Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam prof. Dumitru Mărtinaș

Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" împreună cu Arhivele Naționale Bacău au organizat, în perioada 18-21 octombrie 2007, manifestări culturale la Târgu Mureș, Bacău și Butea cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea ilustrului profesor Dumitru Mărtinaș.

Catolic, originar din satul Butea, profesorul de limba română, Dumitru Mărtinaș (1897-1979) este autorul volumului Originea ceangăilor din Moldova, operă de referință printre cercetările științifice care se ocupă de identitatea populației catolice din Moldova. Ideea acestui volum reprezintă crezul său profesional pentru care și-a dedicat întreaga viața. Concluzia că "ceangăii din Moldova sunt români nu numai prin conștiință, ci și prin originea lor etnică" a fost sintetizată în două manuscrise ce cuprindeau aproximativ 250 de pagini fiecare, dar care au văzut lumina tiparului, într-o primă ediție, abia în anul 1985. Cartea avea să cunoască alte două ediții, în 1987 în limba italiană și cea de-a doua ediție în limba română apărută în 1998.

Manifestările prilejuite de aniversarul celor 110 ani de la nașterea profesorului Dumitru Mărtinaș au fost un omagiu adus persoanei și o reconfirmare a întregii activități științifice. Prima zi a manifestărilor s-a desfășurat la Târgu Mureș, acolo unde Dumitru Mărtinaș și-a desfășurat cea mai mare parte a activității sale de profesor de limba română (21 de ani), la Liceul "Papiu Ilarian" al cărui director a fost între anii 1934-1936.

Următoarele zile s-au desfășurat la Bacău, acolo unde profesorul Dumitru Mărtinaș a lăsat manuscrisele. Manifestările simpozionului s-au desfășurat în sala "Ateneu" și au fost prezente personalități importante, preoți și profesori dintre care unii l-au cunoscut personal pe cel omagiat.

Sâmbătă, 20 octombrie, printre invitați s-a numărat și episcopul de Iași Petru Gherghel. Din partea Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei de Iași au susținut prelegeri pr. Ștefan Lupu, șeful departamentului, și prof. Silviu Văcaru care a relatat și cuvântul Mons. Anton Despinescu care nu a putut să fie prezent la manifestări.

Ultima zi a manifestărilor s-a desfășurat la Butea, unde la 11 mai 1897 s-a născut profesorul Dumitru Mărtinaș. După celebrarea sfintei Liturghii au luat cuvântul ing. Gheoghe Bejan, președintele Asociației "Dumitru Mărtinaș" și prof. I. H. Ciubotaru. Au fost prezenți și alți profesori, membrii ai asociației, directoarea școlii din Butea, școală care poartă numele profesorului Mărtinaș, directorul Arhivelor Naționale Bacău, prof. Vilică Munteanu, precum și două nepoate de-ale ilustrului profesor.

Cu ocazia acestor zile dedicate profesorului D. Mărtinaș, Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", Arhivele Naționale Bacău și Asociația Arhiviștilor din Bacău au emis o monedă comemorativă în 100 de exemplare iar ultimul număr al Anuarului Arhivelor Naționale Bacău, Acta Bacoviensia dedică un spațiu amplu elogierii profesorului Dumitru Mărtinaș.

Pr. Cristinel Farcaș


 

lecturi: 78.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat