Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Ziua Mondială a Misiunilor: A medita la misiunea pe care Biserica a primit-o

Ziua Mondială a Misiunilor (a LXXXI-a) se va celebra în lumea catolică, duminică, 21 octombrie. Ea a fost instituită de papa Pius al XI-lea în 1926 la cererea Consiliului Superior ale Operelor Pontificale Misionare pentru a fi celebrată "în întreaga lume catolică în penultima duminică a lunii octombrie". Sfânta Tereza a Pruncului Isus și sfântul Francisc Xaveriu sunt patronii misiunilor.

Ziua Mondială a Misiunilor reprezintă un timp în care Biserica este chemată, mai mult ca de obicei, să mediteze la misiunea pe care a primit-o de la Cristos, întemeietorul ei, precum și la orizonturile și provocările pe care le presupune astăzi evanghelizarea.

În lume există încă oameni care nu îl cunosc pe Cristos. În Coasta de Fildeș, de exemplu, peste 55% dintre locuitori sunt încă animiști; ei așteaptă vestirea evangheliei.

Zonele de misiune sunt multe. În Africa, numărul catolicilor a crescut de la 2 milioane de catolici botezați existenți în 1900, la 110 milioane, adică 15% din populația africană. În Oceania, din cei 26 de milioane de locuitori, 7 milioane sunt catolici, adică 26%. În Asia, unde trăiesc două treimi din populația de pe glob, doar 3% sunt creștini. Biserica Catolică este majoritară numai în Filipine și în Timorul de Est.

La începutul anului 2003, conform unei statistici a Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, în țările de misiune lucrau 85.000 de preoți, dintre care 52.000 diecezani, iar 33.000 călugări. Dintre ei, 27.000 lucrau în Africa, 44.000 în Asia, 6.000 în America, 5.000 în Oceania, 3.000 în Europa.

La această activitate misionară participau, în plus, 28.000 de călugări care nu sunt preoți, 450.000 de călugărițe și 1.650.000 de cateheți. În țările de misiune existau 42.000 de școli catolice, 1.600 de spitale, peste 6.000 de dispensare, 780 de leprozerii, precum și 12.000 de inițiative cu caracter caritativ și social.

Papa Benedict al XVI-lea a dat cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor un mesaj cu tema: "Toate Bisericile pentru toată lumea". Mesajul subliniază deschiderea Bisericii față de toate popoarele, în ciuda secularizării, a crizei familiei și a îmbătrânirii progresive a clerului. Papa adresează credincioșilor un îndemn să se roage pentru toți cei implicați în slujirea misionară.

"Doresc ca Ziua Mondială a Misiunilor să contribuie la conștientizarea tot mai mare a tuturor comunităților creștine și a fiecărui botezat că apelul lui Cristos de a răspândi împărăția sa până la marginile planetei este universal", scrie suveranul pontif.

Papa nu-i uită nici pe cei care au lucrat în zonele de misiune: "Să-i mulțumim Domnului pentru roadele îmbelșugate obținute de această cooperare misionară în Africa și în alte regiuni ale pământului. Cete de preoți, după ce au părăsit comunitățile de origine, și-au pus energiile lor apostolice în slujba comunităților abia născute pe atunci, în zone de sărăcie și în curs de dezvoltare. Între ei există mulți martiri care, la mărturia cuvântului și la dăruirea apostolică, au unit sacrificiul vieții. Nici nu-i putem uita pe mulții călugări, călugărițe și laici voluntari care, împreună cu preoții, s-au străduit pentru a răspândi evanghelia până la marginile lumii. Ziua Mondială a Misiunilor să fie ocazie pentru a-i aminti în rugăciune pe acești frați și surori în credință și pe cei care continuă să se străduiască în vastul domeniu misionar".

Un misionar în adevăratul sens al cuvântului este acela care merge pentru o perioadă de timp într-un alt loc decât cel natal, pentru a le vorbi oamenilor despre Cristos. De obicei, în cadrul unei celebrări, misionarul primește mandatul misionar (Sfânta Scriptură, crucea misionară și o binecuvântare specială) de la episcopul locului.

Dar cum este într-o misiune? Din octombrie 1999, pr. Eugen Blaj din Moldova lucrează ca misionar în Maikona, Kenya. "Ocupația de bază a oamenilor, povestește părintele, este păstoritul, majoritatea din parohie sunt nomazi, însă avem și sate sedentare: Maikona, Badha Hurri și Forole. Din partea misiunii, oferim servicii de catehizare și de educație în 17 locuri diferite. Pe teritoriul parohiei avem patru școli primare și un liceu. Apoi oferim servicii în favoarea sănătății atât în dispensar cât și cu clinica ambulantă în toate satele de nomazi mai îndepărtate. Vorbim de o populație între 10 și 11 mii de locuitori, cu drumuri întinse în diferite direcții, cel mai lung de 160 km".

Când l-am întrebat ce înseamnă a fi misionar astăzi, părintele mi-a răspuns: "Însemnă a coopera cu Biserica lui Cristos la realizarea poruncii Domnului: «Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura» (Mc 16,15); înseamnă a prelungi opera de mântuire pe care Isus Cristos a început-o prin întruparea sa pe acest pământ până la a doua sa venire".

(Articol publicat în ziarul Lumina, vineri, 19 octombrie)

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat