Ploscuțeni: Campus pentru copiii
Două săptămâni de bucurie și veselie au caracterizat campusul cu motoul "Să ne iubim cum Isus ne iubește!", care s-a desfășurat la Ploscuțeni în perioada 25 iunie - 8 iulie 2007, cu participarea a peste 250 de copii (catolici și ortodocși).
Să vă vorbesc despre satul meu Ploscuțeni. Un sat binecuvântat de Dumnezeu. Un sat înconjurat de păduri seculare și udat de apele Siretului, iar în mijlocul satului se află casa Domnului care nu este foarte mare, dar care se bucură în fiecare zi pentru că e plină de credincioși dintre care foarte mulți copii. Și acolo unde sunt copii, nu poate să fie decât râsete, bucurie și bună dispoziție. Așa de bucuroasă e biserica din Ploscuțeni mai în fiecare zi, dar într-un mod special s-a bucurat timp de două săptămâni, între 25 iunie și 8 iulie 2007, în care peste 250 de copii (catolici și ortodocși) au participat zi de zi la campusul din acest an cu motoul "Să ne iubim cum Isus ne iubește!"
Pentru buna desfășurare a campusului am pregătit timp de o săptămână 20 de animatori, care de altfel sunt tineri de bază ai parohiei, făcând parte din Acțiunea Catolică a tinerilor și care au participat și în anii trecuți la campus.
În fiecare zi, la ora 14.00, toți animatorii erau prezenți pentru a pune la punct programul din ziua respectivă (cântece, jocuri, bansuri, concursuri și repetarea scenetei).
La ora 15.00 totul era pregătit, copii erau pregătiți și ziua de campus începea cu o rugăciune, după care cântam cu toții imnul campusului care nu era altul decât "Să ne iubim cum Isus ne iubește". După cântarea imnului, urma în fiecare zi câte o scenetă din viața lui Isus, de exemplu "Lăsații pe copii să vină la mine", "Nunta din Cana Galileii" , "Alungarea vânzătorilor din templu"... și alte momente din viața lui Isus. Actorii (părintele paroh Carmil Farțade, animatorii și copii) știau textul pe de rost și erau îmbrăcați ca pe timpul lui Isus.
După scenetă urmau trei, patru bansuri dansate din toată inima de animatori și de copii. Apoi fiecare gupă din cele nouă pleca cu cele două animatoare în parc, la umbra copacilor, pentru jocuri în grup, discuții etc.
La ora 17.00, fiecare copilaș primea un pachet de biscuiți, napolitane sau altceva și un suc.
La ora 18.00 ne adunăm în curtea bisericii pentru a dansa pe ritmuri populare.
La ora 18.30 începea programul spiritual, sfântul Rozariu și sfânta Liturghie la care copiii cântau din toată inima, citeau lectura și se împărtășeau cu toți (în afară de cei mititei și copii ortodocși).
După sfânta Liturghie, copii mai rămâneau în fața bisericii pentru câteva bansuri și apoi plecau să se odihnească puțin pentru că a doua zi trebuiau să o ia de la capăt.
În perioada acestor două săptămâni am reușit să ieșim cu copii la pădure de două ori. Momente de maximă bucurie și în încheierea campusului am organizat un spectacol la care au fost invitați toți credincioșii din sat.
Ceea ce mă îmbucură foarte mult pe mine și sigur și pe Isus e faptul că foarte mulți copilași vin la biserică nu numai în perioada campusului, sau nu numai duminica, ci chiar în fiecare zi. Vin de plăcere și nu din obligație. Mie mi se pare că acești copii s-au îndrăgostit de Isus, le place să stea aproape de Isus, ceea ce este foarte bine.
Pr. Carmil Farțade
lecturi: 12.