Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopatele europene: "Fără familie nu există viitor pentru Europa"

"Fără familie nu există viitor pentru Europa", scriu membrii Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) la sfârșitul Adunării Plenare a acestui organism desfășurată la Fatima (Portugalia) între 3-7 octombrie. Prezentăm un sumar, realizat de Zenit, al comunicatului emis la încheierea lucrărilor.

În anul celei de-a 90-a aniversări a aparițiilor sfintei Fecioare Maria celor trei păstorași portughezi, Lucia, Francisc și Iacinta, 30 de cardinali și episcopi de pe bătrânul continent s-au întâlnit în sanctuarul marian pentru a trata teme cum ar fi căsătoria și familia, ecumenismul și Uniunea Europeană.

Președinții episcopatelor europene au tratat situația instituției căsătoriei și a familiei din punct de vedere juridic, instituțional, social și pastoral în țările europene.

Din discuții a reieșit un "scenariu îngrijorător și bogat în contraste": de fapt, dacă sondajele arată clar că familia stabilă și căsătoria "sunt idealurile prioritare ale tinerilor europeni", pe de altă parte, "în practică, scade numărul căsătoriilor, religioase și civile, crește numărul despărțirilor, divorțurilor, familiilor monoparentale și al copiilor născuți în afara căsătoriei".

"Este în criză forma tradițională a familiei", au denunțat ei, amintind că "familiile trăiesc astăzi într-un ambient marcat de individualism și de secularizare".

"Europa își va pierde viitorul dacă va pierde familia", se mai citește în comunicat.

În pofida dificultăților, recunosc ei, "nu lipsesc semne de revenire": "există mărturia nenumăratelor familii care trăiesc cu coerență și bucurie propria vocație. Se întâlnesc tot mai multe perechi tinere decise să trăiască în mod deplin căsătoria lor și să aibă mai mulți copii. Există și semne de revenire și de atenție față de familie din partea politicii".

În acest context, Biserica și creștinii trebuie "să se mobilizeze pentru promovarea și apărarea adevăratului bine al omului, pentru respectarea locului singular al instituției familiei și a căsătoriei ca și celulă primară și fundamentală a societății" și "pentru o respingere a relativizării acestui model față de cei care susțin că este echivalent cu alte forme de conviețuire".

Adunarea Plenară a tratat și concluziile Celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene (AEE3), desfășurată la Sibiu (România) în septembrie, relansând angajarea de a aprofunda împreună creștinismul, credința și spiritualitatea diferitelor confesiuni creștine, dar mai ales identitățile confesionale.

AEE3 "a arătat că creștinismul are un mare rol în Europa secularizată de astăzi", explică președinții episcopatelor.

"Ecumenismul cere convertire, sfințenie, maturizare și deci un proces lung, răbdător, entuziasmant și existențial. Este un drum în care creștinii sunt chemați la urmarea lui Cristos Răstignit (unde este trudă și suferință) și a lui Cristos Înviat".

Cât privește Uniunea Europeană, comunicatul afirmă: "Conferințele episcopale sunt chemate să ia asupra lor tot mai mult problemele europene pentru binele țărilor proprii și să favorizeze constituirea unei rețele de experți pentru diferitele și urgentele tematici etice care sunt în agendă".

Cardinalul Peter Erdo, președintele CCEE, a afirmat că "Biserica Catolică știe că are mult de oferit și de contribuit la construirea casei comune europene. Fără creștinism, Europei i-ar lipsi inima. Suntem aici, în Portugalia, pentru a reafirma această legătură și angajare a Bisericii creștine".

În cursul lucrărilor Adunării Plenare a fost prezentat și programul apropiatului seminar CCEE - SECAM (Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar), care se va desfășura la Cape Coast (Ghana) între 13-18 noiembrie, cu ocazia celei de-a 200-a aniversări a sfârșitul sclaviei în Africa, având tema "Sclavia și noile sclavii".

"Europa nu are viitor dacă nu-și asumă o responsabilitate planetară - se explică în comunicatul final subliniind necesitatea unei colaborări cu episcopii africani -. Prea multe popoare trăiesc în tragediile violenței, foametei, nedreptății, lipsei de libertate, necesității de a emigra".

Comunicatul mai amintește că în anul 2009 se va desfășura Adunarea Plenară a CEEM (Comisia Episcopală Europeană pentru Media) despre "Cultura web-ului", în care se vor analiza efectele web-ului în societatea de astăzi și în viața Bisericii, modul în care creștinii intervin în web și folosirea instrumentului web în dialogul ecumenic și interreligios.

Printre programările semnalate, o întâlnire (Roma, 28-30 noiembrie) pentru a prezenta rezultatele unei cercetări a CCEE - în colaborare cu Conferința Episcopală Italiană - despre predarea religiei catolice în Europa și întâlnirea din Porto (Portugalia) în anul 2008 a EVS (Serviciul European pentru Vocații), în care se va reflecta asupra primirii documentului final al Congresului despre vocații din Roma (1997) "In verbo tuo", cu ocazia celei de-a zecea aniversări a congresului.

Cu intrarea în Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa a Arhidiecezei Principatului de Monaco și a Diecezei de Chișinău (Moldova), CCEE este constituit acum din președinții celor 36 de Conferințe Episcopale Europene.

Adunarea plenară a organismului se va realiza la Budapesta (Ungaria) de la 30 septembrie la 3 octombrie 2008.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat