Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Apariții editoriale

Editura "Sapientia" anunță apariția cărților: Anton Durcovici. Lecții tomiste despre Dumnezeu (1936-1940), coordonată de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă; Încurajări pentru o viață creștină, scrisă de Albert Holenstein; Valențele educative ale pregătirii elevilor la sacramentele Pocăinței și Euharistiei, scrisă de Cecilia Bereșoaei.

*

Anton Durcovici. Lecții tomiste despre Dumnezeu (1936-1940), coordonată de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă apare în colecția "Diverse", în format 17x24, are 528 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 50 de lei.

Pentru Dieceza de Iași, anul 2008 are o semnificație deosebită - aniversarea a 120 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici (s-a născut la 17 mai 1888), precum și 60 de ani de la consacrarea sa episcopală (5 aprilie 1948). Această personalitate catolică de excepție este o icoană a Bisericii Catolice din România, martirizată cumplit în anii comunismului. Generațiile actuale, care nu au cunoscut această persecuție, sunt invitate în conștiință să se aplece cu respect în fața episcopilor martiri și a creștinilor care nu au cedat compromisurilor vremelnice, ci au păstrat vie flacăra credinței.

În acest an aniversar - 2008 - Editura "Sapientia" oferă un prinos de caldă recunoștință personalității episcopului Durcovici prin apariția volumului Anton Durcovici. Lecții tomiste despre Dumnezeu (1936-1940), editat prin grija pr. prof. dr. Wilhelm Dancă.

Trebuie să menționăm că acest volum este un text-document, care vede pentru prima dată lumina tiparului. Destinul autorului a fost tragic, dar din fericire, manuscrisul prețios al cursului de filozofie pe care l-a ținut între anii 1936-1940, la catedrala "Sfântul Iosif" din București, pentru intelectualii bucureșteni interesați de cunoașterea filozofiei Doctorului Angelic - sfântul Toma de Aquino (1225-1274).

Prezentul volum a fost pregătit timp de doi ani de părintele Dancă. Sfinția sa a cercetat cu acribie acest curs, care se află în custodia Arhivei Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Pasiunea coordonatorului pentru filozofia tomistă, dar și sprijinul acordat de Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, și de Mons. Ioan Robu, arhiepiscop de București, a dat viață unui document de excepție, amenințat să rămână în umbra arhivelor. Se cuvine pe această cale să le mulțumim pentru punerea în circuitul cultural a acestei comori de reflecție a unui om care toată viața a trăit conform principiului sentire cum Ecclesia.

Cursul Mons. Durcovici are ca scop primar cunoașterea, apropierea și prietenia cu Dumnezeu. Ne dorim ca cititorii să ajungă la acest scop și să înalțe un gând de rugăciune pentru păstorul Anton Durcovici, care a lucrat cu mult zel pentru poporul creștin și care a încercat toată viața să-i conștientizeze pe oameni că într-adevăr, beatus populus cuius Deus Dominus ("Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" - deviza de pe stema sa episcopală).

*

Încurajări pentru o viață creștină, scrisă de Albert Holenstein apare în colecția "Diverse", în format 14x20, are 78 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 3 lei.

Ajuns la o vârstă venerabilă, prelatul Albert Holenstein, unul dintre marii prieteni ai Diecezei de Iași și ai Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a considerat că ar fi necesar să aștearnă pe hârtie experiențele, gândurile și trăirile care l-au călăuzit în viața sa de creștin și de slujitor al altarului. Trebuie menționat că recent sfinția sa a aniversat 62 de ani de la hirotonirea sacerdotală.

Cea de-a treisprezecea carte a prelatului Holenstein se adresează cu precădere tot creștinului, care se confruntă cu trăirea credinței în mijlocul unei societăți nu tocmai favorabile acesteia. Prelatul Holenstein afirmă încă de la începutul acestei cărți că trebuie "să dăruim mai departe ceea ce noi înșine am primit", așadar, ne invită să ne trăim credința fără rezerve.

Meditațiile adunate între coperțile acestei broșuri reprezintă adevărate merinde pentru pelerinajul nostru pământesc. Creștinul știe că nu se sfârșește totul o dată cu această mare de lacrimi, care este lumea pământească. El știe că "a crede înseamnă să te bazezi necondiționat pe Dumnezeu, să te încrezi total în el, să-i dăruiești lui inima ta, să i te încredințezi lui".

Am putea spune că această nouă carte a prelatului Holenstein reprezintă un nou apel la credință, o nouă serie de vitamine pentru suflet - adesea măcinat de lume și de grijile inerente acestei vieți.

*

Valențele educative ale pregătirii elevilor la sacramentele Pocăinței și Euharistiei, scrisă de Cecilia Bereșoaei apare în colecția "Diverse", în format 14x20, are 164 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 12 lei.

Autoarea acestei lucrări este profesoară la Școala "Ion Strat" din Gioseni, jud. Bacău, iar prezentul volum reprezintă studiul metodico-științific realizat în 2006 pentru obținerea gradului didactic I. Coordonatorii științifici ai studiului sau fost conf. univ. dr. pr. Emil Dumea și conf. univ. pr. Anton Ghiurca.

Ora de religie, reintrodusă în programele școlare după evenimentele din decembrie 1989, a fost percepută ca o necesitate firească în formarea corectă din punct de vedere uman și moral a oricărui elev din România, indiferent de confesiune. Desigur că această disciplină are nevoie și de cadre didactice bine pregătite și competente. Autoarea acestui volum reprezintă o dovadă în acest sens, având în vedere calitatea superioară - din punct de vedere metodologic și informațional - a acestei lucrări științifice.

Îmbinarea predării religiei cu pregătirea elevilor pentru sacramentele Pocăinței și Euharistiei reprezintă un exemplu evident de transpunere a unui obiect de studiu (ce ar părea minor în ochii celor mai puțin credincioși) în viața și viitorul spiritual al celor ce se află încă pe drumul frumos al educației.

Lucrarea cuprinde patru capitole și o serie de anexe menite să faciliteze efortul didactic al celor implicați în modelarea conștiințelor fragede prin intermediul religiei.

Putem spune că dezideratul autoarei - acela de a oferi un ajutor personalului didactic care predă religia creștină de confesiune catolică - a fost realizat cu succes. Bibliografia amplă, textul însoțit de grafice și tabele sugestive, caracterul dinamic și realist al studiului; toate acestea ne fac să credem că prezentul studiu va deveni o lucrare consacrată în acest domeniu al învățământului.

Andrei Dumitrescu

*

Anton Durcovici. Lecții tomiste despre Dumnezeu (1936-1940)
Wilhelm Dancă (coord.), Ed. "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-30-3, 17x24, 528 p., 50 lei

Încurajări pentru o viață creștină
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2008, 14x20, 78p., 3 lei

Valențele educative ale pregătirii elevilor la sacramentele Pocăinței și Euharistiei
Cecilia Bereșoaei, Ed. "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-25-9, 14x20, 164 p., 12 lei


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat