Moaștele Fer. Ieremia Valahul la Iași
Rămășițele pământești ale Fericitului Ieremia Valahul, primul român ridicat de Biserica Catolică la cinstea altarelor, au ajuns în Iași.
Marți, 20 mai 2008, la ora 17.00, a avut loc primirea. Mașina cu racla, însoțită de părinții capucini (printre ei pr. Ubaldo Oliviero, superiorul capucinilor din România), a sosit în fața catedralei unde erau prezenți PS Petru Gherghel, preoți de la parohiile și de la mănăstirile din Iași, mulți credincioși catolici, dar și ortodocși.
Racla cu rămășițele pământești a fost așezată în fața altarului din catedrala "Sf. Fecioară Maria, Regină". S-au făcut rugăciuni și s-a recitat sfântul Rozariu.
De altfel, comunitatea a fost pregătită cu mult timp înainte prin rugăciuni și prin predici.
Episcopul diecezei a subliniat momentul pe care îl trăim: întoarcerea Fer. Ieremia acasă, urmând aproximativ traseul din anul 1574, când Ieremia a plecat în Italia. Desigur, atunci nu a trecut prin Iași. Dar între timp Iașiul a devenit centrul diecezei. A amintit de momentul beatificării: 30 octombrie 1983 când papa Ioan Paul al II-lea a spus că Ieremia e făclia aprinsă așezată în candelabru, care "a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală și cea adoptivă (Italia)". Apoi a reamintit imaginea care era în momentul beatificării la Roma: Ieremia așezat în genunchi pe o hartă a Italiei, dar îndreptat cu privirea spre România. Încă de atunci din 1983 a existat intenția de a-l aduce pe Ieremia în patria lui, a spus Preasfințitul. Dorința s-a împlinit acum.
La ora 18.30, a început sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel. S-au alăturat PS Aurel Percă și preoții de la Seminar. Au fost prezenți la concelebrare aproape 40 de preoți. Studenții din corul Institutului Teologic au susținut cântarea.
Părintele capucin Eugen Giurgică a ținut predica, subliniind iubirea Fer. Ieremia pentru cei săraci și pentru cei bolnavi. Lua mâncare de la bucătărie ca s-o dea celor flămânzi. Îl vedea pe Cristos prezent în aceștia. La Napoli, în spitalul închinat Neprihănitei Zămisliri, s-a dedicat cu dăruire eroică îngrijirii bolnavilor timp de mai bine de 40 de ani. Aici a murit în ziua de 5 martie 1625, după ce se îmbolnăvise îngrijind un bolnav.
După Liturghie, credincioșii au trecut și vor trece toată noaptea prin fața raclei cu sfintele moaște pentru a se ruga. La ora 20.00, tinerii au avut un program special de rugăciune. Părinții capucini au prezentat și un film despre Fericitul Ieremia.
Miercuri, 21 mai, după sfânta Liturghie de la ora 7.30, rămășițele pământești pleacă spre biserica "Fer. Ieremia Valahul" din Tomești (lângă Iași), unde, la ora 10.30, se celebrează Liturghia de hram.
În zilele următoare (21-31 mai), racla va trece prin Piatra Neamț, Suceava, Sasca, Baia, Cacica, Cluj, Alba-Iulia, Sibiu, Brașov, Oituz. În ziua de 31 mai, rămășițele pământești vor fi așezate în cripta din sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești.
Rămâne, așa cum spunea Ioan Paul al II-lea la Liturghia de beatificare, să continuăm să ne unim în jurul Fer. Ieremia, să descoperim și să redescoperim mesajul lui. Iar acest mesaj se rezumă la invitația de a ne sfinți viața, așa cum a făcut-o el. Pentru că pe vremea aceia nu erau mănăstiri în Moldova, la vârsta de 19 ani a părăsit țara pentru a intra într-o mănăstire din Napoli, Italia. Acolo și-a împlinit chemarea pe care i-a dat-o Domnul, slujindu-i pe frați.
Răsună în aceste zile în biserici și în inimi cântarea intonată de corul seminarului: "Fericite Ieremia, frații tăi te roagă acum, să le fii tu călăuză pe al vieții aspru drum".
Pr. Cornel Cadar
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
20 mai: Moaștele fericitului Ieremia Valahul la Iași
20 mai: Moaștele fericitului Ieremia Valahul la Iași (FOCUS)
lecturi: 29.