Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Noi apariții

La Editura "Sapientia" din Iași au apărut trei cărți noi: Teologie spirituală. Teme fundamentale - colecția Teologie, scrisă de pr. Iosif Enășoae, Manual de filozofie sistematică - Ontologie, metafizică - colecția Philosophia Christiana, scrisă de Battista Mondin, și Biserica Catolică din România în perioada persecuției comuniste (1948-1989) - colecția Magistra Vitae, editată de Comisia Națională de studiere a Istoriei Bisericii Catolice din România.

Teologie spirituală. Teme fundamentale

Autorul acestei lucrări este binecunoscut cititorilor de literatură catolică prin lucrările sale de teologie spirituală publicate la Editura "Sapientia" (Valoarea salvifică a suferinței în magisteriul papei Ioan Paul al II-lea - 2003; Preoția în acțiunea de sfințire a omenirii - 2003; De la kerigmă la cateheza sistematică - 2007), iar imboldul pentru această nouă carte l-a constituit constatarea creșterii interesului multor persoane pentru valorile spirituale.

Teologia spirituală sau spiritualitatea (din lat. spirituálitas) se referă atât la valorile spirituale, cât și la concepțiile și practicile proprii ale unei religii sau ale unei confesiuni creștine (de ex.: spiritualitate catolică, ortodoxă etc.) sau ale unui ordin călugăresc (de ex.: spiritualitate benedictină, franciscană etc.).

Părintele Enășoae mărturisește că lucrarea sa nu-și dorește decât să fie o completare modestă, în linia Cartei Sinodale a Diecezei de Iași, a unor teme de teologie spirituală din lucrarea Cântarea sfințeniei, scrisă de pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, apărută în anul 2007, la Editura "Sapientia" a acestui Institut.

A avea o credință clară, conform Crezului Bisericii, este adesea etichetat drept fundamentalism. În timp ce relativismul, adică a te lăsa dus de colo-colo de orice curent de învățătură, apare drept unica atitudine care e la înălțimea timpurilor de azi. Se constituie o dictatură a relativismului, care nu recunoaște nimic drept definitiv și care lasă drept unică măsură doar propriul eu și dorințele acestuia.

Noi, în schimb, avem o altă măsură: pe Fiul lui Dumnezeu, adevăratul om. El este măsura adevăratului umanism. O credință adultă nu este aceea care urmează moda și ultima noutate; credința adultă și matură este aceea care este profund înrădăcinată în prietenia cu Cristos. Această prietenie ne deschide spre tot ceea ce este bun și ne oferă criteriul pentru a discerne între adevărat și fals, între înșelăciune și adevăr. Această credință adultă trebuie să o maturizăm, spre această credință trebuie să călăuzim turma lui Cristos. Și această credință - numai credința - realizează unitatea și se împlinește în iubire.

Tocmai de aceea, autorul mărturisește împreună cu papa Paul al VI-lea că vrea să se reaprindă interesul pentru chestiunile referitoare la perfecțiune; nu atât pentru a elabora noi teorii, cât mai ales pentru a genera noi energii (ES 19). Teologia spirituală dispune de izvoare și de mijloace pentru a realiza acest deziderat atât prin reflecția sapiențială, cât și prin utilizarea cu înțelepciune a pedagogiei creștine, afirmă autorul ca o concluzie la apariția acestei cărți.

Cele 16 capitole ale prezentului volum sunt ca o invitație la o călătorie în universul tainic al misticii creștine, așa cum s-a concretizat ea în experiența Bisericii și îl invită pe cititor la redescoperirea lui Cristos, unicul Mântuitor care va salva lumea, după cum spunea și papa Ioan Paul al II-lea (NMI 29).

Manual de filozofie sistematică - Ontologie, metafizică

Autorul acestei cărți este părintele Battista Mondin, care a fost profesor de filozofie timp de peste 50 de ani la diferite instituții ecleziastice de învățământ superior, mai ales la Universitatea Pontificală "Urbaniana" din Roma. Pentru a veni în ajutorul modelării unei gândiri filozofice și a cultiva "iubirea de înțelepciune", care parcă e din ce în ce mai absentă, părintele Mondin a compus un adevărat compendiu - Manual de filozofie sistematică - care expune în șase volume principalele ramuri ale filozofiei, privite cu precădere prin prisma tomistă. Aceste șase volume au fost traduse în limba română de dr. Wilhelm Tauwinkl, sub coordonarea și controlul științific al pr. dr. Wilhelm Dancă. Cel de-al treilea volum din acest compendiu tratează despre ontologie și metafizică (ramuri ale filozofiei înrudite ca obiect de studiu) și vede pentru prima oară lumina tiparului în limba română.

Ontologia (din limba greacă: óntos, genitivul participiului trecut al verbului einai = "a fi", și logia = "învățătură despre..."), termen creat în secolul al XVII-lea de către Rudolf Goclenius, este o disciplină filozofică, ramură fundamentală a metafizicii, al cărei obiect de studiu este ființa și existența, și categoriile în care acestea se împart: lucruri, proprietăți, procese, fapte. În literatura filozofică de limbă engleză, ontologia este opusă teoriei cunoașterii, făcându-se deosebirea între lucruri (sau atributele lor), așa cum sunt în sine, și felul cum ele ne apar.

Deja în filozofia antichității grecești s-a dezbătut problema "ființei a ceea ce există" (sein des seienden), de exemplu în "Metafizica" lui Aristotel. În Evul Mediu, reprezentanții scolasticii abordează temele ontologiei în relație cu discutarea problemelor teologice. În ontologia analitică modernă, în cadrul filozofiei analitice, sunt cercetate categoriile fundamentale: lucru, calitate și eveniment, precum și unele noțiuni ca parte și întreg, dependent și independent, care sunt atribute ale unor anumite entități. Pe primul plan se situează problema felului cum se comportă o categorie față de alta și dacă o anumită categorie poate fi caracterizată drept fundamentală.

Metafizica (greacă meta = "după", phisiká = "cele despre natură") este un domeniu al filozofiei a cărui obiect de studiu îl constituie explicarea naturii lumii. Este studiul ființei și ființării, deci al realității.

Metafizica adresează gândirii întrebări de tipul "Care este natura realității?", "Există Dumnezeu?" sau "Care este locul omului în Univers?"

O ramură esențială a metafizicii este ontologia, investigarea categoriilor de lucruri care există în lume și a relațiilor dintre acestea. Metafizicianul încearcă să clarifice noțiunile prin care oamenii înțeleg lumea, incluzând existența, noțiunea de obiect, proprietatea, spațiul, timpul, cauzalitatea, interconexiunile și posibilitatea.

Mult mai recent, termenul metafizică a fost asociat pentru a caracteriza subiecte care sunt "deasupra" sau "în afara" acestei lumi fizice, neavând o conotație ontologică academică.

Acest manual se adresează nu doar studenților de filozofie, ci și persoanelor care sunt interesate de cunoașterea filozofică, al cărei scop este Dumnezeul cel viu și adevărat, unic în ființă și întreit în persoană.

Biserica Romano-Catolică din România în perioada persecuției comuniste (1948-1989)

Apariția acestei cărți-document la Editura "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași este cu siguranță un eveniment editorial menit să ofere lumini noi în privința implicării Bisericii Romano-Catolice din România în rezistența anticomunistă. Acest regim - unul din flagelele secolului al XX-lea - a adus multă suferință și durere, fiind un dușman declarat al credinței, considerată ca "opiul poporului" (Karl Marx).

Prezentul volum este rodul unei colaborări coordonate de prof. Dănuț Doboș, care, împreună cu pr. Cristinel Farcaș, pr. prof. dr. József Marton, Mons. József Fodor, prof. Lázsló Bura și drd. Claudiu Călin, oferă o panoramă asupra realităților dure cu care s-au confruntat credincioșii și clerul romano-catolic în perioada persecuției comuniste, care, prin diferite forme, s-a desfășurat practic pe toată durata comunismului, adică între anii 1948-1989.

Documentele de arhivă confirmă modul brutal în care autoritățile comuniste au acționat începând cu anii 1948-1949 împotriva ierarhiei romano-catolice, a preoților, călugărilor și călugărițelor. Pe de altă parte, cei care au reușit să scape de represiunea Securității, reprezentanți ai unor instituții catolice de prestigiu care făcuseră istorie în țara noastră au părăsit în acea perioadă România, trăindu-și fiecare chemarea dăruită de Dumnezeu.

Istoria Bisericii Romano-Catolice din România de după anul 1948 este istoria represiunii antireligioase și a persecuției. După cum este cunoscut, acțiunile regimului comunist au întâmpinat deseori opoziția fermă și eroică a reprezentanților Bisericii. Se cuvine să amintim aici atitudinea demnă a tuturor episcopilor membri ai Conferinței Episcopale Române care, în perioada 1948-1949, s-au opus cu fermitate ingerințelor în viața Bisericii, precum și tentativelor regimului de a dezbina și de a subordona Biserica. Episcopii au reafirmat atunci, cu convingere, legătura Bisericii Catolice locale cu Sfântul Scaun și papa Pius al XII-lea, cel care, printr-o serie de mesaje (mai ales prin Scrisoarea apostolică Veritatem facientes din anul 1952), a încurajat și sprijinit episcopatul catolic și pe credincioși în fața valurilor de persecuții. Aceiași episcopi au protestat împotriva legislației comuniste antibisericești, nelăsându-se intimidați nici în privința așa-zisului Statut al Bisericii Catolice din România și au condamnat măsurile regimului privind desființarea învățământului teologic și multe altele.

Orice domeniu al existenței noastre în anii comunismului trebuie să constituie o preocupare inclusiv a specialiștilor, care nu trebuie să ignore importanța Bisericii Catolice în contracararea comunismului. Aceste inițiative trebuie să pornească cu bună-credință și să fie puse în practică cu profesionalism. Aceasta deoarece istoria Bisericii reprezintă o valoare a patrimoniului cultural universal, memoria comunităților noastre creștine, iar noi nu putem fi indiferenți la modul în care aceasta este pusă la dispoziția opiniei publice și a posterității.

M-aș bucura, desigur, dacă reconstituirile istoriei Bisericii în anii comunismului ar fi făcute în comuniune de competențe de către specialiști din cadrul Bisericii și cei din centrele academice consacrate. Vor putea fi evitate, astfel, eventuale informații și idei distorsionate ori neconforme cu realitatea, rezultate din necunoașterea istoriei Bisericii și a specificului organizării acesteia. Acest tip de cercetare este dificil, necesitând timp și precauție, răbdare și competență profesională. Trebuie evitată cercetarea selectivă, sau prezentarea în manieră fugitivă a unor capitole importante din istoria Bisericii. Trebuie evitate, apoi, abuzul de adjective și etichetări tendențioase la adresa unor reprezentanți ai Bisericii, spunea Excelența sa, Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, în cadrul unei conferințe ținute la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București joi, 26 aprilie 2007.

Atât istoria Bisericii Catolice, dar, mai ales, istoria Bisericii Ortodoxe Române, s-au aflat și în atenția unor istorici din afara Bisericii, așa cum s-a întâmplat în cazul Raportului Comisiei Prezidențiale coordonat de Vladimir Tismăneanu. Multe informații au fost distorsionate și neconforme realității; de aceea, este apreciabilă intenția Bisericii Ortodoxe Române de a-și scrie propria istorie din anii comunismului, apelând la proprii săi specialiști, girați de istorici de prestigiu și de specialiști în istoria comunismului în România. Același lucru se realizează și în Biserica Catolică din România, care efectuează cercetări rodnice în acest domeniu. Prezentul document o dovedește cu prisosință.

* * *

Teologie spirituală. Teme fundamentale
Iosif Enășoae, Ed. "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-24-2, 14x20 cm, 406 p., 25 RON

Manual de filozofie sistematică - Ontologie, metafizică
Battista Mondin, Ed. "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-16-4, 15x21 cm, 392 p., 25 RON

Biserica Romano-Catolică din România în perioada persecuției comuniste (1948-1989)
Comisia Națională de studiere a Istoriei Bisericii catolice din România, Ed. "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-15-0, 14x20 cm, 120 p., 5 RON

Andrei Dumitrescu


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat