Spania: Departe de casă, dar aproape de Maica noastră
Conform unei foarte veche tradiții creștine, comunitățile locale se pun sub patronajul special al unui sfânt. Cazul romano-catolicilor români din Spania este puțin aparte: toate comunitățile sunt puse sub un unic patronaj: "Sfânta Fecioară a unității".
Când papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, în 1999, a amintit vocația specială a credincioșilor români de a crea punți de legătură între diferite Biserici și culturi, tocmai datorită poziției geo-cultural-religiose pe care o are. Este expresia unui deziderat prezent în inimile oamenilor și un obiectiv principal în acțiunea pastorală a Bisericii, pentru a împlini visul pe care Isus și l-a exprimat în seara Cinei de Taină: "Ca toți să fie una" (In 17,21).
Pe de altă parte, situația specială a imigranților îi face să simtă mai mult necesitatea de a avea mai aproape prezența iubitoare a lui Dumnezeu și a sfintei Fecioare Maria răspunzând acestei iubiri cu toată înflăcărarea. După ce ultima duminică a lunii aprilie români din toate comunitățile din Spania și-au dat întâlnire la sanctuarul din Torreciudad pentru a o cinsti pe sfânta Fecioară, în perioada 1-4 mai, aproximativ 80 de credincioși din Zaragoza au făcut un pelerinaj la Fatima.
În ziua de 4 mai, credincioșii din Lleida și Tarragona au fost primii care au celebrat hramul închinat sfintei Fecioare, Maica unității. Anul acesta celebrarea în biserica în care este altarul închinat Maicii unității a fost animată de formația "Melodic", invitată special din Tămășeni pentru această ocazie. După-amiază au cântat pentru români melodii din repertoriul nostru folcloric în cadrul sărbătorii organizate. În ziua de 1 iunie au încheiat luna dedicată sfintei Fecioare cu un pelerinaj la principalul sanctuar marian din Catalonia, Montserrat.
În aceeași primă duminică din luna iunie a fost rândul credincioșilor din Madrid să celebreze hramul. Alături de capelanii comunității și de parohul comunității spaniole, au fost prezenți și cei doi preoți franciscani români care lucrează și studiază în Madrid, făcând posibilă astfel și prelungirea programului de spovezi pentru cei care au vrut să o cinstească pe sfânta Fecioară cu un suflet curat. Nota aparte a celebrării din acest an a fost dată de onoarea pe care a făcut-o comunității prezența doamnei ambasador a României în Spania, Maria Ligor, care în ciuda agendei încărcate pe care o avea, a vrut totuși să fie alături de românii catolici în acest ceas de sărbătoare.
Duminica următoare, 8 iunie, hramul a fost celebrat în comunitatea din Zaragoza, unde pr. Paul Budău a fost însoțit la altar de delegatul diecezan pentru migranți și de alți confrați preoți spanioli. La sfârșitul sfintei Liturghii le-a fost prezentat credincioșilor spanioli un material audio-vizual pentru ca să cunoască mai bine țara și poporul nostru. După această prezentare, au urmărit cu toții un film de scurt metraj care, prin derularea de imagini luate din spațiul nostru mioritic și prin versurile melodioase ale cântecului interpretat de inegalabilul Tudor Gheorghe - "Acolo este țara mea..." -, i-a făcut pe toți să simtă mai aproape țara și tot ce avem mai scump și mai drag acolo.
Avem încredere că sfânta Fecioară este aproape de toți în mijlocul dificultăților economice care au început să apese pe umerii multor români din cauza crizei economice în care a intrat acum Spania. Și avem încredere că fiii "Grădinii Maicii Domnului" vor să împrăștie în continuare parfumul iubirii și al credinței lor în "Pământul Mariei", Spania.
Pr. Leonard Diac
lecturi: 10.