Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozion omagial dedicat episcopului Anton Durcovici

Simpozionul omagial organizat vineri, 16 mai 2008, ora 18.00, în sala sinodală a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, este un eveniment ce face parte din seria de manifestări legate de împlinirea a 120 de ani de la naștere și 60 de ani de la consacrarea ca episcop de Iași a Preasfințitului Anton Durcovici, martor și mărturisitor al credinței, născut în anul 1888 și mort în închisoarea din Sighetu Marmației la 10 decembrie 1951, dându-și viața pentru Biserică și poporul său.

Un fapt inedit al simpozionului la care au participat peste 300 de persoane l-a constituit prezența a 17 episcopi din Conferința Episcopală Română, în frunte cu ÎPS Francisco-Javier Lozano Sebastián, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Programul simpozionului moderat de pr. dr. Ștefan Lupu, vicerector la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a fost alcătuit din patru intervenții, trei luări de cuvânt ale unor invitați și acordarea medaliei aniversare "Anton Durcovici" persoanelor angajate în promovarea cercetării și dezvoltării interesului pentru gândirea și personalitatea episcopului martir.

La prima intervenție, PS Petru Gherghel, actualul păstor al Diecezei de Iași, a amintit de curajul credinței episcopului Durcovici, a cărui moarte a făcut să se înmulțească roadele spirituale pentru credincioșii săi. Excelența sa a adresat celor prezenți îndemnul "Amintiți-vă de conducătorii voștri sufletești!" și a spus despre episcopul martir că rămâne unit cu noi și ne îndeamnă la curaj în a-l urma pe Cristos. Cine l-a cunoscut îndeaproape, cine l-a avut ca spiritual, cine îi cunoaște scrierile poate da mărturie că a întâlnit un alt Cristos care și-a dat viața pentru ucenicii săi.

ÎPS Ioan Robu, în intervenția cu titlul "Episcopul martir dr. Anton Durcovici: o viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii", a evocat figura episcopului Durcovici ca un om care a lăsat o lumină în poporul nostru, ca mulți alții, și care a trăit experiențe care poate nu vor apărea niciodată într-o carte. Pentru a vorbi despre personalitatea sa, este bine să privim spre un urmaș al său, părintele Rafael Friedrich, care a fost cunoscut mai îndeaproape de unii participanți la simpozion și care îl imita aproape perfect pe episcopul Durcovici. Excelența sa l-a numit drept una dintre personalitățile cele mai luminate din seria de episcopi a poporului nostru. Parafrazându-l pe PS Petru Gherghel, a spus că, deși "a fost înmormântat într-un loc fără cruce", a trăit intens crucea. De asemenea a evocat și rolul deosebit pe care l-a avut Anton Durcovici ca rector, amintind de generațiile de seminariști pe care i-a format după modelul urbanian. ÎPS Robu a îndemnat să-i respectăm jertfa și să-i mulțumim că a așezat această jertfă pe altarul Bisericii noastre locale, aducând roade în zilele noastre. La sfârșitul intervenției l-a felicitat pe episcopul Petru Gherghel pentru acest simpozion și și-a exprimat speranța ca PS Anton Durcovici să ajungă la cinstea altarelor.

Pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, a intitulat intervenția sa "Episcopul Anton Durcovici: de la catedră la catedrală. Lecții tomiste (1936-1940)". Episcopul Durcovici a condus Dieceza de Iași un timp relativ scurt, din aprilie 1948 până în iunie 1949, și totuși figura sa a rămas adânc imprimată în conștiințele enoriașilor, a credincioșilor pe care îi păstorea. Martiriul său nu a fost un fapt improvizat, ci un moment pregătit dintotdeauna. În urma sa a rămas un spirit. Duhul său a supraviețuit. Părintele Dancă a mai amintit de o inițiativă a episcopului Durcovici pornită din convingerea că "turma mică se salvează prin cultură". Noi am fost și suntem în țară o minoritate catolică față de majoritatea ortodoxă și a fost și este nevoie de mijloace prin care să ne exprimăm identitatea în mijlocul unui popor ortodox. În acest sens PS Durcovici a inițiat în noiembrie 1936 o serie de lecții tomiste alcătuite pe baza operei sfântului Toma de Aquino, Summa Theologiae. Preasfințitul Durcovici promova "cultul adevărului într-o lume care nu iubea adevărul", vorbea despre adevăr în anii 1936-1940. La întâlniri nu participau numai intelectuali catolici, ci și ortodocși printre care Gala Galaction și Nae Ionescu.

A urmat o ultimă intervenție, cea a pr. Alois Moraru, paroh la Roman "Fericitul Ieremia", care a explicat fotografiile expoziției din cadrul simpozionului. Expoziția fotografică a fost alcătuită din zece panouri conținând imagini din diferite perioade din viața lui Anton Durcovici. De asemenea, în cadrul unei ample prezentări powerpoint expusă pe un ecran, a arătat participanților la simpozion mai multe fotografii din viața episcopului comemorat, precum și copii electronice ale unor documente care au marcat existența episcopului Durcovici.

ÎPS Francisco-Javier Lozano Sebastián, nunțiu apostolic, a fost primul dintre invitații care au luat cuvântul. Excelența sa și-a exprimat bucuria de a întâlni la Iași o comunitate de catolici plină de entuziasmul speranței sale. A afirmat că, în calitate de reprezentant al Sfântului Părinte, are sufletul plin de admirație față de exemplul episcopului Durcovici, un om care a făcut o profesiune de credință din viața sa plătind cu prețul vieții faptul că era catolic și episcop. Martiriul său este un dar, iar noi trebuie să învățăm din exemplul său coerența dintre cuvânt și faptă.

Au mai luat cuvântul PF Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba-Iulia, spunând despre ep. Durcovici că viața sa a fost caracterizată de norma de viață a episcopului: "slujitor al credincioșilor în Cristos stăruind în rugăciune și în slujire pentru ca toți cei încredințați grijii lor să fie un singur suflet în rugăciune". Așa a trăit și a suferit, cu această credință și-a sfârșit viața pe acest pământ. Preafericirea sa înălțat o rugăciune pentru ca preacurata Mamă a lui Dumnezeu și a Bisericii împreună cu sfinții mărturisitori să ne călăuzească spre Isus, izvorul harului.

ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, a amintit pe lângă exemplul episcopului de Iași și de cel al episcopului Márton Áron și a altor episcopi. A mai vorbit și de experiențele din copilăria sa, la Sighetu Marmației, localitatea sa de origine, când a fost martor la înmormântări ale victimelor de la închisoarea securității.

Decernarea medaliei comemorative "Anton Durcovici" a avut loc spre sfârșitul simpozionului. Au primit această distincție episcopii din Conferința Episcopală Română, preoți, dar și laici angajați în promovarea cercetării și dezvoltării interesului pentru gândirea și personalitatea episcopului martir.

Preoți care au primit medalia: Wilhelm Dancă, Ștefan Lupu, Anton Despinescu,. Eduard Ferenț, Cornel Cadar, Iosif Dorcu, Alois Fechet, Pavel Balint, Alois Moraru, Cristinel Farcaș, Lucian Păuleț, Ioan Tamaș.

O medalie a fost acordată și sorei Simona Ceobanu.

Laici care au primit medalia: Alexandru Zub, Ioan H. Ciubotaru, Dănuț Doboș, Silviu Văcaru, Anton Coșa, Gheorghe Bejan, Silviu Dogariu, Domnița Hordilă, Ovidiu Bișog și Nicolae Tomescu.

Simpozionul s-a încheiat prin cuvântul PS Petru Gherghel, care a spus că episcopul Durcovici este un dar pe care Arhiepiscopia de București l-a făcut Diecezei de Iași. A mulțumit tuturor pentru participare și a dorit tinerilor, care au luat parte în număr mare la acest simpozion, ca mesajul iubirii episcopului Durcovici să fie primit de ei și purtat mai departe.

Maricel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Iași: Simpozion dedicat împlinirii a 120 de ani de la nașterea ep. Anton Durcovici


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat