Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Interviu cu card. Renato Raffaele Martino

Voiam să învăț limba română

Aflându-se la Iași ca participant la simpozionul "Omul și piața", găzduit în zilele de 16 și 17 aprilie 2008 de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, cardinalul Renato Raffaele Martino, prefect al Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace (Vatican), a ținut în prima zi conferința: "Compendiul de doctrină socială și provocările lumii de azi". După conferință, Eminența sa a avut amabilitatea de a acorda un interviu.

• Anul trecut (20 iunie 2007) ați celebrat 50 de ani de preoție. Ce înseamnă pentru Eminența voastră 50 de ani de preoție?

Am celebrat până acum, împreună cu cea de azi, 19.284 de Liturghii. Eu le număr în toate zilele. Deci cei 50 de ani de preoție reprezintă o bucurie... Fiecare Liturghie pe care o celebrez este un dar minunat. Cu aceasta spun că dacă un preot s-ar limita doar la a celebra Liturghia, el și-a îndeplinit deja misiunea. Firește că preotul, tocmai în virtutea Liturghiei pe care o celebrează, încearcă să facă și altele...

• Puteți să ne destăinuiți cum a fost începutul vocației dv.?

Voiam să devin misionar iezuit. Însă când a trebuit să intru în seminar, sănătatea mea era foarte precară. Medicii m-au sfătuit să evit activitatea fizică împovărătoare. Am ales să devin preot diecezan. Oricum, îmi amintesc din copilărie cum doamna care m-a învățat catehismul a insuflat în mine această iubire pentru misiuni pe care apoi, în timpul vieții, am concretizat-o în diverse modalități: ajutând misionarii, ajutând operele din misiuni, dar nu cu o implicare directă.

• Coordonați două dicasterii la Vatican...

Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace de la 1 octombrie 2002 și Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților de la 11 martie 2006... Sunt două responsabilități.

• Nu este dificil să coordonați două dicasterii?

Sunt singurul cardinal din Curia Romană care răspunde de două dicasterii. Sper să fiu eliberat măcar de unul. Pentru că am împlinit deja 75 de ani i-am scris papei scrisoarea de demisie. Sfântul Părinte mi-a răspuns: "Rămâi acolo unde ești până când îți voi spune eu". În ciuda vârstei, călătoresc în continuare prin lume...

• Și purtați mesajul lui Cristos peste tot.

Da, este ceva foarte frumos. Văd efecte concrete pe care le pot "atinge" deja cu prezența mea.

• Sunteți pentru a treia oară în România. Ați fost mai întâi în anul 1972...

Da... în anul 1972, apoi anul trecut la Sibiu, iar acum la Iași.

• Cum vedeți România în această perioadă de timp, mai ales după schimbările prin care a trecut?

Îmi pare rău că nu vă pot da acest interviu în limba română pentru că aveam dorința de a învăța limba română, chiar de pe vremea când eram tânăr. Îmi cumpărasem cărți în limba română și voiam cu adevărat să învăț această limbă. Lipsa timpului nu mi-a permis să-mi împlinesc acest vis. Văd România ca pe o țară care îmi este foarte familiară. Când în anul 1972 am venit pentru prima dată și aveam și o vârstă mai mică decât acum, m-am împrietenit cu tineri care participau la acea conferință a UNESCO. Am păstrat prietenia lor și ne auzim la telefon, ne vedem din când în când, chiar și astăzi. Sper să mă întâlnesc cu un prieten care locuiește la București și acum este profesor universitar. Sper să-l văd mâine când voi merge la București. Pentru a spune câtă simpatie am pentru România, mă rog ca această țară să se poată lansa cât mai repede și să depășească problemele actuale.

• În cadrul simpozionului de la Institutul Teologic din Iași ați vorbit despre "Compendiul de doctrină socială și provocările lumii de azi". Despre ce provocări este vorba și care este importanța Compendiului?

Eu cred că acest Compendiu de doctrină socială a Bisericii este un răspuns la provocări, mai ales când acestea sunt mari, cum sunt cele din Europa Occidentală: individualismul și relativismul. Când se spune că este moral tot ceea ce este bun și este bine pentru mine, pentru individ, atunci aceasta este o respingere a orice altceva care tinde spre solidaritate, fraternitate și spre sprijinirea fraților noștri care sunt în nevoi. Compendiul este important, firește, și atunci când se încearcă să se combată și să se anihileze viața. Gândiți-vă la toate legile în favoarea avortului... În alte țări este deja permisă eutanasia, iar acest fapt este tocmai ceea ce Ioan Paul al II-lea numea "cultura morții". În schimb, creștinismul este o cultură a vieții, care apără viața din momentul conceperii până la moartea naturală. Așadar, în acest context al morții Compendiul este foarte important.

• Un gând sau un îndemn pe care îl considerați cel mai important pentru oamenii de astăzi...

Oamenii de astăzi să se deschidă către civilizația vieții, către civilizația iubirii... Adică să iasă din ei înșiși și să se întoarcă cu fața spre lume. Această întoarcere cu fața spre lume înseamnă a "vedea", a-mi da seama de fratele meu și de sora mea care stau lângă mine, pentru că au nevoie de solidaritatea mea.

Vă mulțumesc.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat