Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cordun: Vizită a grupului de cercetași din Pildești la biserica ortodoxă

Un grup de 60 de adolescenți și tineri cercetași (temerari, exploratori și lideri) din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești au vizitat Parohia "Sfântul Gheorghe" din Cordun duminică, 20 ianuarie 2008.

Fiind unul dintre obiectivele organizației Scout de a lucra pentru apropierea dintre oameni, indiferent de limbă, cultură, religie, etnie etc., conducerea grupului de cercetași din Pildești obișnuiește în fiecare an să se apropie de comunitatea de ortodocși prin gesturi de fraternitate.

Aceasta activitate are loc în cadrul "Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor", promovată de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

În ceea ce ne privește pe noi, ortodocși și catolici, această săptămână este sprijinită atât de PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cât și de papa Benedict al XVI-lea.

Textul biblic ales pentru celebrarea centenarului Săptămânii de rugăciune este luat din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Tesaloniceni și este: "Rugați-vă fără încetare" (1Tes 5,17).

După ce în anii precedenți organizația Scout din Pildești s-a apropiat de comunitățile ortodoxe din Gherăești și Simionești, anul acesta a avut ocazia să fie alături de comunitatea ortodoxă din comuna Cordun.

Programul s-a desfășurat într-un climat de fraternitate și căldură sufletească. Momentele semnificative ale vizitei au fost: primirea grupului cercetașilor de către preoții din Cordun (pr. Tiron, parohul comunității, și pr. Mihai), prezentarea bisericii și momentul de rugăciune în comun.

A fost proclamat textul din Evanghelia după sfântul Ioan în care Isus Cristos, înainte de pătimirea sa, s-a rugat astfel: "Tată, fă ca toți să fie una" (In 17, 21). Cu mare bucurie sufletească am rostit, cu mâinile împreunate, Rugăciunea Tatăl nostru, învățată de Domnul nostru Isus Cristos, a fost rostită cu bucurie și cu mâinile împreunate. Un grup de credincioși, printre care și copii, din parohia comunei, a fost prezent la acest moment de rugăciune.

Această vizită a constituit o ocazie potrivită pentru a retrăi întâlnirea de la București din mai 1999, când PF Teoctist și papa Ioan Paul al II-lea ne-au oferit un frumos exemplu de a înainta pe calea ecumenismului. Încă răsună în sufletele multora strigătul spontan al mulțimii care a asistat la sfânta Liturghie din Parcul Izvor din București: "Unitate, unitate, unitate...!".

Mesajului acestei Săptămâni de rugăciune pentru unitatea creștinilor din anul 2008 se adresează tuturor: "Rugați-vă fără încetare". Dar mesajul de fraternitate între popoare și de o mai mare comuniune între Biserici este încredințat mai ales tinerilor români, așa cum a spus papa Ioan Paul al II-lea la plecare de pe Aeroportul Băneasa: "Acesta este visul pe care-l port cu mine în timp ce las acest iubit pământ. Aș vrea să încredințez acest vis vouă, tuturor. În special, aș vrea să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România" (Papa Ioan Paul al II-lea, Aeroportul Băneasa, 9 mai 1999).

Program

  • 12.45: Plecare cu autobuzul.

  • 13.00: Vizita propriu-zisă.

  • Primirea grupului de către pr. Tiron, parohul din Cordun, și pr. Mihai.

  • Momentul informativ: explicații despre biserica din Cordun.

  • Rugăciune în comun (cântece, lectura biblică, intenții, Tatăl nostru).

  • O mică amintire (înmânarea Noului Testament).

  • Poza de amintire.

  • Moment de destindere alături de copii din Cordun.

  • Cuvinte de mulțumire.

  • 14.15: Plecarea spre Pildești

Fr. Jesus Sagredo


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat