Bacău: Puternici fără violență
Peste 2.000 de persoane, majoritatea tineri, au urmărit la Bacău (Sala Sporturilor), marți, 25 martie 2008, spectacolul "Streetlight", susținut de grupul internațional de artă interpretativă Gen Rosso. Concertul a fost susținut la Sibiu (16-19 martie) și este prezentat în aceste zile și la București (28-29 martie).
Muzicalul "Streetlight" pornește de la o istorie adevărată care i-a marcat pe membrii grupului. În anul 1969, în SUA, un tânăr afro-american, Charles Moats, a fost ucis în fața casei sale într-un cartier din Chicago pentru că a încercat să transmită idealul de pace și iubire tinerilor din orașul său. Purta în inimă mesajul Mântuitorului: "Iubiți pe aproapele vostru ca pe voi înșivă".
Este cel mai mare spectacol producție montat de Gen Rosso de peste 450 de ori în lumea întreagă. În centrul atenției stau cei doi prieteni, Charles și Jordan. Charles locuiește într-un ghetou, face parte din trupa "Streetlight" și promovează cu ajutorul muzicii valorile care i-au schimbat viața. Jordan face parte din banda "The Gang" și este îndrăgostit de Lisa, sora lui Trey, capul bandei. Preocuparea acestui grup este de a deține cu orice preț controlul asupra întregului cartier. Violența, răzbunarea și lipsa de speranță fac parte din viața lor. Charles, învinuit că l-a influențat pe Jordan, va fi ucis. Jordan îi va continua misiunea de a transmite aceleași valori. Înșiși membrii bandei "The Gang" sunt influențați în bine. Binele și răul apar în fața spectatorilor cu invitația de a sta de partea binelui.
Două lucruri impresionează cel mai mult. Primul pornește de la întrebarea: Cum poți să transmiți tinerilor de azi ceva măreț? Răspunsul: vorbind în limbajul lor. Ca atare, muzica și dansurile grupului Gen Rosso sunt cele ale tinerilor de azi. Al doilea lucru ține de mesaj care este inspirat din valorile creștine. La tot pasul în povestirea jucată ți se sugerează texte din Sfânta Scriptură. Când privești pe membrii formației de pe scenă este imposibil să nu-ți amintești de cuvintele lui Cristos: "Nimeni nu are o mai mare iubire decât acesta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13); "Iubiți pe dușmanii voștri, rugați-vă pentru cei care vă prigonesc și vă vorbesc de rău, ca să fiți fiii Tatălui vostru din ceruri" (Mt 5,44); "Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce mult rod" (In 12,24).
Când un om devine puternic? Răspunsul spectacolului este clar: când iubește, urmărește un ideal și se situează de partea binelui. Pe cruce fiind, Cristos este batjocorit, scuipat și hulit. Totuși el este puternic: iartă și se roagă pentru prigonitorii săi. Măreția sa stă în faptul că n-a dorit să trimită armata de îngeri să-i nimicească pe cei care-l ucideau, ci, prin jertfă, a făcut posibilă mântuirea oamenilor.
Impresionant este și faptul că aceia care au concertat, membrii Gen Rosso, provin din 10 țări din cinci continente. Formată din 18 tineri, membrii acestei formații și au propus să transmită prin muzică valorile importante: pacea, fraternitatea, realizarea unei lumi mai unite. Cântă ceea ce trăiesc și trăiesc ceea ce cântă.
În plus, ei trăiesc ceea ce vor să transmită. Sunt animați de un ideal: a transmite și a vorbi despre mesajul iubirii care transformă. Sunt membrii ai Mișcării Focolarelor, fondată de Chiara Lubich, care a trecut la cele veșnice în ziua de 14 martie. Chiara nu a creat instituții de asistență și de promovare umană, dar s-a dedicat să aprindă focul iubirii lui Dumnezeu în inimi, formând persoane care să ardă de iubire trăind carisma unității și a comuniunii.
Grupul Gen Rosso a luat ființă la Loppiano, Florența (Italia), în anul 1966. Interpretează cântece în 24 de limbi, a întreprins 220 de turnee în 43 de națiuni.
"Am rămas impresionați de căldura publicului românesc, mult mai vizibilă ca în alte părți. Tinerii români sunt altfel. Să sperăm că mesajul nostru a ajuns la cât mai mulți", a declarat în final Paul Kisyaba (R.D. Congo), acela care l-a jucat pe Charles Moats.
Puternici fără violență, puternici promovând binele, respectul pentru orice persoană, solidaritatea, înțelegerea între oameni, colaborarea. Un mesaj important pentru generația tânără și nu numai, mai ales într-un context în care tot mai mult se aude și se vorbește de violență în familie, în școală, pe stadioane, pe stradă, în spațiul public.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25 martie: Bacău: Gen Rosso: Puternici fără violență
lecturi: 10.