Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prato (Italia): Sărbătoarea popoarelor

La inițiativa Diecezei de Prato (Italia), în ziua de duminică, 30 septembrie 2007, a avut loc Sărbătoarea popoarelor. Este vorba de o sărbătoare a tuturor imigranților care din diferite motive s-au înstrăinat de casele lor și de cei dragi și pentru moment se află în Prato în căutarea unei vieți mai bune.

Imigranții prezenți la Prato sunt în jur de 30 de mii și provin din peste o sută de națiuni. Cei mai mulți provin din China (peste 20 de mii), urmează apoi cei care vin din România, Albania, Pakistan, Nigeria, Polonia, Ucraina, Senegal, Peru etc.

Comunitatea română din Prato, sub îndrumarea pr. Eugen Anton, a participat cu entuziasm la acest eveniment și a încercat să facă cunoscut oamenilor din lumea întreagă spiritul românesc precum și frumusețile patriei noastre. În acest scop s-au pus la dispoziție informații de caracter general, s-au expus obiecte artizanale românești, s-a pregătit o expoziție fotografică destul de bogată și câteva persoane au purtat cu mândrie costume populare din Moldova și Maramureș.

Deschiderea sărbătorii a început cu prezentarea grupurilor etnice și cu salutările din partea autorităților locale. La ora 10.30, reprezentanții grupurilor etnice au fost invitați în Prefectura orașului unde s-a expus și s-a explicat "Carta valorilor cetățeniei și integrării". Acest lucru a oferit posibilitatea deschiderii unui dialog interesant între imigranți și autorități. S-a discutat despre problemele majore cu care se confrunta imigranții în vederea integrării, în special cele legate de găsirea unui loc de muncă, a unei locuințe și obținerea documentelor.

La ora 13.00, a fost un prânz special. Fiecare grup etnic a pregătit mâncăruri tradiționale din care au fost invitați să guste și ceilalți. Noi românii, ne-am pregătit cu sarmale și plăcinte cu brânză, care au fost cele mai căutate și apreciate.

Un spectacol foarte frumos de cântece și dansuri a început la ora 15.00. Românii îmbrăcați în costume populare au dansat brașoveanca, sârba și hora și au fost de asemenea foarte apreciați.

Ultimul moment al zilei, dar și cel mai important, a fost participarea la sfânta Liturghie care s-a celebrat în biserica "Sf. Francisc". Liturghia a fost prezidată de către Gastone Simoni, episcopul de Prato, iar printre concelebranți se aflau și preoții responsabili de comunitățile etnice prezente. Citirea sfintei Evanghelii în mai multe limbi, precum și animarea Liturghiei de către comunitățile etnice a scos în evidență caracterul universal al Bisericii lui Cristos și deschiderea Bisericii locale față de toți credincioșii veniți din diferite părți ale lumii.

Această sărbătoare a fost prima de genul acesta și a constituit un pas important din punct de vedere social, cultural și spiritual și a fost o demonstrație că toți aceia care cred în Cristos nu pot fi condiționați de limbă, culoare sau țară.

Mihaela Albert


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat