Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Noutăți editoriale

A îmbătrâni cu credință și Șansa de a fi creștin. Cum să trăiești astăzi cu rodnicie credința creștină, apărute în colecția "Diverse" și scrise de Albert Holenstein, și Verbum Domini. Culegere de omilii (anul A), apărută în colecția "Omiletică" și scrisă de Alois Bișoc, sunt noile cărți apărute la Editura "Sapientia".

A îmbătrâni cu credință

Prolificul prelat Albert Holenstein, unul dintre binefăcătorii Diecezei de Iași și ai Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, apare pe piața de carte religioasă din România cu o nouă lucrare, de această dată unică în ce privește subiectul tratat - îmbătrânirea din perspectivă creștină. Lucrarea a fost tradusă din limba germană de pr. Florin Farcaș din Austria.

Îmbătrânirea a fost dintotdeauna asociată cu angoasa, inutilitatea, izolarea la marginea societății și resemnarea în fața venirii iminente a morții. Prezenta carte vine să propună o alternativă la îmbătrânire - îmbătrânirea cu credință.

Paradoxal, deși psihologia caută să propună diferite modalități de a ne împăca cu noi înșine și cu ceea ce ne rezervă viața (iar procesul de îmbătrânire este firesc și este încadrat în perioada de angoasă și de neacceptare de sine), nimeni nu se gândește la îmbătrânirea frumoasă și liniștită pe care o aduce credința adevărată.

Autorul însuși este o persoană aflată la "vârsta a treia", pe drumul celei de-a 88 aniversări a zilei de naștere, de aceea este mai mult decât motivat să ofere tuturor o modalitate de a reflecta cu seninătate și calm sufletesc la ceea ce a oferit Dumnezeu în viața particulară a fiecăruia.

Coperta acestei cărți este deosebit de sugestivă în acest sens: pe un fond de cer parțial înnorat, un bătrân cu brațele deschise contemplă divinitatea. Lucrarea sculpturală a artistului Ernst Barlach, prezentă pe copertă, ne arată imaginea unui om încercat de suferință, dar pe fața căruia se poate citi speranța și mângâierea pe care o aduce credința.

Bătrânețea nu știrbește demnitatea unică a omului, ci îi oferă acestuia ocazia de a o conștientiza și mai mult, de a-și pune în valoare experiența de viață și de a oferi celor mai tineri pilda unei vieți trăite la umbra cuvântului lui Dumnezeu.

Nu trebuie uitată dimensiunea comunitară, fără de care bătrânețea ar deveni de-a dreptul insuportabilă.

Autorul mărturisește cât de bine este dacă există persoane care stau alături și a căror grijă și apropiere, a căror atenție și a căror credință îi pot oferi un pic de sprijin. În acest fel se poate simți că în comunitatea lui Isus Cristos fiecare își are locul său.

Nici un om nu trebuie să uite că va veni și ziua în care își va da seama de faptul că îmbătrânirea este ceva inexorabil; nimeni nu ar trebui să fie atât de nepăsător în fața acestui viitor aparent terifiant.

Această carte poate fi considerată ca un îndreptar pentru îmbătrânire, un fel de manual practic pentru a ne petrece amurgul vieții în compania lui Cristos. Însuși autorul acestei cărți are o vârstă venerabilă și putem considera că oferă nu doar celor apropiați de vârstă, ci și celorlalți, o cale eficientă de a medita cu seninătate și împăcare la ceea ce ne-a oferit viața și la ceea ce mai putem spera încă.

Șansa de a fi creștin. Cum să trăiești astăzi cu rodnicie credința creștină

Această nouă culegere de reflecții a prelatului Albert Holenstein se adresează oamenilor care se află pe calea credinței.

Volumul a fost tradus din limba germană de pr. Florin Farcaș și prezintă o actualitate deosebită pentru contextul în care credința este provocată în societatea românească.

Provocările materiale, dorința legitimă după un trai mai bun, nesiguranța locului de muncă, grijile vieții familiale pot deveni obstacole greu de trecut pentru acela care dorește să-și asume riscul credinței.

Cine crede nu trebuie să se teamă de nimic, din contră, creștinul are ceva de oferit oamenilor din aceste timpuri confuze. Creștinul este dintotdeauna omul mărturiei, omul comunicării, omul care știe să facă prezentă persoana lui Cristos în comunitatea în care trăiește și în care își desfășoară activitatea.

Textele reunite în această carte vor să deschidă noi drumuri pozitive și practicabile spre credință; doresc să-i susțină și să-i încurajeze pe acei oameni care speră într-o viață pe deplin reușită și care însă se simt nesiguri și șovăielnici în credință.

Creștinul este omul care știe că indiferent de problemele cu care se confruntă, Dumnezeu se va îngriji de el, îl va conforma planului de iubire pe care îl are pentru el. Chiar și în boală și în suferință, creștinul va discerne voința lui Dumnezeu. Omul care vrea să fie creștin cu adevărat, nu se izolează de lume; este în mijlocul lumii, și totuși, "altfel".

Optimismul, bucuria, spiritul de angajare și de ajutorare sunt "mărcile" omului creștin. Nu trebuie să uităm că nu există perioadă istorică în care credința să nu fi fost încercată, dar oamenii care au vrut într-adevăr să fie alături de Cristos și cu Cristos au putut să mărturisească credința lor și să-i lumineze și pe alții pentru a cunoaște adevăratele valori ale vieții.

Fiecare dintre noi este chemat să-și trăiască promisiunile de la Botez, adică să creadă și să mărturisească faptul că Isus Cristos este Domn și numai urmându-l pe el, în starea de viață specifică, avem garanția adevăratei fericiri și împliniri sufletești.

Prelatul Holenstein dorește să dea speranță și curaj oamenilor, căci Dumnezeu este un Dumnezeu care se lasă găsit și astăzi.

Verbum Domini. Culegere de omilii (anul A)

Această lucrare este o culegere de omilii realizate de studenții de la anul V și VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și coordonată de pr. dr. Alois Bișoc, profesor de Teologie Pastorală la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

Fiecare creștin care participă la celebrarea sfintei Liturghii, observă că preotul celebrant explică mesajul pe care lecturile biblice propuse doresc să-l transmită celor care le vor asculta. Această explicare, cu caracter pedagogic și instructiv se numește omilie.

Scopul omiliei este de a anunța istoria mântuirii care se actualizează în celebrare, de a prezenta din Sfânta Scriptură misterele credinței și normele vieții creștine, de a anunța faptele minunate ale lui Dumnezeu în misterul mântuirii. În acest sens, Conciliul vatican II învață că omilia trebuie "să izvorască, în primul rând, din Sfânta Scriptură și din liturgie, ca o vestire a faptelor minunate ale lui Dumnezeu în istoria mântuirii, în misterul lui Cristos, care e mereu prezent și activ în noi, mai ales în celebrările liturgice" (SC 35).

Concret, omilia este o acțiune liturgică, este explicarea unui aspect din lecturile Sfintei Scripturi sau din alte texte din Liturghia zilei, ținând seama de misterul celebrat și de exigențele particulare ale ascultătorilor.

În contextul cultului, omilia se deosebește de celelalte forme de predică prin faptul că este proclamarea cuvintelor și a faptelor mântuitoare ale lui Dumnezeu, cu scopul de a-i conduce pe credincioși la o participare conștientă și coerentă la misterul lui Cristos și al Bisericii.

De asemenea, ea are scopul de a-i conduce pe credincioși la o mentalitate nouă, la un stil de viață nou, la un fel nou de a face comuniune în comunitate, la o metodă nouă după criterii speciale de a considera lumea prezentă și de a inaugura domnia lui Cristos asupra lumii întregi.

Predica liturgică are, într-adevăr, cuvinte pentru viață, cuvinte atât pentru viața aceasta, cât, mai ales, pentru viața veșnică având puterea, cu ajutorul harului, de a orienta întreaga viață a creștinului spre Cristos, în așa fel încât Cristos să devină unica realitate, norma de gândire și de acțiune, până la renunțarea la toate pentru el. Este vorba de o moarte pentru o viață nouă, de a muri și a învia cu Cristos pentru viața veșnică.

Să-i permitem coordonatorului acestui nou volum de material omiletic, pr. prof. dr. Alois Bișoc să-și prezinte propria opinie legată de apariția acestuia și de rolul său indiscutabil în înțelegerea corectă a materialului biblic propus pentru celebrarea liturgiei cuvântului din cadrul sfintei Liturghii: "Volumul de față reprezintă o culegere de omilii care este rezultatul probelor omiletice date de către studenții teologi din anii V și VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic «Sfântul Iosif» din Iași, cărora le aducem vii mulțumiri pentru alcătuirea și redactarea acestui material. Apreciem valoarea acestor omilii și le recomandăm tuturor celor care vor să aprofundeze mai mult cuvântul lui Dumnezeu și, în consecință, să trăiască mesajul biblic propus în mod continuu de către sfânta Biserică în liturgie. Prin aceasta dorim ca proclamarea cuvântului lui Dumnezeu să producă roade bogate de har în sufletele credincioșilor și să-i putem mulțumi lui Dumnezeu ca apostolul Paul: «Noi îi mulțumim lui Dumnezeu fără încetare, pentru că, primind cuvântul lui Dumnezeu pe care l-ați auzit de la noi, l-ați primit nu ca pe un cuvânt al oamenilor, ci așa cum este într-adevăr, ca pe cuvântul lui Dumnezeu» (1Tes 2,13)".

Acest volum, care explică lecturile duminicale din ciclul duminical "A"(în care atenția noastră se concentrează asupra mesajului evanghelic propus de sfântul evanghelist Matei), poate fi citit și consultat nu doar de miniștrii cuvântului divin, ci și de toți creștinii care doresc să-și îmbogățească orizontul înțelegerii corecte a mesajului divin.

Andrei Dumitrescu

***

A îmbătrâni cu credință
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2007, 14x20 cm, 64 p., 2,5 RON

Șansa de a fi creștin. Cum să trăiești astăzi cu rodnicie credința creștină,
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2007, 14x20, 96 p., 3 RON

Verbum Domini. Culegere de omilii (anul A),
Alois Bișoc, Ed. "Sapientia", 2007, 14x20, 472 p., 20 RON

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat