Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericitul Ieremia Valahul - repere biografice

1556, 29 iunie - Se naște Ion Costist în localitatea Sasca (Moldova).

1574 - Pleacă din satul natal spre Alba-Iulia.

1576 - Pleacă de la Alba-Iulia spre Bari.

1578, mai - Bate la poarta mănăstirii "Sfântul Efrem cel Vechi" din Napoli, a călugărilor franciscani capucini, unde îmbracă haina de novice capucin.

1579, 8 mai - Depune profesiunea solemnă, angajându-se solemn să trăiască toată viața ca monah capucin în ascultare, sărăcie și curăție, sub numele de Ieremia.

1585 - Este transferat la mănăstirea "Sfântul Efrem cel Nou" din Napoli, cu misiunea de a-i îngriji pe frații bolnavi, unde va rămâne timp de 40 de ani, până la sfârșitul vieții sale.

1625, februarie - Este trimis împreună cu fratele Pacifico da Salerno - același cu care venise la mănăstire - la Torre del Greco pentru a-l vizita pe don Giovanni Avalos, mare demnitar al Regatului, care era grav bolnav. Fratele Ieremia a trebuit sa meargă pe jos mai bine de 12 km pe un drum biciuit de vijelie. A ajuns la Torre del Greco epuizat și ud până la piele. Din această cauză va suferi o pneumonie necruțătoare ce îi va provoca moartea.

1625, 5 martie - Moare în faimă de sfințenie.

1625, 20 septembrie - Începe procesul informativ pentru a fi canonizat, inițiat de către arhiepiscopul de Napoli, card. Decio Carafa.

1627, 25 septembrie - Papa Urban al VIII-lea semnează începerea cauzei și numirea comisiei pentru desfășurarea procesului de canonizare.

1631 - Sfântul Scaun reia cauza și a inițiază o nouă fază, apoi procesul de beatificare a fratelui Ieremia are o pauză vreme de câțiva ani buni, până în anul 1672.

1674, 29 decembrie - Este prezentată cauza de canonizare la Congregația pentru Rituri și papa Clement al X-lea dispune deschiderea cazului.

1677, 3 martie - Papa Inocențiu al XI-lea semnează decretul de reîncepere a cauzei.

1687, 26 septembrie - Papa Inocențiu al XI-lea vorbește despre eroicitatea virtuților lui Ieremia.

1905 - Românul Gheorghe Sion, cercetător pasionat de cărți care priveau România, găsește într-un anticariat din Roma, o carte veche: Vita di Fra Geremia Valacco (Viața fratelui Ieremia Valahul). Acestui cercetător i-a atras atenția adjectivul "Valahul" și a cumpărat cartea fără ezitare.

1914 - Cartea Vita di Fra Geremia Valacco, care este și prima biografie a fratelui Ieremia, scrisă de pr. Francesco Severini de Napoli, ajunge în mâinile lui Nicolae Iorga, însă, din cauza războiului, figura românului virtuos nu a mai reprezentat un interes de maximă atenție. Interesul pentru fratele Ieremia a luat avânt atunci când Gheorghe Sion a donat cartea luată de la Roma, bibliotecii Universității din Cluj.

1926 - Cartea Vita di Fra Geremia Valacco este citită de pr. Ilie Daianu, care a scris un articol despre Ieremia pentru o revistă.

1936 - Părintele Ilie Daianu merge în Italia și vizitează locurile pe unde a trăit fratele Ieremia, luând multe notițe, pe care, din păcate, nu le-a publicat.

1946 - Profesorul Grigore Manoilescu merge în Italia, unde găsește o biografie modernă despre fratele Ieremia realizată de Severini sub îngrijirea filozofului Francesco Orestano, Un eroe romeno in terra italiana (Un erou român pe pământ italian).

1947, 16 iunie - Profesorul Grigore Manoilescu obține autorizațiile civile și bisericești necesare pentru a putea efectua cercetări la mormântul fratelui Ieremia, pe care îl găsise după ce efectuase mai multe cercetări, ajutat fiind de prof. Giulio Cremona.

1947, 14 octombrie - Profesorul Grigore Manoilescu descoperă un sarcofag de marmură unde, într-un sicriu de lemn, zăceau rămășițele pământești ale fericitului Ieremia, în apropierea altarului central al bisericii din Conventul "Neprihănita Zămislire" din Napoli. Lângă acest sicriu a fost descoperită și o placă de marmură pe care erau scrise următoarele cuvinte: "Hic iacet Fr. Ieremia a Valacchia. Q. Obyt di V Marty MDCXXV".

1959, 18 decembrie - Papa Ioan al XXIII-lea declară eroicitatea virtuților fericitului Ieremia.

1961, 13 decembrie - Osemintele sunt readuse la Napoli, după ce fuseseră transferate la Roma, în biserica "Sfântul Laurențiu din Brindisi".

1983, 30 octombrie - Papa Ioan Paul al II-lea îl beatifică.

1992, 24 septembrie - Părintele Leonardo Izzo, ministru provincial al Provinciei Capucinilor din Napoli, cu binecuvântarea ministrului general de la Roma, răspunde afirmativ propunerii și cererii Episcopiei de Iași și decide să trimită în Dieceza de Iași un prim grup de frați capucini format din pr. Ubaldo, pr. Vittorio și pr. Mario, grup ce s-a stabilit la Onești, locul prin care a trecut tânărul Ioan Costist spre Italia. Acești frați deschid un seminar capucin ce poartă numele fericitului Ieremia.

1992, 30 octombrie - La Onești are loc deschiderea Seminarului Capucin. În drumul formării spre Preoție pornesc 36 de tineri.

2008, 13 mai - Intrarea în România a rămășițelor pământești ale fericitului Ieremia, la Timișoara.

2008, 13-31 mai - Are loc drumul de întoarcere în România a rămășițelor pământești ale fericitului Ieremia.

2008, 31 mai - Primirea moaștelor la sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești, de către episcop, comunitatea Fraților Capucini, autoritățile locale și credincioși; procesiune cu moaștele; Liturghie; așezarea moaștelor în criptă, spre venerarea credincioșilor.


 

lecturi: 70.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat