Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Meditația fratelui Alois

În cadrul privegherii de rugăciune ce a avut loc miercuri, 28 mai 2008, la ora 19.30 la subsolul catedralei romano-catolice din Iași, fratele Alois Löser, superiorul Comunității Taizé, a ținut o meditație. Redăm în continuare traducerea textului.

Este o mare bucurie să mă rog aici cu voi. În ciuda distanței, tinerii din România găsesc mereu drumul până la Taizé. De aceea suntem și mai bucuroși să venim în vizită la voi. Ieri am fost la București iar la sfârșitul săptămânii vom merge la Cluj.

Prin intermediul vizitei noastre am vrea să exprimăm umil venerația noastră față de îndelungata fidelitate a creștinilor din România. Voi, românii, sunteți ca o punte intre Orient și Occident. Și sperăm foarte mult ca toți creștinii diferitelor Biserici să înainteze pentru un schimb de daruri. Puteți contribui foarte mult la acest schimb.

În zilele noastre trebuie să facem fața unei mari provocări. Modernitatea accelerează ritmul vieții, modifică profund societatea și comportamentele. Noile posibilități pe care le oferă sunt extraordinare. Nu este vorba de refuzarea acestora. Dar o înrădăcinare mai profundă a persoanei noastre este indispensabilă pentru ca progresul tehnic și economic să conlucreze într-o manieră mai umană. Unde să ne îngropăm rădăcinile? Din ce izvor să ne hrănim?

În seara aceasta ne-am reunit pentru a merge la acest izvor. Acest izvor rezidă în comuniunea personală cu Isus Cristos, în încrederea în dragostea sa.

Într-o epocă în care mulți cunosc tentația descurajării sau a scepticismului, am vrea să ne lăsăm purtați de puterea Învierii! Învierea lui Cristos este ca o lumină care dezvăluie sensul vieții noastre și care aprinde o speranță pentru lume.

Înviat, Cristos însoțește fiecare ființă umană și nu încetează să caute prietenia noastră. Tuturor ne este dat să trăim în prietenie cu el. Nu degeaba ne spune în evanghelie: "Nu vă mai numesc servitori, vă numesc prieteni".

Avem aici o icoană care exprimă acest lucru, icoana prieteniei. Ea vine din Egipt și este din secolul VI. A privi această icoană reprezintă deja o rugăciune care ne unește cu Dumnezeu. Îl vedem în icoană pe Cristos care-și așază mâna pe umărul prietenului său pentru a-l însoți.

Această prietenie o trăim și între noi. Cristos ne reunește într-o singură comuniune, cea a Bisericii, ne aduce lângă oameni atât de diferiți. La prima vedere ne-ar fi fost greu să-i alegem ca prieteni. Și totuși, cu ajutorul lui Cristos se creează o prietenie mai puternică decât afinitățile spontane.

Toți împreună formăm Biserica și descoperim că, împreună, ca și Biserică, putem contribui ca societățile noastre să capete o înfățișare mai umană, să fie marcate mai mult de încredere decât de îndoială.

Să începem prin a acorda mai multă atenție celor care ne înconjoară, celor care sunt vulnerabili, celor care sunt mai săraci decât noi. Există cazuri care atrag atenția în mod deosebit. Am putea oare să căutam mai multe acțiuni de solidaritate? Mulți dintre voi fac deja acest lucru pentru copii sau adolescenți în dificultate.

Există de asemenea cazuri de sărăcie mai puțin evidente; singurătatea unor persoane în vârstă dar și a unor tineri. Și există acele forme de violență aparent inofensive dar care pot face ravagii. De pildă prejudecățile transmise din generație în generație.

Dacă parohiile noastre, grupurile noastre de tineri ar putea fi, întâi de toate, locuri de bunătate a inimii și de încredere! Locuri primitoare unde să căutam să ne susținem reciproc, locuri unde să fim atenți la cei mai slabi.

Fratele Roger revenea în mod constant la această valoare a evangheliei, și anume la bunătatea inimii. Este o forță capabilă să transforme lumea, pentru că prin ea Domnul lucrează. Viața dăruită a fratelui Roger este o garanție că pacea Domnului va fi ultimul cuvânt spus fiecăruia dintre noi pe pământul nostru.

Până la sfârșit, fratele Roger ne-a îndreptat spre drumul iertării. Și pentru că mă aflu în seara aceasta la Iași, aș vrea să rostesc din nou rugăciunea exprimată în ziua funeraliilor fratelui Roger: "Dumnezeu al bunătății, o încredințăm iertării tale pe Luminița Solcan care, printr-un act maladiv, a pus capăt vieții fratelui nostru Roger. Împreună cu Cristos pe cruce îți spunem: Părinte, iart-o că nu știe ce a făcut. Duhule Sfinte, ne rugăm ție pentru poporul României și pentru tinerii români atât de iubiți la Taizé".

Iertarea și bunătatea își au izvorul în împăcarea pe care Dumnezeu ne-o oferă. Dumnezeu nu obosește niciodată să reia drumul împreună cu noi. Și noi am putea face în așa fel încât să nu obosim niciodată în a o lua mereu de la capăt.

A te împăca înseamnă a te îndrepta spre celălalt, a persevera în căutarea unei comuniuni cu toți cei care sunt lângă noi. Nu cumva ne descurajăm prea repede când întâlnim tensiuni și neînțelegeri?

O astfel de împăcare este importantă și în societate. Comunicarea devine din ce în ce mai ușoară, dar în același timp, societățile noastre sunt prea divizate. Paralelismele pot alimenta o indiferență a unora față de ceilalți.

Între creștinii divizați, reconcilierea este, de asemenea, urgentă. Înainte, în numele adevărului evangheliei, creștinii s-au separat. Astăzi, în numele adevărului evangheliei, vrem să ne reconciliem.

Să fim cu toții purtători de iertare și împăcare acolo unde trăim! Să mergem către ceilalți, să depășim închiderea în sine a societăților și Bisericilor noastre! Să ne îndreptăm spre cei care suferă!

De-a lungul istoriei, uneori au fost de ajuns doar câteva persoane pentru a înclina balanța spre pace. Nu acțiunile spectaculoase schimbă lumea, ci perseverența de zi cu zi, în iertarea și bunătatea umană.

Traducere de Mădălina Brumă


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat