfecțiunii este tăcerea. Vorbele nu au cum nici măcar să aproximeze harul dăruit de muzică. A vrea să-l explici înseamnă să tot întrebi "de ce" și "cum", până la infinit. Și acolo, la infinit, rămâne un singur răspuns - acela care era de la început: viața în Dumnezeu.
Experții pot aprecia tehnica execuției, criticii muzicali se pot întrece în laude, compozitorii s-ar putea bucura că le-a citit cineva, cândva, atât de bine în suflet, iar studenții înțeleg de ce "învățăcelul trebuie să fie mulțumit dacă-l poate egala pe maestrul său", fiindcă Maestrul, aici, a vorbit cu Dumnezeu în limbajul lui Dumnezeu - care e muzica.
Muzica - pe toate registrele ființei ca persoană și a universului ca ființă.
Dar atunci când se desfășoară viața, vorbele tac. Fiindcă întregul concert aceasta a fost: viața însăși.
Viața întregului univers, infinitul viu închegându-se în aștri, apoi desfăcându-se în miriade de lumi și închegându-se la loc, viața ca forță creatoare, viața ca voință, viața ca timp distrugător, viața - creație a lui Dumnezeu. Și a mai fost viața așa cum e, a fiecăruia dintre noi, blândă, caldă, uneori tristă, alteori senină, dar întotdeauna un fluviu fără sfârșit curgând din inima lui Isus în inima fiecăruia: viața, ca darul, mângâierea și iubirea lui Dumnezeu.
Cuvântul sfintei Evanghelii din seara concertului se referea la parabola neghinei. De două mii de ani știm că "împărăția lui Dumnezeu este aproape". Și chiar așa este: împărăția lui Dumnezeu este în sufletul fiecăruia. Tot acolo crește și grâul bun, și neghina. Iar focul, care mistuie ceea ce e rău, e iadul suferinței fiecăruia - ca să rămână numai grâul bun adunat snopi, la secerișul final. Suferința purifică. Dar concertul ne-a arătat încă o dată ceva: bucuria purifică - acea bucurie care depășește sufletul fiecăruia, dizolvă spațiul universului într-un imn al bucuriei din care se naște recunoștința - iar recunoștința este "izvorul oricărui bine". E o altfel de ardere a neghinei, e arderea în lumina îndurării nesfârșite a lui Dumnezeu.
Omagiul perfecțiunii este tăcerea.
Fiindcă perfecțiunea este în Dumnezeu.
Și singurul cuvânt care se poate rosti este cuvântul lui - adică muzica.
Mulțumim, părinte Dominikus Trautner!
Dr. Ecaterina Hanganu
lecturi: 12.