Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: O integrare reușită are nevoie de o identitate solidă

Pr. Mihai Roca vorbește despre reuniunea de studiu "Mobilitatea umană. Provocările de astăzi", organizată de Oficiul Diecezan pentru Pastorația Migranților care s-a încheiat duminică, 24 februarie 2008, la Palestrina, lângă Roma.

Emigranții români din Italia încep să reflecteze la destinul lor într-o societate diferită. Coordonatorii reuniunii de studiu "Mobilitatea umană. Provocările de astăzi" au fost pr. Mihai Roca, din Dieceza de Iași, alături de pr. Gabriel Marius Căliman, OFMConv., ambii preoți studenți pentru cursuri de specializare la Roma, dar implicați și în pastorația românilor migranți catolici din Dieceza de Palestrina. Relatorii au evidențiat dificultățile și oportunitățile pe care le întâmpină migranții români, în general, căutând să scoată în relief elementul specific al comunităților de migranți catolici. Au intervenit, printre alții, persoane consacrate române și italiene, alături de pr. Isidor Iacovici, capelanul comunității migranților catolici din Roma. Manifestarea, care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii prezidată de episcopul de Palestrina, PS Domenico Sigalini, urmată de o agapă fraternă.

Solicitat de redacția Radio Vatican, pr. Mihai Roca a prezentat obiectivele reuniunii:

• Privind programul inițiativei, se observă că manifestarea în primele două zile s-a desfășurat între orele 19.00-21.00, un timp mai puțin obișnuit pentru o reuniune de studiu. De ce? Răspunde pr. Mihai Roca:

Într-adevăr, neobișnuit pentru primele două întâlniri care s-au desfășurat la ora 19.00, aceasta pentru că majoritatea participanților, adică a românilor catolici din Dieceza de Palestrina, au un orar destul de lung de lucru iar majoritatea lucrează la Roma și se întorc destul de târziu acasă.

• Ce obiective și-a propus reuniunea de studiu despre mobilitatea umană?

Am voit mai întâi să vedem care sunt problemele cu care noi ne confruntăm zi de zi în calitate de migranți, aici, aproape de Roma, în spațiul Diecezei de Palestrina. Am încercat să vedem care sunt problemele pastorale ale comunității. Episcopul de Palestrina a voit să ne transmită mesajul său de păstor accentuând într-un mod deosebit mesajul pe care tinerii migranți pot să îl aducă și aportul lor pentru comunitatea locală italiană. Mai exact această colaborare prin manifestări de credință, rugăciune, cateheză, participări la activități diecezane, sau la trăirea sacramentelor, participarea la sfânta Liturghie. În cuvântul pe care ni l-a adresat a accentuat rolul pe care îl avem în cadrul comunității. Suntem o minoritate, dar cu modul de a trăi credința, de a participa la activitățile pastorale, liturgice, la cateheze putem să exprimăm modul nostru de a fi al românilor. În grija episcopului față de comunitatea românească locală din Dieceza de Palestrina am transferat locul comunității unde se celebra sfânta Liturghie și catehezele la Valvarino. Aici avem posibilitatea de a ne exprima credința într-un mod mult mai autentic și natural. Sunt trei săli de cateheze care s-au pus la dispoziție pentru diferite activități; este o capelă unde putem să celebrăm sfânta Liturghie, nu numai la ora stabilită în program, ci chiar și în afara acestui program, fie dimineața fie seara, adică o mai mare libertate în contextul în care românii au fost văzuți în diferite chipuri și mediatizați de mijloacele de comunicare într-un fel destul de negativ. Episcopul a voit să ne ofere posibilitatea de a ne exprima mai mult în modul nostru autentic românesc.

• Ce mesaj transmite această reuniune comunității de imigranți români, în general?

Este un moment îmbucurător pentru comunitatea locală de Palestrina. Episcopul și-a manifestat această încredere în noi invitându-ne să participăm la viața Bisericii, să ne trăim credința fără teamă, în comunități, acolo unde fiecare trăiește; ceea ce este o cinste și o obligație pentru fiecare român care trăiește în acest spațiu al Diecezei de Palestrina, în jurul Romei. În partea finală a acestor întâlniri am încercat să creionăm un chip al migrantului. Migrantul, dezrădăcinându-se din locul său, dintre cei pe care i-a cunoscut și încercând acum să-și pună rădăcini în altă parte trăiește o situație particulară. Printre punctele de vedere care au fost exprimate în cadrul întâlnirilor ar putea fi evidențiat și acesta: suntem români și trăim printre italieni și alți migranți. Unii ar voi să fim italieni, dar acest lucru nu este posibil. Avem o identitate și va trebui să o păstrăm. Avem o credință cu specificul ei pe care trebuie să o cultivăm și să o transmitem mai departe cu responsabilitate. Acest lucru nu înseamnă să ne închidem în fața procesului de integrare, ci apare ca o datorie, o vocație și o obligație din partea noastră să păstrăm această identitate românească pe care va trebui să o punem într-un dialog continuu cu această cultură italiană în care ne aflăm. O integrare reușită are nevoie de o identitate stabilă. Și, pe de altă parte, o identitate nu poate să fie sigură fără o deschidere și un dialog profund cu valorile culturii înconjurătoare. Închei cu o reflecție de la reuniunea de studiu în care s-a spus: "În Biserică toți suntem frați și nimeni nu poate să se simtă străin atunci când este înconjurat de frați".

* *

Prezența românilor în Italia, potrivit raportului Caritas-Migrantes, reprezintă circa 15,1% din populația străină din Peninsulă: mai precis, 556.000 din 3.690.000 de imigranți. Datele au fost confirmate de responsabilul Dosarului Statistic, Antonio Ricci, și prezentate la reuniunea de studiu "Imigranți și legalitate: cazul controversat al României". Cu toate acestea, a afirmat Ricci, cifrele de mai sus rămân imprecise pentru că trebuie ținut cont și de românii născuți în Italia și de cei care au sosit în 2007. În raportul statistic, Ricci a evidențiat că nu toți românii sunt romi, care în Italia sunt circa 50.000, adică mai puțin de 10% din întreaga populație română imigrantă și circa o treime din întreaga populație rom, care însumează circa 150.000 de prezențe. Potrivit datelor difuzate, regiunea cu cea mai mare concentrare de români în Italia este Lazio, cu 24,8%, urmată de Piemont și Lombardia. A reieșit totodată că românii care au ales soluția emigrării sunt în cea mai mare parte tineri cu un bun nivel de formare.

Radio Vatican (25 februarie 2008)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat