Bacău: Biserica se îngrijește de medici
În Parohia Bacău "Sfântul Nicolae", de aproximativ doi ani, pr. Iosif Irinel Iosub, pe lângă activitatea de capelan în parohia amintită mai sus, se ocupă atât de bolnavii din spital cât și de personalul medical.
Cât privește îngrijirea bolnavilor, părintele merge de două ori pe săptămână în spital, unde celebrează sfânta Liturghie în noua capelă, îngrijindu-i pe toți cei care pot participa la Liturghie, iar pe bolnavii care nu se pot deplasa, părintele îi vizitează în saloanele în care se află.
Activitatea cu personalul medical este mai mult decât mulțumitoare; în fiecare ultimă duminică din lună, Liturghia de seară este celebrată pentru cei care lucrează în medicină. După sfânta Liturghie, părintele Irinel ține o cateheză cu teme care privesc în mod special personalul medical.
Sâmbătă, 31 mai 2008, a fost o zi deosebită: părintele Irinel a organizat o întâlnire a personalului medical în bisericuța carmeliților din Luncani, zi pentru care a fost invitat și părintele Petru Sescu, econom diecezan. S-a recitat sfântul Rozariu, timp în care pr. Sescu a spovedit pe cei care au dorit acest lucru. A urmat apoi sfânta Liturghie celebrată de pr. Petru Sescu. La predică a vorbit despre sfânta Fecioară, cea care a știut să slujească, să se roage, să se jertfească, prezentându-ne-o în felul acesta ca model de slujire.
La sfârșitul Liturghiei, părintele Irinel a mulțumit părintelui Sescu pentru prezența, disponibilitatea și cuvintele pline de învățătură adresate. Totodată, părintele Irinel, printre altele, a subliniat faptul că personalul medical nu trebuie să vadă în cel bolnav doar un caz clinic asupra căruia medicul își exercită cunoștințele sale științifico-medicale, ci trebuie să îl vadă în bolnav pe Cristos care suferă și să fie conștient că trupul este templul Duhului Sfânt.
După sfânta Liturghie a urmat prânzul și un moment de recreație, timp în care persoanele medicale au făcut cunoștință unele cu altele, iar părintele Sescu a stat la dispoziția tuturor pentru colocvii.
Coroana acestei zile frumoase a fost vizita PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și a ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București. Nu a fost doar o simplă vizită, ci un semn prin care este Bisericii față de cei care se îngrijesc de "templele Duhului Sfânt". Într-o lume în care în tot mai multe țări se legitimează avortul și eutanasia, într-o lume în care bolnavul este considerat o povară pentru societate, iar cei mici și săraci, niște anonimi de care se profită și se fac abuzuri, implicarea păstorilor în formarea religioasă-morală a personalului medical este mai mult decât o necesitate.
Mulțumim tuturor preoților care se implică, se dăruiesc celor care suferă și sunt aproape de cei care lucrează în medicină pentru a putea să înțeleagă că medicina nu este doar o meserie, ci o misiune care trebuie îndeplinită cu multă responsabilitate.
Dr. Mihaela Iordache,
președinta Asociației Medicilor Catolici din România, filiala Bacău
lecturi: 10.