Intervenția card. R.R. Martino la Sibiu despre migrație
Migrația, oportunitate pentru ecumenism pe baza principiului de reciprocitate
"Migrațiile, oportunitate pentru ecumenism": este titlul relatării prezentată luni la Sibiu de cardinalul Renato Raffaele Martino la reuniunea anuală a directorilor naționali europeni pentru pastorația migranților. La întâlnirea de studiu, care s-a încheiat marți, 4 septembrie, a participat din România și episcopul Petru Gherghel al Diecezei de Iași, responsabil în cadrul Conferinței Episcopale pentru Pastorația Migranților.
Solidaritatea, cooperarea internațională, deschiderea ecumenică - acestea sunt ingredientele necesare pentru a înfrunta migrația planetară crescândă, una dintre cele mai importante și complexe provocări ale timpului nostru, după cum a subliniat card. Martino, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților. Prelatul a evidențiat faptul că Biserica atât la nivel universal cât și local, a acordat o atenție din ce în ce mai mare transformărilor continue din domeniul mobilității umane și exigențelor popoarelor din societatea contemporană. Demersul Bisericii înțelege să răspundă la noile necesități spirituale și pastorale ale migranților, ținând cont de aspectele ecumenice, cu referință la prezența creștinilor de alte confesiuni precum și de aspectul interreligios, dat fiind numărul crescând al migranților de alte religii, îndeosebi musulmani, în țări de tradiție creștină.
Cu toate acestea, a evidențiat card. Martino, multe guverne adoptă măsuri restrictive pentru a contrasta emigrația, în special cea clandestină, deși studiile privind fenomenul migrației într-un scenariu global sugerează deschiderea frontierelor. Acest fapt, a precizat prelatul, nu înseamnă adoptarea unei libertăți nediscriminate a imigrației, cât mai ales reglementarea dimensiunilor fluxului migrator al persoanelor. Binele comun național, în condițiile societății noastre, îndeamnă la relaționarea lui la contextul universal, astfel încât emigranții ar trebui să fie primiți cu demnitate iar populațiile țărilor gazdă n-ar trebui puse în condiția de a respinge pe noii sosiți. Aceștia, la rândul lor, a afirmat card. Martino, trebuie să respecte încă din primele clipe legislația și valorile pe care se întemeiază societatea gazdă, inclusiv religia. De aceea, Biserica este chemată să trăiască plenar propria identitate, fără să renunțe la a da mărturie pentru propria credință, considerând chiar posibilitatea de a o proclama cu spirit de respect. De aici, necesitatea de a afirma principiul important al reciprocității, nu doar pentru a înainta cerințe, cât pentru a stabili un raport bazat pe respect reciproc și pe dreptate în domeniul juridic și religios. Toate acestea, a încheiat card. Renato Raffaele Martino la conferința sa de la Sibiu, sunt sprijinite de convingerea că emigrația este un proces în constantă evoluție, care va continua să fie prezent în dezvoltarea societății și care ne va conduce tot mai mult spre o lume interculturală în care diversitățile legitime vor fi trăite și la nivelul unui dialog ecumenic și interreligios.
Radio Vatican (04 septembrie 2007)
lecturi: 12.