Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Înmormântarea pr. Damian Blăjuț, OFMConv.

Pr. Damian Blăjuț, OFMConv., care a trecut la cele veșnice la 1 martie 2008, a fost condus pe ultimul drum pământesc și înmormântat în cimitirul din satul natal, Nisiporești, marți, 4 martie 2008.

Celebrarea înmormântării a început prin procesiunea preoților, în număr de peste 100, din casa parohială în biserică, unde s-a celebrat sfânta Liturghie de înmormântare.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, pr. Ion Ciuraru, ministru provincial al franciscanilor conventuali din România, și cei peste 100 de preoți romano-catolici și greco-catolici, aceștia din urmă fiind veniți din Eparhia de Oradea.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a ținut să sublinieze importanța rugăciunii pentru sufletele celor răposați și faptul că momentele dureroase ale despărțirii trebuie să fie trăite cu speranța creștină în învierea la care suntem chemați prin însăși vocația noastră creștină.

De asemenea, PS Petru și-a exprimat sentimentele de condoleanțe Provinciei franciscane, familiei părintelui Damian și comunităților din Nisiporești, satul natal al părintelui Damian, și Oradea, unde pr. Damian a păstorit timp de 15 ani.

La invitația PS Petru Gherghel, secretarul Provinciei Franciscane, pr. Antonel-Aurel Ilieș, a prezentat o scurtă biografie a părintelui Damian Blăjuț. A urmat apoi prohodul și liturgia cuvântului.

În cadrul liturgiei cuvântului, PS Virgil a ținut omilia, în care a subliniat importanța vocației preoțești și călugărești, vocație de care pr. Damian Blăjuț s-a bucurat și în care a slujit Biserica lui Cristos. Această vocație este caracterizată de esența vieții creștinești și anume de virtuțile teologale: credința, speranța și dragostea; precum și de sfaturile evanghelice: ascultarea, curăția și sărăcia. Trăirea acestor virtuți și sfaturi evanghelice aduc cu sine o bucurie care îndepărtează orice tristețe din suflet, chiar și durerea morții este învinsă de această convingere și alegere de viață.

De asemenea, PS Virgil a ținut să sublinieze importanța pe care pr. Damian, alături de atâția confrați franciscani conventuali din Moldova, a avut-o în reconstruirea Bisericii Greco-Catolice din Oradea. Amintind și de rodnica păstorire a confraților franciscani pr. Iosif Sabău și pr. Ștefan Tataru, precum și de confrații care au fost în Transilvania înainte de anul 1948, PS Virgil a mulțumit și felicitat Provincia Franciscană "Sfântul Iosif" pentru toată misiunea în Biserica Greco-Catolică. Un salut deosebit de condoleanță l-a exprimat PS Virgil familiei îndurerate a părintelui Damian Blăjuț.

Înainte de încheierea sfintei Liturghii, PS Virgil împreună cu preoții și numeroșii credincioși greco-catolici veniți din Oradea au cântat parastasul special pentru preoții și călugării răposați. După care, pr. Ion Ciuraru a exprimat mulțumirile sale și ale Provinciei franciscane față de toți cei prezenți: episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși, care s-au unit în rugăciune pentru confratele pr. Damian Blăjuț. O mulțumire deosebită, pr. Ion a exprimat-o familiei părintelui Damian, care a dăruit Bisericii lui Cristos și Ordinului Franciscan Conventual trei dintre fiii lor: pr. Eugen, pr. Damian și pr. Cristian. În cele din urmă pr. provincial a mulțumit părintelui Damian pentru dăruirea sa în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii lui Cristos și a fraților.

A urmat apoi citirea mesajului de condoleanță trimis de către Primăria Municipiului Oradea, mesaj citit de pr. Cristinel Sabău, rectorul Institutului Teologic Greco-Catolic din Oradea.

PS Petru Gherghel a încheiat seria discursurilor exprimându-și condoleanțele și încurajând Provincia Franciscană Conventuală și familia părintelui Damian Blăjuț.

După ritualul de încheierea a sfintei Liturghii, a urmat procesiunea spre mormântul părintelui Damian, în cimitirul din Nisiporești, unde părintele răposat a fost depus și unde așteaptă învierea de apoi.

* * *

Scurtă biografie a pr. Damian Blăjuț, OFMConv.

Pr. Damian Blăjuț s-a născut la 18 noiembrie 1960, fiind al treilea din cei 7 copii ai soților Mihai și Maria Blăjuț din Nisiporești.

După absolvirea școlii primare și medii în satul natal, pr. Damian a urmat, între anii 1973-1978, Liceul Hidromecanic din Brașov.

Simțind chemarea la sfânta Preoție, în anul 1982, pr. Damian a intrat în Seminarul Romano-Catolic din Alba-Iulia, unde, până în anul 1985, a urmat cursurile de filozofie și primul an de teologie.

În anul 1987, în secret, sub îndrumarea părintelui Petru Albert, la Nisiporești, a început postulandatul franciscan, iar între anii 1988-1989, tot la Nisiporești, a făcut și noviciatul franciscan, în tot acest timp continuând și studiul teologiei.

În ziua de 15 mai 1990, pr. Damian a putut face în mod deschis profesiunea temporară a sfaturilor evanghelice de ascultare, curăție și sărăcie, intrând în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România. În anii următori, 1990-1993, la Nisiporești și apoi la Roman, și-a completat studiile teologice.

La 8 august 1993, pr. Damian a depus profesiunea perpetuă în mâinile pr. Iosif Sabău, ministrului provincial, intrând definitiv în familia franciscană conventuală.

În același an, 1993, la 5 septembrie, a fost hirotonit diacon de către episcopul greco-catolic de Oradea, PS Vasile Hossu. După trei zile, la 8 septembrie 1993, în conformitate cu dreptul ecleziastic oriental, a fost hirotonit preot de același episcop, PS Vasile Hossu.

După hirotonirea preoțească, între anii 1993-1995, pr. Damian a fost numit vicar la Parohiei greco-catolice "Maica Domnului" din Oradea. Apoi, în anul 1995 a fost numit paroh al aceleiași parohii. Această responsabilitate a avut-o până în momentul în care a fost chemat la cele veșnice, adică până în dimineața zile de 1 martie 2008, când, aflându-se într-o scurtă vizită la părinți, după ce cu două zile înainte participase la întâlnirea fraților economi ai provinciei, în timp ce recita rugăciunea Laudelor, în urma unui infarct, s-a întors în casa veșnică a Tatălui ceresc.

Așadar, la vârsta de doar 47 ani, pr. Damian și-a încheiat misiunea de frate și preot pe acest pământ. Noi, confrații franciscani, precum și credincioșii care s-au bucurat de misiunea preoțească a părintelui Damian, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a oferit în persoana părintelui, spre binele Bisericii lui Cristos și al Ordinului Franciscan Conventual. Îi mulțumim părintelui Damian pentru disponibilitatea avută în fața chemării Domnului, precum și pentru dăruirea în slujirea lui Dumnezeu, a aproapelui și a fraților.

Plini de încredere și speranță creștină, în rugăciune, încredințăm lui Dumnezeu sufletul confratelui nostru, implorând de la Cristos, Preotul veșnic, îndurare și milostivire.

Dumnezeu să-l odihnească în pacea sa!

Pr. Antonel-Aurel Ilieș
(www.ofmconv.ro)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat