Pe urmele Chiarei Lubich
Prin mijlocirea Mamei noastre cerești, sfânta Fecioară Maria, am participat în perioada 13-16 martie 2008 la Congresul Internațional pentru Familii Noi din cadrul Mișcării Focolarelor desfășurat la Castel Gandolfo din Roma. Întâlnirea s-a desfășurat cu o încărcătură specială, întrucât ne-am aflat în momentul în care Chiara Lubich, fondatoarea mișcării, spunea "da"-ul ei Mirelui ceresc Isus răstignit și părăsit, și, după o lungă suferință, a trecut la lumina lui Cristos cel înviat pe care l-a mărturisit prin viața ei.
Toate familiile care am mers să o vizităm pentru ultima oară ne-am simțit privilegiați, după cum însăși a spus cu mult timp în urmă despre plecarea sa: atunci "nu voi fi tristă, căci voi fi înconjurată de familiile din lumea întreagă". Noi, la picioarele Chiarei, am simțit-o ca mamă spirituală care a dăruit și dăruiește Bisericii fii pentru unitate și fraternitate universală, i-am mulțumit pentru fidelitatea și ascultarea față de Biserică. Primii focolarini, colaboratori ai ei, au evocat începuturile mișcării prin trăirea intensă, în fiecare împrejurare, a cuvântului, conștienți fiind că "unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu prezent în mijlocul lor".
Lucrările congresului au fost centrate în jurul temei "Casa construită pe rocă" concentrându-se subiecte ca: evocarea celor care în ultimele patru luni au trecut în Mariapolis-ul ceresc; trăirea lui Isus părăsit în familie; experiențe trăite de Familii Noi; raportul cu familiile de origine; statutul și regulamentele mișcării etc.
O atenție deosebită în cadrul congresului a fost dată familiilor separate, o realitate din ce în ce mai răspândită între creștini și în lume. A fost expusă poziția Bisericii în această privință și vede în separați "o sfântă treime ruptă" în care iubirea, rădăcina credinței noastre, nu a fost lăsată să ilumineze, să transforme iubirea săracă, umană a cuplului în iubire supranaturală ce trece dincolo de cele pământești, de neputință. Cuplurile separate se simt judecate aspru, arătate cu degetul însă la întâlnirile organizate cu persoane separate, apoi cu cele divorțate, acestea au spus: "Nu ne lăsați singuri" și "Avem o istorie de suferință", ei vor să fie valorizați în Biserică, prin experiența lor să ofere logodnicilor o experiență vie.
Prin experiențele spuse în cadrul congresului de câteva persoane separate am redescoperit Biserica văzută ca o comuniune și suferința celor ce nu pot fi în deplină comuniune.
La sfârșitul fiecărei zile, chiar dacă orele erau târzii, se realiza comuniunea sufletelor cu familiile din România: din Cluj, Oradea, Reșița, Miercurea Ciuc și noi, din Huși, clipe foarte prețioase și valoroase în realizarea unității.
În Duminica Floriilor, după sărbătorirea lui Isus purtat în triumf spre Ierusalim, am avut parte de clipe unice prin suprapunerea pașilor noștri cu ai primilor creștini din veacurile III-XV prin vizitarea catacombelor de pe Via Appia.
Sărbătoarea Învierii Domnului a fost încununată de participarea la musicalul "Streetlight" la Bacău, un spectacol profund prezentat de Gen Rosso, o mică sămânță născută din trăirea mereu în iubire de către Chiara Lubich.
Valeriu și Cipriana Bulai
lecturi: 8.